LÉKOVÁ POLITIKA REFORMA. Reforma lékové politiky Programové prohlášení vlády Léková politika v ČR oVláda prosadí změnu systému regulačních poplatků. Poplatek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Advertisements

Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Léková politika – dopady na pacienty Mgr. Filip Vrubel odbor farmacie
Pracovní právo. Pohovor
[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.
[ 1 ] © 2007 Státní ústav pro kontrolu léčiv Praktický přístup SÚKL k posuzování výše a podmínek úhrad Praha Praktický přístup SÚKL k posuzování.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
ZAPOJENÍ SPOLEČENSTEV DO TVORBY NOREM VÝTAHOVÝ PRŮMYSL ČR.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
1.VYHLÁŠENÍ RESORTNÍCH BEZPEČNOSTNÍCH CÍLŮ MZ na období červen 2011– duben PODEPSÁNÍ PROHLÁŠENÍ WHO „Čistá péče je bezpečnější“
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Právní postavení českého lékaře z pohledu Výboru pro zdravotnictví PSP ČR R. Vyzula
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Úvod k přednáškám o Jištění kvality technologických procesů VŠCHT pd v
Seminář na MZ Bezpečnost zdravotních služeb - současná priorita MZ MUDr. Markéta Hellerová Ministerstvo zdravotnictví.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU, POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY PODVÝBOR PRO EKONOMIKU VE ZDRAVOTNICTVÍ, ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A LÉKOVOU POLITIKU - PRAHA,
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
REGULACE LÉKOVÉHO TRHU A POTŘEBNÉ LEGISLATIVNÍ ZMĚNY – DISPENZAČNÍ POPLATEK ZA VÝDEJ LÉKU V LÉKÁRNÁCH Mgr. Marek Hampel – Předseda představenstva Grémium.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
OCHRANA PROTI NESPRÁVNÉMU POSTUPU ZADAVATELE. PRAVOMOCI ÚOHS - § 112 vydává předběžná opatření, vydává předběžná opatření, rozhoduje, zda zadavatel při.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Obsah prezentace Obsah prezentace : DRG a úhrady Úhrady v roce 2012 – úhradová vyhláška Obavy a očekávání poskytovatelů zdravotní péče Obavy a očekávání.
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Pojem přeměna obchodní společnosti
Podpora v nezaměstnanosti
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Sociální politika v EU. Charakteristika a vývoj sociální politiky EU
Příjmy z kapitálového majetku
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
eRecept – komunikace se základními registry
Kde vzít na platy lékařů?
Financování přímých NIV
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
MVdr.Vratislav Krupka.
Správa sociálního zabezpečení
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Jaké funkce by měl mít systém elektronické preskripce?
Vstup nových inovativních léků na trh
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Regulace inovativních zdravotnických technologií - jsme připraveni
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
ministr práce a sociálních věcí
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Centralizovaný rozvojový program 2019
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Život bez střeva , Praha.
ÚVĚRY Buřinka pro produkt Úvěr od Buřinky - kromě pevné úrokové sazby - dává klientovi nově možnost výběru i fixace úrokové sazby na 3 roky. Podmínky.
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

LÉKOVÁ POLITIKA REFORMA

Reforma lékové politiky Programové prohlášení vlády Léková politika v ČR oVláda prosadí změnu systému regulačních poplatků. Poplatek za položku na receptu bude zrušen a nahrazen poplatkem za recept a vyřazením tzv. levných léčivých přípravků z úhrad veřejného zdravotního pojištění. oVláda zavede generickou preskripci a substituci u léčivých přípravků hrazených plně nebo částečně z veřejného zdravotního pojištění. oV každé skupině se bude nacházet jeden léčivý přípravek bez doplatku.

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část pátá zákona č. 48/1997 Sb. Zavedení úhrady zdravotnických prostředků v provedení ekonomicky nejméně náročném  Zavedení principu „za stejný efekt stejná úhrada“, zdravotnické prostředky se hradí ve výši 75 % ceny nejméně ekonomicky náročného provedení  Zároveň zůstává zachována příloha č. 3 zákona, ve které je garantována plná úhrada vybraných skupin zdravotnických prostředků, ta bude aktualizována Zrušení poplatku za položku na receptu a nahrazení poplatku za recept ve výši 30 Kč  Platba 30 Kč za celý recept, nikoli pouze za položku, zároveň zjednodušení a zpřehlednění cenotvorby léčiv

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část šestá zákona č. 48/1997 Sb. (nyní ve 2. čtení v PS PČR) Změna způsobu stanovování maximálních cen léčiv  maximální cena v ČR ve výši průměru 3 nejnižších cen v zemích referenčního koše + rozšíření referenčního koše na 21 zemí EU  sníží se maximální cena až u 1/3 léčiv Revize úhrad kdykoliv při úspoře 30 milionů Kč  změní-li se situace na trhu (např. změna kurzu CZK vůči evropským měnám, snížení cen léčiv v zahraničí) tak, že by změna úhrady přinesla úsporu alespoň 30 mil. Kč, provede Ústav přepočet úhrady ihned Vyřazení léčiv k podpůrné a doplňkové léčbě z úhrad  léky, které v klinické praxi již byly nahrazeny jinými, které mají lepší důkazy o účinnosti a bezpečnosti, a slouží pouze k doplňkovým funkcím (kloubní preparáty, podpora cévního systému, léky na zbytnělou prostatu, apod.)

