22.5. 2015 1 ZÁKON O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI A KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ JUDr. Eva Kuzmová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Advertisements

Otázka č.16 ZÁSADY PLATNÉ V KATASTRU NEMOVITOSTÍ V ČR
Vedení správního řízení
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Nástroje územního plánování
Systém kontrol realizovaných
Systém kontrol realizovaných u příjemců Ing. Lukáš Brabenec 25. září 2013.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Inspekce kvality sociálních služeb
Podpora v nezaměstnanosti
Zásah do práva na ochranu osobnosti – domácí násilí Policie a institut vykázání © Vladimír Plecitý, 2011.
Martina Kotrčová, Martina Rychlíková, Marie Tošovská 1. Ročník VSRR
Správní řád č. 500/2004 Sb. Publikovaný právní úprava pro vedení správního řízení, platná od , jež zrušila stávající zákon č. 71/1967.
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Otázky a odpovědi k zákonu č. 300/2008 Sb. Zpracoval: Mgr. René Pleva Datum:
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Právo na informace Tereza Danielisová,
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV - činnost a působnost - podnět Veřejnému ochránci práv - náležitosti - možnosti řešení.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa místních poplatků
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
JUDr. Jaroslav Stránský, Ph.D.
Správní řád -vybrané instituty
Evidence obyvatel Zderaz – Metodické školení.
1 Postup při provádění inspekce v místě poskytování sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví Magistrát hlavního města Prahy.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA ČR Obecná část Pravidel – změny oproti Pravidlům období
1. Stavba neznámého vlastníka 2. Posuzování standardů kvality bydlení podle zákona o pomoci v hmotné nouzi Zlínský kraj, 2015© Copyright Veřejný ochránce.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Změny v průběhu kontrol (kontrolní řád) kpt. Mgr. Blanka Kliková Oddělení stavební prevence, kontrolních činností a ZPP HZS Karlovarského kraje kpt. Mgr.
Kontrola a terénní šetření v praxi orgánů ochrany životního prostředí JUDr. RNDr. Jitka Jelínková, Ph. D. vedoucí právního odboru České inspekce životního.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
ZÁKON O OCHRANĚ OVZDUŠÍ A LOKÁLNÍ TOPENIŠTĚ Kurt Dědič – odbor ochrany ovzduší MŽP Enviro Ostrravice,
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Právo člena zastupitelstva obce na informace
Druhy a způsoby kontroly v hotelu
Zákon č. 255/2012 o kontrole (kontrolní řád)
Umisťování staveb.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Lhůty ve správních řízeních
VEŘEJNÝ OCHRÁNCE PRÁV činnost a působnost
Kontrola činnosti oprávněných osob v praxi
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

ZÁKON O POMOCI V HMOTNÉ NOUZI A KOMPETENCE STAVEBNÍCH ÚŘADŮ JUDr. Eva Kuzmová

Úvod

Spolupráce ÚP a SÚ 1.Součinnost se stavebními úřady - § 8 správního řádu ÚP jako orgán státní sociální podpory – z.č. 117/1995 Sb. – příspěvek na bydlení ÚP jako orgán pomoci v hmotné nouzi – zákon č. 111/2006 Sb. – doplatek na bydlení žádost o sdělení informace (k čemu je objekt určen, kolik je v objektu bytů apod.) – Součinnost – Vyřízení sdělením 1

Spolupráce ÚP a SÚ 2. Žádost o postup podle § 33 b ZPHN ÚP jako orgán pomoci v hmotné nouzi žádost o doplatek na bydlení žádost na základě § 33b – vede k aktivaci postupu SÚ podle § 33b – provedení kontroly 1

