European Landowners Organization 1 Wildlife Estates LABEL ‘OZNAČENÍ Území s volně žijící zvěří‘

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Advertisements

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Porovnání obsahu a zaměření OP RLZ a JPD Cíl 3 * Městská knihovna, Praha.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 7: Environmentální management v MSP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Publikace klasifikace zdravotního stavu lesa na bázi TM Landsat pomocí webových služeb jako součást OPRL Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad.
Aktivity a projekty Lísky na podporu spolupráce v regionu Pomáháme lidem porozumět přírodě a být dobrými hospodáři přírodního i kulturního dědictví.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Příprava Libereckého kraje na období Odbor regionálního rozvoje a evropských projektů KÚ LK
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Jsou venkovské školy horší než městské?
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Josef Středula, předseda ČMKOS
Společné a koordinované politiky EU
Současný stav HÚL v evropském kontextu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pracovní porada Pracovní list.
Společenská odpovědnost ve školství
Náměty pro činnost Národního fóra
Pracovní porada Pracovní list.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní informace o poskytovateli
Evropský návratový fond (ENF)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Porada vedoucích Úřadů územního plánovaní
Zákon o lesích (lesní zákon) č. 289/1995 Sb.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Pozemkové úpravy.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PPP!!! VŠ - PARTNERSTVÍ PROJEKTOVÉHO PROSTŘEDÍ VYSOKÝCH ŠKOL
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Centralizované rozvojové projekty 2017
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Život bez střeva , Praha.
Profesionalizace sociální práce v ČR
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

European Landowners Organization 1 Wildlife Estates LABEL ‘OZNAČENÍ Území s volně žijící zvěří‘

European Landowners Organization 2  ELO je organizace, která zastupuje 64 národních sdružení soukromých vlastníků půdy, zemědělců a lesníků v celé EU  → Například v ČR je to organizace SVOL  Hlavní kancelář sídlí v Bruselu, v centru evropských institucí → Tým ELO tvoří 20 zaměstnanců s rozličnými zkušenostmi v zemědělství, lesnictví, právu, ekonomice a dalších  Hájíme Vaše zájmy: →Vertikalně (na institucionální úrovni = porady, exkurze, lobbying, konference, atd.) →Horizontálně (partnerství a spolupráce s neziskovým sektorem, obchodními společnostmi a institucemi, které spadají do naší zájmové kategorie) Kdo jsme?

European Landowners Organization 3 Vize ELO Lidé vytvořili přírodu a krajinu tak, jak ji známe dnes = lidská činnost může přispět k udržitelnému rozvoji evropské krajiny a k její biologické rozmanitosti  Vylidňování venkova znamená opuštění půdy = negativní dopad na životní prostředí Regionální a ruralní rozvoj vs. Globalizace  Peníze vynaložené na trvale udržitelný rozvoj, musí být investovány v místním regionu, aby se vytvořily nové ekonomické příležitosti a implementovaly nové technologie (eko-účinnost: biomasa, větrná a sluneční energie ) = pákový efekt Je důležité udržet / rozvíjet rurální aktivity Příroda může být řízena!

European Landowners Organization 4 Správci půdy mohou poskytnout řešení: Jak regulovat a zhodnotit přírodní zdroje; Jak zajistit, aby půda byla udržována v dobrém stavu; Jak pozitivně ovlivňovat faunu, flóru a jejich ekosystémy; Jak podporovat ekonomiku a obyvatelstvo venkova (zabránit vylidňování venkova); Jak vytvořit přidanou hodnotu přírodního a kulturního dědictví; = Snížení konfliktů mezi všemi stranami Správci půdy mohou poskytnout řešení: Jak regulovat a zhodnotit přírodní zdroje; Jak zajistit, aby půda byla udržována v dobrém stavu; Jak pozitivně ovlivňovat faunu, flóru a jejich ekosystémy; Jak podporovat ekonomiku a obyvatelstvo venkova (zabránit vylidňování venkova); Jak vytvořit přidanou hodnotu přírodního a kulturního dědictví; = Snížení konfliktů mezi všemi stranami

European Landowners Organization 5 Cíle Odměnit nejlepší příklady hospodaření půdy a biodiverzity; Vytvořit databáze důležitých informací, které by se poskytly zákonodárcům; Ukázat, že vlastníci půdy mohou také být poskytovatelé řešení a tedy se můžeme vyhnout nadbytečným předpisům; Zlepšit veřejné mínění o myslivcích a vlastnících půdy; Podporovat sociální a hospodářský rozvoj venkova; Vytvořit Evropskou síť pro účinnou spolupráci, sdílení zkušenosti a obchodních příležitostí.

