Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec."— Transkript prezentace:

1 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec představit … Letecký provoz zahrnuje dopravu asi 9,5 milionu lidí denně (přibližně tolik, co v roce 1947 za celý tento rok). Letadla jsou ne- zbytnou součástí vybavení každé armády. Zajišťují možnost rychlého zásahu na vzdále- nějších místech. Letecká zá- chranná služba znamená mož- nost hospitali- zace zraněných z nepřístupných míst do vhod- ných nemocnic.

2 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisCo už o tématu znám? 1500Leonardo da Vinci se zabýval principy konstrukce letajícího stroje. 1754 Michail Vasilievič Lomonosov sestrojil model vrtulníku na meteorolog. zkoumání atmosféry. 1783 Bratři Montgolfierové sestrojili papírový balón, v kterém prvně letěli lidé. 1891Otto Lilienthal letěl poprvé na závěsném kluzáku vlastní konstrukce. 1900Ferdinand von Zeppelin uskutečnil první lety se vzducholodí. 1903Bratři Wrightové uskutečnili první řízený let letounu.

3 Aerodynamická vztlaková síla Síla, která nadnáší křídlo během letu. Je velmi důležitá pro létání.  Síla, která nadnáší křídlo během letu. Je velmi důležitá pro létání.  Aerodynamická vztlaková síla vzniká z rozdílu tlaků na horní a dolní plochu křídla. Tento rozdíl tlaků vzniká z rozdílných rychlostí proudění vzduchu nad horní a pod dolní plochou křídla (v místě rychlejšího proudění je nižší tlak). Rozdíl rychlostí vzniká z nesymetrického tvaru křídla, které má sice aerodynamický tvar, ale jeho horní plocha je víc klenutá, dolní plocha víc plochá. Vzduch, který obtéká křídlo, má kolem horní plochy delší dráhu a je tlačen okolním vzduchem k větší rychlosti.  Jestliže aerodynamická vztlaková síla působící na těleso převýší gravitační sílu, kterou je těleso přitahováno k Zemi, pak těleso ve vzduchu stoupá. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

4 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Co si řekneme nového? V r. 1903 postavili br. Wrightové Wright Flyer. Použili vlastnoručně vyrobenou vrtuli a motor vyrobený na míru. Měl dostatečně nízký poměr hmotnosti k výkonu, k převodu používal řetěz z bicykl u. Stavba letadla Flyer I stála méně než tisíc dolarů. Rozpětí křídel bylo 12 metrů, hmotnost 340 kg a jeho 77 kilogramový motor měl výkon 12 koňských sil (9 kW). Wright Flyer byl prvním letadlem, které bylo schopné ustáleného, řízeného letu. Tento let s ním uskutečnil Wilbur Wright 17. prosince roku 1903.

5 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Další zajímavé informace První let bratří Wrightů byl dlouhý 39 metrů a trval 12 sekund. Čtvrtý let toho dne byl jediným skutečně řízeným letem. Wilbur Wright letěl 279 metrů a let trval 59 sekund. Louis Blériot 25. července 1909 uletěl 22 mil (35 km) z Les Barraques (blízko Calais) do Doveru ve svém motorovém letounu Blériot XI poháněném benzínem Shell Spirit. Let trval 40 minut. Uskutečnil tak první let přes kanál La Manche v letadle těžším než vzduch. Průkopníkem létání v Čechách se stal Jan Kašpar. R. 1911 letěl z Pardubic do Prahy. Jakou rychlostí v km/h letělo první letadlo světa?

6 Elektronické učební materiály - II. stupeň DějepisProcvičení Vysvětli souvislost každého z pojmů s počátkem letectví. Pracuj ve skupině. Bratři Montgolfierové Wright Flyer Vztlaková síla Louis Blériot Pardubice 19091911 Leonardo da Vinci Ferdinand von Zeppelin Bratři Wrightové Rok 1903 Jan Kašpar ?

7 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis I would like to speak English about the Wright brothers. The Wright brothers were two American brothers, inventors.  Bratři Wrightovi byli Američani, vynálezci. In 1903 the brothers built the Wright Flyer.  V roce 1903 bratři postavili Wright Flyer.  The first flight, of 120 feet (37 m) in 12 seconds, was recorded in a famous photograph.  První let dlouhý 120 stop (37 m), trvající 12 sekund byl zaznamenán na známé fotografii.

8 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Zpětná vazba  Vyjmenuj pět jmen, která mají souvislost s počátky létání.  Ke každému jménu napiš, jakým způsobem se podílel na rozvoji letectví.  Vyjmenuj tři významné letopočty, které mají souvislost s počátky létání a napiš, k jaké události tehdy došlo.  Vyjmenuj pět pojmů, které mají souvislost s počátky létání.

9 Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje Použité zdroje obrázky kliparty Microsoft Office PowerPoint publikace MANDELOVÁ, Helena a kol. Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, 2003. ISBN 8086761045. internet http://cs.wikipedia.org/wiki/Brat%C5%99i_Wrightov%C3%A9


Stáhnout ppt "Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa ZROD LETECTVÍ V současnosti si nedokážeme fungování světa bez letadel vůbec."

Podobné prezentace


Reklamy Google