Spolupráce ÚP a SÚ 3. Žádost „2 v 1“ ÚP jako orgán pomoci v hmotné nouzi žádost o doplatek na bydlení a) žádost o součinnost – sdělení, zda určitý prostor je určen k bydlení apod. (informace nezbytné pro úřad práce, který není schopen jinak zjistit nebo ověřit) b) je-li odpověď na otázku a) pozitivní – vše je vyřízeno c) je-li odpověď na otázku a) negativní – je relevantní žádost úřadu práce o postup podle § 33b (negativní odpověď např. že prostor není určen k trvalému bydlení aktivuje postup podle § 33b ZPHN)

Typy bydlení pro účely doplatku na bydlení 1.Byt - § 33a odst. 1 ZPHN 2.Stavba pro individuální či rodinnou rekreaci – vlastník (nájemce může mít nárok pouze, když jsou splněny standardy pro jiný než obytný prostor) - § 33a odst. 4 ZPHN 3.Jiný než obytný prostor - § 33a odst. 2 ZPHN – standardy stavební 4.Ubytovací zařízení - § 33a odst. 3 – standardy hygienické 5.Registrované sociální služby – pobytové sociální služby např. domovy důchodců 6.Část bytu – musí jít o byt uvedený v bodu 1) 2

Procesní aspekty postupu podle § 33b ZPHN

Postup podle ZPHN – účel a výstup postupu SÚ podle § 33b Smyslem kontroly – prověřit, zda daný prostor plní požadavky (standardy) vyjmenované v § 33b odst. 1 ZPHN Kontrola se provádí výhradně na žádost ÚP Při kontrole se postupuje podle kontrolního řádu – zákon č. 255/2012 Sb. Výsledný dokument – protokol o kontrole Provedením kontroly se v žádném případě nemění způsob užívání daného prostoru určený v souladu se SZ (zjištění z kontroly však mohou vést k dalším postupům dle SZ) 2

Podmínky zahájení kontroly Žádost ÚP – OPHN musí z ní být zřejmé – že se jedná o žádost k postupu obecného SÚ podle § 33b – o jaký prostor se jedná – kdo je žadatelem o doplatek na bydlení – že osoba (žadatel o příspěvek na bydlení) je oprávněna k bydlení v identifikovaném prostoru 2

Kontrola Základní posloupnost nezbytných úkonů při kontrole 1.Fakultativně úkony před kontrolou 2.Pověření kontrolující osoby ke kontrole (event. průkaz) 3.Zahájení kontroly 4.Kontrola 5.Protokol o kontrole a doručení stejnopisu kontrolované osobě 6.Námitky 7.Ukončení kontroly 2

Kontrola 1.Kontrolovaná osoba – je nezbytné aplikovat ustanovení kontrolního řádu o kontrolované osobě na žadatele o dávku resp. osobu oprávněnou k bydlení v kontrolovaném objektu 2.Vstup do kontrolovaného objektu – § 7 KŘ a čl. 12 LZPS – pouze se souhlasem toho, kdo v něm bydlí – při kontrole podle § 33b lze do objektu vstoupit jen se souhlasem osoby, které svědčí právní titul k užívání daného prostoru k bydlení (osoby, která je jednoznačně identifikována v žádosti a zpravidla bude totožná s osobou žadatele o dávku) – ochrana se vztahuje pouze na prostory užívané k bydlení (nikoli na např. společné prostory v domě) 2

Kontrola 3. Pověření ke kontrole – Identifikace kontrolního orgánu – Identifikace kontrolujícího – Předmět kontroly – Identifikace osoby, která pověření vydala (vedoucí kontrolního orgánu nebo osoba k tomu pověřená vedoucím kontrolního orgánu) – Datum, podpis 4. Příprava na kontrolu a zahájení kontroly – Vhodné obstarat si nezbytné existující podklady – dokumentaci – Doručení oznámení o kontrole (je možné i zahájit kontrolu až na místě – předložení pověření ke kontrole na místě kontroly) 2