European Landowners Organization 6 Cíle « Wildlife Estates » nabízí vlastníkům půdy nástroj pro získání podpory za to, co dělají a uznání za trvale udržitelný způsob hospodaření s přírodou. WE act for biodiversity = Jednáme ve prospěch druhové pestrosti « Wildlife Estates » je označení, které určuje a odměňuje ty vlastníky majetku, kteří nabízejí nejlepší příklad hospodaření s půdou, myslivosti a ochrany biodiverzity. +

European Landowners Organization 7 Co je ‘WE‘ označení? Praktický: podpora správných metod hospodaření a podpora rozvoje sopolupráce v celé Evropě. Komunikace: prezentace správných metod hospodaření a zejména udržitelného lovu a rybolovu ve vztahu k veřejnosti a politickým orgánům. Politický: umožnuje vlastníkům půdy spolupracovat s národní i evropskou politickou reprezentací zejména při implementaci národního a evropského práva : - SZP po roce 2013, - EU strategie pro biodiverzitu do roku 2020, - Natura Je to nástroj :

European Landowners Organization 8 Proč tato značka? Značka není závazná certifikace Označení je flexibilní a reprodukovatelné Označení je podporované generálním ředitelstvím pro životní prostředí EU Označení je snadno identifikovatelné lidmi a médii, což umožňuje zvýšit viditelnost Vašich názorů přímo na úrovni EU i na národní úrovni. Pro dosažení « označení WE »: Majetek/oblast musí absolvovat následující 2 úrovně hodnocení : úroveň I: Souhlas s dodržováním “Charty„, která obsahuje 10 závazků úroveň II: Vyplnění "Dotazníku a hodnotící tabulky" a podstoupení audit

European Landowners Organization 9 10 Závazků (úroveň I) 1. Určit manažera a správce majetku; 2. Ativně vykonávat management biodiverzity a myslivosti podle dlouhodobého Integrovaného plánu mysliveckého hospodaření; 3. Evidovat a monitorovat implementaci plánu mysliveckého hospodaření; 4. Provádět trvale udržitelný odlov zvěře nebo rybolov podle Evropské Listiny Lovu a Biodiverzity; 5. Zajistit trvale udržitelnou rovnováhu mezi zvěří a ostatními živočichy a jejich životním prostředí; 6. Zvýšení, pokud je to možné, biologické rozmanitosti rostlinných druhů, zejména těch, které jsou vhodné pro opylovače; 7. Hospodařit v souladu s účinnou legislativou (např. Natura 2000); 8. Dodržování požadavků vyplývajících z těchto dokumentů: dohoda mezi BirdLife International a FACE ohledně směrnice 79/409/EHS, Evropská charta o lovu a biodiverzsitě (European Charter on Hunting and Biodiversity), Pokyny k lovu podle směrnice Rady 79/409/EHS o ochraně volně žijících ptáků (The Guidance document on hunting under the "Birds Directive") 9. Udržovat aktivní spolupráci s místními komunitami a pořádat vzdělávací a propagační aktivity; 10. Do 2 let požádat o druhý akreditační stupeň nebo od Charty odstoupit.

European Landowners Organization 10 WE Dotazník (úroveň II) Hospodáři / vlastníci musí dokončit WE-dotazník, komplexní dokument zahrnující všechny aspekty vlastnictví na základě parametrů pro jednotlivé biogeografické oblasti; Dotazník WE obsahuje hodnocení specifických ukazatelů na posuzovaném území; Po dokončení bude dotazník hodnotít Národní hodnotící komise; Mezinárodní komise v Bruselu přezkoumá žádosti zaslané Národnímí komisemi a udělí označení WE; Vyplněné dotazníky budou považovány za důvěrné.

European Landowners Organization 11 Silné vědecké základny

European Landowners Organization 12 Za účelem získání označení musí území nebo majetek splnit řadu obecných a specifických kritérií. Minimální počet 210 bodů ze 300 možných musí být získán na základě specifických kritérií a vyplněné hodnotící tabulky. Za účelem získání označení musí území nebo majetek splnit řadu obecných a specifických kritérií. Minimální počet 210 bodů ze 300 možných musí být získán na základě specifických kritérií a vyplněné hodnotící tabulky.

European Landowners Organization 13 Proces udělování Označení 1. Spojit se s vlastníky půdy a vysvětlení cílů 2. Podepsání Charty WE žadatelem 3. Žadatel podepíše závazek a zaplatí poplatek za označení 4. Asistence žadateli při dokončení administrativní a technické dokumentace 5. Návštěva majetku a audit 6. Oficiální označení území 7. Každých pět let nový audit – zájem o neustálé zlepšování území WE Sekretariát A B C D E A: Odeslání podepsané Charty WE B: Vyplnění dotazníku o území/majetku a odeslání Charty, dotazníku, poplatku (nebo části poplatku) a hodnotící tabulky Evropskému sekretariátu C: Získání oficiálního označení WE D: Vzájemná komunikace mezi držitelem označení a národní komisí. E: Propagace a rozšiřování sítě WE pomocí komunikačních nástrojů (webové stránky, mediální komunikace...)

