Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová"— Transkript prezentace:

1 Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Lucemburkové Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová VY_32_INOVACE_49_Lucemburkové Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.

2 Lucembursko

3 Jan Lucemburský Syn římského císaře Jindřicha VII. První český král z rodu Lucemburků. Oženil se s princeznou Eliškou Přemyslovnou. Českou zemi si nezamiloval, pobýval často v zahraničí, do Čech se vracel, když potřeboval peníze.

4 Účastnil se mnoha válek v Evropě, úspěšný diplomat – rozšířil území a posílil význam českého království. Rytíř a milovník rytířských turnajů. Ke konci života oslepl postupně na obě oči. Padl v bitvě u Kresčaku, kde bojoval na straně Francouzů proti Angličanům. V té době byl slepý. Jeho prý poslední slova: Toho Boh dá nebude, aby český král z boje utíkal.

5 Eliška Přemyslovna Dcera Václava II., sestra Václava III. Krásná, štíhlá, prý snědá česká princezna z rodu Přemyslovců. Byla provdána za Jana Lucemburského. V té době jí bylo osmnáct a Janovi čtrnáct let. Manželství Elišky, hrdé na svůj původ z rodu Přemyslovců, a zjemnělého Jana, obdivovatele rytířských turnajů a zvyklého na přepych, nebylo od počátku příliš šťastné. Matka Karla IV.

6 Biřmování = slavnostní církevní obřad, podobně jako křest
Karel IV. Český král a římský císař Syn Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského V mládí vězněn svým otcem na hradech Loket a Křivoklát – král se obával, že šlechta dosadí na trůn malého prince místo něj. Původně se jmenoval Václav. V sedmi letech byl odvezen na vychování do Francie ke své tetě francouzské královně Marii Lucemburské. Při biřmování přijal jméno Karel po svém kmotrovi francouzském králi Karlu IV. Biřmování = slavnostní církevní obřad, podobně jako křest

7 V sedmi letech se také oženil se stejně starou půvabnou princeznou Blankou z Valois. Jmenovala se ve skutečnosti Markéta, ale říkali jí Blanche – Blanka podle její světlé barvy vlasů. Malý Karel byl na francouzském dvoře zahrnut bohatstvím, naučil se číst a psát, cizí jazyky, později studoval na pařížské univerzitě. Patřil mezi nejvzdělanější panovníky Evropy, mluvil německy, francouzsky, latinsky, italsky, později i česky.

8 Václav IV. Syn Karla IV. a jeho třetí manželky Anny Svídnické. Už ve dvou letech korunován na českého krále. Tatínkem Karlem IV. byl velmi rozmazlován. Nerozhodný a nesamostatný panovník. Ve znaku měl ledňáčka – symbol věrné lásky a manželství. Za jeho života byl upálen Jan Hus. Pečeť Václava IV.

9 Zikmund Lucemburský Syn Karla IV. a jeho čtvrté manželky Alžběty Pomořanské. Říkalo se mu „liška ryšavá“ kvůli jeho zrzavým vlasům. Český trůn právoplatně získal až 17 let po smrti svého bratra Václava IV. V husitských Čechách byl dlouho odmítán. Českým králem byl pouze jeden rok než zemřel. Poslední český král z rodu Lucemburků.

10 Lucemburkové Blanka z Valois Jan Lucemburský Eliška Přemyslovna
Václav IV. Anna Falcká Anna Svídnická Zikmund Lucemburský Alžběta Pomořanská Karel IV.

11 Zdroje: px-EU_location_LUX.png, autor: David Liuzzo

12 http://commons. wikimedia. org/wiki/File:Jan_Vil%C3%ADmek_-_Karel_IV

13 Vytvořeno jako DUM do předmětu vlastivěda na Základní škole Mladá Boleslav, 17. listopadu 1325, příspěvková organizace pro čtvrtý ročník základní školy. Materiál slouží jako doplněk učiva o Karlu IV. a ostatních Lucemburcích na českém trůně v rámci tématu Dějiny České republiky. Materiál doporučuji prezentovat pomocí dataprojektoru nebo na monitorech žáků. Materiál byl vytvořen a pilotován v 2. pololetí školního roku 2011/2012.


Stáhnout ppt "Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová"

Podobné prezentace


Reklamy Google