Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 1. Popiš děj na obrázku Autor: Mgr. Zuzana Vimrová

2 2. Co o tématu znám PLYNNÉ LÁTKY KAPALNÉ LÁTKY Mění snadno tvar
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 2. Co o tématu znám PLYNNÉ LÁTKY Mění snadno tvar Mění objem Molekuly jsou daleko od sebe Molekuly nejsou v pevných vazbách KAPALNÉ LÁTKY Mění snadno tvar Nemění objem Molekuly jsou blízko u sebe Molekuly nejsou v pevných vazbách

3 3. Jaké si řekneme nové termíny
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 3. Jaké si řekneme nové termíny VYPAŘOVÁNÍ Vypařování je děj, při kterém se kapalná látka mění na plynnou látku. (někdy se tento děj nazývá také odpařování) Vypařování se děje za každé teploty. Rychlost vypařování závisí na: Teplotě kapaliny Velikosti povrchu kapaliny Chemickém složení kapaliny Odvádění vznikajících par Opačný děj k vypařování je kapalnění.

4 4. Co si řekneme nového VAR
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 4. Co si řekneme nového VAR Var je děj, při kterém se mění kapalná látka v plynnou látku v celém objemu. Teplota, při které dochází k tomuto ději se nazývá teplota varu. Teplota varu závisí na: Chemickém složení kapalné látky Na tlaku nad povrchem kapaliny

5 5. Procvičení a příklady Definuj vypařování. Definuj kapalnění.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 5. Procvičení a příklady Definuj vypařování. Definuj kapalnění. Definuj var. Na čem závisí vypařování? Na čem závisí var? Jaký je rozdíl mezi vypařováním a varem?

6 6. Něco navíc KAPALNĚNÍ Kapalnění je děj opačný k vypařování.
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 6. Něco navíc KAPALNĚNÍ Kapalnění je děj opačný k vypařování. Děj, při kterém se plyn mění v kapalinu. Při ochlazování vzduchu s určitým množstvím páry se zvyšuje relativní vlhkost vzduchu a při dosažení 100 % relativní vlhkosti se již pára ve vzduchu nemůže udržet a mění se v kapalinu (mlha, rosa). K tomu dochází při teplotě, kterou nazýváme rosný bod.

7 Evaporation and boiling
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 7. CLIL Evaporation and boiling Evaporation is a type of vaporization of a liquid that only occurs on the surface of a liquid. The other type of vaporization is boiling, which, instead, occurs within the entire mass of the liquid.

8 8. Zpětná vazba - test Rozhodni o správnosti následujících vět.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 8. Zpětná vazba - test Rozhodni o správnosti následujících vět. Vypařování nezávisí na látce. Kapalnění je opačný děj k varu. Prádlo uschne lépe, když nefouká vítr. Var probíhá v celém objemu látky. Var a vypařování nejsou shodné děje.

9 Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 9. Použité zdroje


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8"

Podobné prezentace


Reklamy Google