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část šestá zákona č. 48/1997 Sb. (nyní ve 2. čtení v PS PČR) Rozdělení účelu hloubkové revize a zkrácených revizí  Zavedení tzv. hloubkové revize úhrad (jednou za 3 roky), která přezkoumává podmínky úhrady, postavení léčiv dané referenční skupiny v rámci terapeutické praxe, aj., a tzv. zkrácené revize, která jen přepočítává výše úhrad, když se změní situace na trhu Úprava dočasné úhrady vysoce inovativních léčiv  Zpřísnění vstupu drahých, inovativních léčiv na trh. V ČR bude hrazen jen takový vysoce inovativní lék, který je hrazen už alespoň ve 2 zemích referenčního koše (21 zemí EU) a teprve poté, kdy předloží závazky o tom, jak budou limitovány náklady zdravotních pojišťoven a kdo zaplatí léčbu rozléčených pacientů po skončení úhrady

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část šestá zákona č. 48/1997 Sb. (nyní ve 2. čtení v PS PČR) Zrychlený vstup levných léčiv do systému úhrad  Generické přípravky budou mít usnadněny vstup do systému úhrad. Vstup 1. generika do referenční skupiny přinese úsporu (snížení úhrady celé referenční skupiny o 32 %). Všechna generika budou mít umožněný vstup zkráceným řízením (do 30 dnů od podání žádosti budou mít stanovenu cenu i úhradu)  rychlejší vstup do systému = rychlejší soutěžení a tlak na snižování cen Řešení těžkopádností správního řízení  Zkrátit lhůty pro doručování z 15 na 5 dnů (vyvěšení veřejné vyhlášky), odstranit požadavky na předkládání nepotřebných podkladů k žádosti, zkrátit lhůty uvnitř řízení (předkládání důkazů aj.), znemožnit obcházení systému revizí ze strany firem, zabránění retroaktivity

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část šestá zákona č. 48/1997 Sb. Elektronická aukce na ceny léčiv s cílem snížení úhrady  cenové soutěže pro dosažení nejnižší ceny léku, který se stane jediným plně hrazeným lékem v dané léčivé látce  cena vysoutěženého přípravku je nižší než aktuální úhrada, základní úhrada celé skupiny léčiv bude stlačena na úroveň vysoutěženého přípravku a navíc: všechny konkurující přípravky dané léčivé látky budou mít úhradu ve výši pouze 75 % základní úhrady  motivace pro výrobce léčiv: na jejich přípravek masivně přejde preskripce (jediný plně hrazený v dané léčivé látce) a zvýší se jim objem prodeje  motivace pro systém: sníží se základní úhrada celé skupiny zaměnitelných léčiv a zároveň se zajistí pacientům plně hrazený přípravek

Reforma lékové politiky – ceny a úhrady léčiv Reforma cenové a úhradové regulace část šestá zákona č. 48/1997 Sb. Doplnění sankcí za porušování regulace cen a úhrad léčiv (DNC, dohoda o úhradě, cenová soutěž, závazky)  Nutnost zajistit dodržování předpisů a závazků v rámci cenové a úhradové regulace pod hrozbou značných sankcí Vyloučení odkladného účinku proti rozhodnutí SÚKL  Rozhodnutí o úhradě předběžně vykonatelné ihned, i když bude podáno odvolání  Rychlejší úspory (snížení úhrad platí ihned), zamezení spekulativních odvolávání jen proto, aby se zpozdila platnost nových úhrad Malá novelizace přílohy č. 2 – plně hrazené skupiny léčiv  Napravení chyb v příloze tak, aby byly zajištěny plné úhrady léčby nejzávažnějších onemocnění (dnes např. léčba rakovinu prsu plně hrazena, ale rakoviny prostaty ne – nutná náprava!)

Reforma lékové politiky – e-preskripce Elektronická preskripce Jak to bude fungovat? Lékař předepíše elektronický recept  informace putuje do Centrálního úložiště elektronických receptů (CÚER)  pacient dostane „nosič“ (čárový kód, heslo, později se počítá s čipovými kartami pro pacienty – např. přímo na elektronické kartě pojištěnce)  pacient jde s nosičem do lékárny  lékárna stahuje z CÚER lékařský předpis a vydává lék

Reforma lékové politiky – e-preskripce Elektronická preskripce Bezpečnost dat?  Předávání dat na základě zákona a cestou zabezpečeného kryptovacího přenosu mezi lékařem – CÚER – lékárnou. Nikdo nemá přístup do CÚER, aby si prohlížel záznamy, recepty a pacienty. Elektronický recept zůstává uchován pro evidenci po stejně dlouhou dobu jako papírový recept, v případě nevyzvednutí léku se po době jeho platnosti z CÚER vymaže