European Landowners Organization 14 Síť se opírá o národní kontaktní místa ve většině zemí EU. Příklad: pro Francii, ONCFS má na starosti přijímání a hodnocení kandidátů Síla evropské sítě Každá země má svou vlastní organizace nebo skupinu organizací Například: Metsähallitus: Finský státní orgán SRPBA : Skotská Asociace soukromých vlastníků půdy ha označených v Evropě Asi 60% lokalit Natura 2000

European Landowners Organization 15 2 plenární zasedání ročně Několik pracovních skupin Vědecký výbor Madridská univerzita Vídeňská univerzita Mezinárodní řídící výbor Síť znalostí a dovedností

European Landowners Organization 16 Komunikační nastroje

European Landowners Organization 17 Proč se připojit k programu WE? Výhody pro vlastníky půdy:  Důkaz o přínosu zemědělských a lesních hospodářů pro životní prostředí;  Jasná, jednotná a transparentní pravidla usnadňují jednání se správními orgány;  Vytvoření komunikačních a propagačních příležitostí, které mohou vést k podstatnému zvýšení příjmů;  Spojení se silným partnerem: účinnější podpora vlastníků a výměna zkušeností. Výhody pro správní orgány:  Využití nástroje, který je v souladu s požadavky evropského a národního práva (článek č. 7 a 8 Charty WE);  Snížení náročnosti administrace a kontroly;  Zjednodušení administrace pro správní orgány, které se zabývají problematikou dotací;  Možnost spolupráce s vlastníky;  Spolupráce s vlastníky půdy a s akademickou obcí na monitoringu a sběru dat efektivním a finančně nenáročným způsobem. Výhody pro vlastníky půdy:  Důkaz o přínosu zemědělských a lesních hospodářů pro životní prostředí;  Jasná, jednotná a transparentní pravidla usnadňují jednání se správními orgány;  Vytvoření komunikačních a propagačních příležitostí, které mohou vést k podstatnému zvýšení příjmů;  Spojení se silným partnerem: účinnější podpora vlastníků a výměna zkušeností. Výhody pro správní orgány:  Využití nástroje, který je v souladu s požadavky evropského a národního práva (článek č. 7 a 8 Charty WE);  Snížení náročnosti administrace a kontroly;  Zjednodušení administrace pro správní orgány, které se zabývají problematikou dotací;  Možnost spolupráce s vlastníky;  Spolupráce s vlastníky půdy a s akademickou obcí na monitoringu a sběru dat efektivním a finančně nenáročným způsobem.

European Landowners Organization 18 Výhody 1.WE-Označení dává dobrý obraz; 2.WE- Označení při dává hodnotu statků a výrobků z nich (marketingový nástroj) ; 3.WE-Označení poskytuje řešení a informace pro tvůrce politiky ; 4.WE- Síť umožňuje přístup k osvědčených postupů a zkušeností realitních manažerů z celé Evropy ; 5.WE- Síť zastupuje zájmy svých členů na místní i evropské instituce (lobby nástroje). 1.WE-Označení dává dobrý obraz; 2.WE- Označení při dává hodnotu statků a výrobků z nich (marketingový nástroj) ; 3.WE-Označení poskytuje řešení a informace pro tvůrce politiky ; 4.WE- Síť umožňuje přístup k osvědčených postupů a zkušeností realitních manažerů z celé Evropy ; 5.WE- Síť zastupuje zájmy svých členů na místní i evropské instituce (lobby nástroje).

European Landowners Organization 19 WE Označení muže byt vlivný marketingový nástroj Proč se připojit k WE síti?

European Landowners Organization 20 Příklady pilotního projektu majetků v Německu Wolfsburg/ Südheide/ Altmark; Dolní Sasko Celková plocha: 4050 ha lesů 20% chráněných oblastí 12% území Natura 2000 Mokřady: 8.5% Porostní plocha: 75% Orná půda: 15% Travní porosty: 1% Zvěřní políčka: 0.5%

European Landowners Organization 21 Příklady pilotního projektu majetků v Německu Grünegrund/ Hoher Fläming Braniborsko Celková plocha: 1940 ha lesů Region: Potsdam - Mittelmark 100 % chráněné území Klima: kontinentální Porostní plocha: 99.5 % Zvěřní políčka: 0.5 % V příštích letech proběhne obnova hektarů borových lesů listnatými dřevinami (dub a buk). U 2 až 3 rybníků se změní ve velikost a tvaru (vybudování mokřadní zóny). Na ploše poškozené orkánem Kyrill bude na hranici pole a lesa zřízen ochranný porostní plášť ze stanovištně vhodných druhů keřů v délce 300 m. Na stávajících neobdělávaných plochách je v plánu výsadba ovocných stromů.

European Landowners Organization 22 Příklady pilotního projektu majetků ve Francii Majetek LISTEL (Francie) Aktivita: Výroba vína; Ptačí oblast; Rozvoj udržitelného lovu a rybolovu; Ekoturistika.

European Landowners Organization 23 Příklady pilotního projektu majetků ve Francii Majetek Caroux Espinouse (Francie) Udržitelné řízení populace muflonů; Hospodaření s půdou; Udržitelný rozvoj v oblasti

European Landowners Organization 24 WE – Česká republika WE Act for Biodiversity Jednáme ve prospěch druhové pestrosti

European Landowners Organization 25 DĚKUJI ZA POZORNOST Delphine Dupeux Koordinátor projektu v Bruselu Francesco Kinsky dal Borgo Koordinátor projektu v České republice European Landowners' Organization Rue de Trèves 67 B-1040 Brussels +32(0) (0)