Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN HUS Jak Jan Hus promlouvá do naší současnosti? Pomník mistra Jana Husa od.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN HUS Jak Jan Hus promlouvá do naší současnosti? Pomník mistra Jana Husa od."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN HUS Jak Jan Hus promlouvá do naší současnosti? Pomník mistra Jana Husa od Ladislava Šalouna stojí v Praze na Staroměstském náměstí. Byl odhalen roku 1915 k pětistému výročí Husova upálení. V mnoha českých městech nalezneme ulice pojmenované podle Jana Husa. (Brno, Jihlava, Plzeň, Praha…). V mnoha českých městech nalezneme náměstí pojmenované podle Jana Husa. (Beroun, Tábor, Klatovy, Benátky nad Jizerou, Rakovník…)

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? K KK Kolem roku 1371 narozen v jihočeském Husinci u Prachatic. N NN Na artistické fakultě pozdější UK získal r. 1396 titul mistra svobodných umění. 1 11 1400 vysvěcen na kněze. O OO Od roku 1402 káže v Betlémské kapli. V VV V r. 1401 byl zvolen děkanem artistické fakulty a v r. 1409 rektorem univerzity. 6. července 1415 byl upálen v Kostnici.

3 klatba klatba - církevní trest, potrestaný interdiktem nesmí sloužit mši ani žádné jiné bohoslužby, ani při nich nesmí asistovat. kacíř kacíř – ten, kdo popírá část učení církve. Hus se stavěl proti prodeji odpustků. Za hlavu církve označoval Krista, nikoli papeže. odpustky – odpustky – odpuštění hříchů, které si lze koupit. hereze hereze – odchýlení se od učení církve. exkomunikace exkomunikace – vyloučení ze společenství církve. koncil koncil – je církevní sněm biskupů, který má za cíl projednat a urovnat záležitosti týkající se církevní nauky a praxe. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? R.1410 pražský arcibis- kup na Husa uvalit klatbu kvůli jeho učení. Církev ho nazvala kacířem, jeho učení herezí, r. 1411 Husa exkomunikovala. Hus raději opustil Prahu a usadil se na Kozím hrádku a na Krakovci. Zde kázal venkovskému lidu a psal česká díla. Byl povolán do Kostnice před koncil, kde se měl obhajovat. Byl obviněn z kacířství, i z názorů, které nikdy nehlásal. Církevní koncil Husovi prakticky neumožnil obhajobu. Během věznění posílá Kostnice do Čech dopisy stoupencům. Byla mu nabízena možnost odvolat učení. Nepřistoupil na ni. Zjisti další zajímavé informace o J. Husovi. Mandelová a kol.: Dějiny středověku a počátku novověku, s. 92 - 93.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Další zajímavé informace V Husově kázání se říká: Tak jako hejno krkavců snesli se na tuto zemi, aby vyklovali každé zrnko zlata a stříbra. Nemají slitování. Jejich srdce zjedovatěla touhou po bohatství. Se vším kupčí, všechno prodávají. Chceš pokřtít dítě? Zaplať! Chceš loupit a vraždit? Zaplať a bude ti odpuštěno. Ale pak, kdyby sám ďábel zaplatil, vstoupil by na nebesa? A za peníze takto vydřené z chudého lidu koně krásné chovají, čeleď nepotřebnou drží, v kostky hrají a na své kuběny kožichy drahé věší, zatímco Kristus chodil bos a neměl, kde by hlavu složil. Však poznejte se, vy zloději chudého lidu, neboť Bůh i lid vás vidí…“ 1 Koho Hus kritizuje, co kritizuje? Komu je asi kázání určeno.

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vyber vždy dva pojmy, vysvětli jejich souvislost. Vysvětli souvislost každého z pojmů s J. Husem. Pracuj ve skupině. Krakovec dopisy koncil kacíř hereze KostniceVáclav IV. Betlémská kaple papež pražská univerzita Kozí Hrádek odpustky ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about Jan Hus. církev church kostel church university univerzita papež pope Bible víra faith

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba Sestav fiktivní rozhovor s Janem Husem. 1)Zeptej se ho na klíčové události jeho života. 2) Použij přitom nejméně sedm otázek. 3) Nezapomeň, jednotlivé otázky na sebe musí logicky navazovat. Pomůže ti, pokud využiješ časovou posloupnost.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje citace 1)Citováno dle: http://azcitaty.cz/citaty/jan-hus/1/ publikace ČORNEJ, Petr a kol. Osobnosti českých dějin. 1. vyd. Český Těšín: Nakladatelství Fragment, 2007. ISBN 9788025305096. MANDELOVÁ, Helena. Dějiny středověku a počátku novověku. 2. vyd. Liberec: Dialog, 2010. ISBN 8086218821. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Hus


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa JAN HUS Jak Jan Hus promlouvá do naší současnosti? Pomník mistra Jana Husa od."

Podobné prezentace


Reklamy Google