Reforma lékové politiky – e-preskripce Elektronická preskripce Možný přínos?  Předepisující lékař obdrží informaci o realizaci nebo nerealizaci receptu, čili o tom jak pacient dodržuje léčebný režim  Lékárna používá elektronickou formu receptu jako doklad pro fakturaci vůči zdravotní pojišťovně, nedochází k chybám přepisem dat  Elektronický recept nelze zfalšovat – kontrola zneužívání léčiv

Reforma lékové politiky – e-preskripce Elektronická preskripce Harmonogram  Pilotní projekt (dvě vybraná zdravotnická zařízení a jejich lékárny)  Léto – podzim 2011  Úprava software lékařů tak, aby podporoval funkci e-receptu, a tím umožnění fungování e-preskripce v ostrém provozu  Podzim – zima 2011/2012

Reforma lékové politiky – generická preskripce Generická preskripce  Předepisování léčivé látky, nikoli konkrétního léčivého přípravku  Na lékařském předpisu pouze nechráněný název léčivé látky a dávkování a lékárník má povinnost, existují-li alternativy léku s danou účinnou látkou, vydat lék s nejnižší cenou/úhradou

Reforma lékové politiky – generická substituce Generická substituce  Pokud lékař neuvedl na recept „nezaměňovat“ (tj. trvá na vydání předepsaného přípravku), lékárník informuje pacienta o alternativách; tato informační povinnost se týká tzv. generických léčivých přípravků  Se souhlasem pacienta lékárník nahradí předepsaný léčivý přípravek generickým přípravkem s nižším doplatkem; v případě nutnosti upraví jeho dávkování tak, aby odpovídalo dávkování předepsanému lékařem

Reforma lékové politiky – gen. preskripce a substituce Generická preskripce a generická substituce v českém právním řádu Generická preskripce:  zatím neupraveno – úprava nutná v zákoně o léčivech  možnost zavedení v souvislosti s Programovým prohlášením vlády a v souvislosti s protikorupčními opatřeními ve zdravotnictví  v současnosti je analyzován rozsah uplatňování generické preskripce (pilotní část: generická preskripce v cca 20 léčivých látkách, kde je již nyní dostatečná konkurence v počtu generických přípravků)

Reforma lékové politiky – gen. preskripce a substituce Generická substituce:  zavedena zákonem o léčivech již od  do té doby podmíněna tím, že předepsaný léčivý přípravek nebyl v lékárně k dispozici a jeho okamžitý výdej byl nezbytný s ohledem na zdravotní stav pacienta  ustanovení § 83 odst. 2 zákona o léčivech a ustanovení § 11 vyhlášky o správné lékárenské praxi  dle ustanovení § 32 odst. 2 zákona o veřejném zdravotním pojištění, požádá-li pacient o vydání jiného léčivého přípravku se stejnou léčivou látkou, cestou podání a lékovou formou, nahradí ho lékárník jiným přípravkem s nižším doplatkem

Reforma lékové politiky – gen. preskripce a substituce Účel generické substituce a preskripce  Generická substituce přispívá ke snižování výdajů pacientů na doplatky na léčivé přípravky - rozdíl mezi cenou (stanovenou pro každý přípravek zvlášť) a úhradou (ve shodné výši pro všechny generické přípravky)  Generická preskripce přispívá především k potlačení korupčních praktik ve zdravotnictví a do doby provedení revizí úhrad všech skupin léčiv přispívá k úsporám systému  generická preskripce odstraňuje tlak na lékaře předepisovat konkrétní přípravek, zároveň však hrozí přesun možného korupčního jednání na lékárníky – to je zapotřebí upravit vhodným nastavením generické substituce a pozitivními listy

Reforma lékové politiky – pozitivní listy Pozitivní listy  Možnost zdravotních pojišťoven pozitivně ovlivnit předepisování léčiv  zdravotní pojišťovny hledají pro své pojištěnce nejvýhodnější přípravky  držitelé registrace soutěží o zařazení na list  pojišťovna vybere do listu nejvýhodnější nabídky (nejvýhodnější pro sebe i pacienta)  předepisující lékař musí vybrat přípravek z pozitivního listu a lékárník jej musí vydat  nástroj výrazných úspor v rámci nemocniční péče (pozitivní listy pro nemocniční přípravky)

Reforma lékové politiky – pozitivní listy Účel pozitivních listů  racionalizace předepisování  úspory prostředků veřejného zdravotního pojištění (především po přechodnou dobu než se zrevidují všechny skupiny hrazených léčiv a dále v nemocniční péči u přípravků kupovaných nemocnicemi)  snížení doplatků pacientů  Pozitivní přínos pro pacienty:  informace o nejlevnějších variantách v rámci léčivé látky přímo u lékaře  podpora soutěžního chování výrobců léčiv, čímž dochází k poklesu cen  úspora systému i pacientů

Děkuji za pozornost