Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Hana Kalichová Číslo VY_32_INOVACE_13.14_dějepis Název KDO JSEM? Čeští panovníci Téma hodiny Středověk a raný novověk Předmět Dějepis Stupeň/Ročník Druhý / 7. Anotace Materiál je možné využít při opakování učiva Očekávaný výstup Seznámí se základními údaji ze života českých panovníků Druh učebního materiálu Prezentace Speciální učební pomůcky Projektor Klíčová slova Přemysla Otakar II., Václav III., Jan Lucemburský, Ladislav Pohrobek, Jiří z Poděbrad, Vladislav II. Jagellonský, Ferdinand Habsburský Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Použité zdroje: Viz poslední strana prezentace

2 KDO JSEM? ČEŠTÍ PANOVNÍCI

3 Byl jsem druhorozeným synem krále Václava I.
Byl jsem poměrně vysoký, snědý a prý pohledný muž s dobrým vychováním a poměrně slušným vzděláním. Vybudoval jsem rozsáhlé panství, které sahalo až k Jaderskému moři. V mé době bylo založeno mnoho nových měst. Padl jsem v bitvě na Moravském poli. Říká se mně „král železný a zlatý“.

4 PŘEMYSL OTAKAR II.

5 Byl jsem druhorozeným synem krále Václava II.
Můj otec byl králem českým a polským a pro mě získal korunu uherskou. V létě roku 1306 jsem vytáhl s vojskem do Polska. Na zastávce v Olomouci jsem byl při odpočinku v domě děkana zavražděn třemi ranami do hrudi. Bylo mi necelých sedmnáct let.

6 VÁCLAV III.

7 Vyrůstal jsem na francouzském královském dvoře
Vyrůstal jsem na francouzském královském dvoře. Ve čtrnácti letech jsem se stal českým králem sňatkem s osmnáctiletou Eliškou Přemyslovnou. Byl jsem milovníkem turnajů a vynikajícím jezdcem na koni. Utrpěl jsem také mnoho zranění a na konci života jsem byl slepý na obě oči. Padl jsem v bitvě u Kresčaku.

8 JAN LUCEMBURSKÝ

9 Když jsem se narodil, byl můj otec už čtyři
měsíce po smrti. Mně samotnému nebylo dopřáno dlouhého panování. Za své sídlo jsem si zvolil Prahu, kde mělo v roce 1457 dojít ke sňatku s francouzskou princeznou. Během příprav na svatbu jsem nečekaně onemocněl a za záhadných okolností ve věku sedmnácti let zemřel.

10 LADISLAV POHROBEK

11 Byl jsem jediným českým panovníkem, který
nepocházel z panovnického rodu. Říká se mně také král husitský, protože jsem přijímal pod obojí. Pro papeže jsem však byl kacíř. Udělal jsem pořádek v zemi a byl jsem činný i v zahraniční politice. Chtěl jsem vytvořit mezinárodní mírovou organizaci, ale nenašel jsem mezi evropskými panovníky pochopení.

12 JIŘÍ Z PODĚBRAD

13 Pocházel jsem z polského panovnického rodu
Byl jsem mírné povahy a vysloužil jsem si přezdívku Bene. Česká šlechta se mnou neměla žádný problém. Za mé vlády byly v Čechách postaveny nádherné stavby ve stylu pozdní gotiky. Třeba sál na Pražském hradě nebo katedrála svaté Barbory v Kutné Hoře.

14 VLADISLAV II. JAGELLONSKÝ

15 Už od dětství jsem byl veden k přísně katolické
výchově. V roce 1526 jsem byl českými stavy zvolen za českého krále. S manželkou Annou Jagellonskou jsem měl 15 dětí. Nechal jsem pro ni v zahradě Pražského hradu postavit renesanční letohrádek. Za mé vlády přišli do Čech jezuité, kteří měli vrátit kacířskou zemi ke katolictví.

16 FERDINAND I. HABSBURSKÝ

17 http://upload. wikimedia. org/wikipedia/commons/3/30/Premysl2_nahrobek


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor"

Podobné prezentace


Reklamy Google