Kontrola 5. Práva kontrolujícího – Požadovat prokázání totožnosti – Provádět potřebná měření, sledování, prohlídky a zkoušky apod. – Pořizovat obrazové a zvukové záznamy 6. Povinnosti kontrolujícího – Zjistit stav věci v rozsahu nezbytném pro dosažení účelu kontroly a v závislosti na povaze kontroly doložit kontrolní zjištění potřebnými podklady – Předložit kontrolované osobě nebo povinné osobě pověření ke kontrole – Umožnit kontrolované osobě účastnit se kontrolních úkonů při výkonu kontroly na místě, nebrání-li to splnění účelu nebo provedení kontroly – Vyhotovit protokol o kontrole a doručit jeho stejnopis kontr. osobě 2

Kontrola 7. Práva a povinnosti kontrolované osoby 8. Protokol o kontrole – Hlavní výstup, který se předává OPHN – je konstatováním určitého stavu – jiný než obytný prostor, stavba pro ind. či rod. rekreaci splňuje/nesplňuje požadavky ustanovení § 33b odst. 1 ZPHN – Minimální náležitosti – Vyhotoví se ve lhůtě 30 dnů ode dne provedení posledního kontrolního úkonu, ve zvláště složitých případech do 60 dnů – Stejnopis protokolu o kontrole doručí kontrolní orgán kontrolované osobě a OPHN

Kontrola 9. Námitky proti kontrolnímu zjištění uvedenému v protokolu o kontrole – Kontrolovaná osoba může podat písemné námitky ve lhůtě 15 dnů od doručení protokolu o kontrole – Vyřízení námitek Vyhovění ve lhůtě 7 dnů kontrolujícím nebo vedoucím kontrolní skupiny Pokud se námitkám nevyhoví ve lhůtě 7 dnů, vyřídí je nadřízená osoba kontrolujícího ve lhůtě 30 (zvlášť složité případy ve lhůtě 60) dnů ode dnech jejich doručení tak, že jim vyhoví, částečně vyhoví, nebo je zamítne – Námitky se nevyřizují ve správním řízení, o námitkách se nerozhoduje

Kontrola 10. Ukončení kontroly – Marným uplynutím lhůty pro podání námitek nebo vzdáním se práva podat námitky – Dnem doručení vyřízení námitek kontrolované osobě 11. Neuskutečnění kontroly – Kontrola nebude provedena s ohledem na neposkytnutí nezbytné součinnosti – SÚ formou sdělení tuto informaci poskytne OPHN

Hmotněprávní aspekty postupu podle § 33b ZPHN

Kontrola splnění požadavků – Zda jiný než obytný prostor nebo stavba pro individuální či rodinnou rekreaci splňuje: Má povahu samostatně vymezeného uzamykatelného prostoru s minimálně jednou pobytovou místností, který svou polohou, velikostí a stavebním uspořádáním splňuje dále uvedené požadavky k tomu, aby se v něm zdržovaly a bydlely osoby, a neomezený přístup k pitné vodě. Jiný než obytný prostor je pro účely § 33b odst. 1 vymezen přiměřeným použitím § 3 písm. i), § 8, § 10 odst. 5 a 6, § 11, § 38, § 44 odst. 1 písm. a) a § 44 odst. 1 věta druhá vyhlášky č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby Stavba pro individuální či rodinnou rekreaci je pro účely § 33b odst. 1 vymezena přiměřeným použitím § 3 písm. i, § 8, § 11, § 38 a § 40 odst. 2 vyhlášky o technických požadavcích na stavby + záchod 3

Kontrola splnění požadavků Protokol může pouze konstatovat, že jiný než obytný prostor nebo stavba pro individuální či rodinnou rekreaci splňují/nesplňují požadavky dané § 33b odst. 1 ZPHN Kontrola se provádí jen za účelem poskytnutí doplatku na bydlení podle ZPHN Kontrola v žádném případě nemůže sama o sobě vést ke změně účelu užívání kontrolovaného objektu 3

Děkuji za pozornost JUDr. Eva Kuzmová