Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Pokrmy z mletého masa Téma: Mletá masa 3. Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Danuše Sommerová Datum tvorby: Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou mletých pokrmů. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku studijního oboru Gastronomie, do předmětu „Technologie “. Slouží k procvičování studia na interaktivní tabuli.
Vařením – noky, knedlíčky, nákypy, pudinky / vaříme převážně ve vodní lázni, v páře/ Dušením – různé duhy plněných zelenin Pečením – sekaná pečeně, nákypy Smažením – karbanátky, krokety
Z telecího masa Polpety z tel.masa Telecí sekaný řízek Z vepřového masa Jitrnicová, jelítková kaše Vepřenky Prejt Smažený sekaný řízek …
Karbanátky Paprikový lusk plněný Masový nákyp Sekaná pečeně Sekaný řízek přírodní / v těstíčku/…
Polpety z telecího masa plec /ořez/,máčená žemle – semeleme přidáme sůl, pepř, květ, krájenou slaninu promícháme, tvarujeme, opečeme výpek zahustíme moukou společně dusíme, legírujeme máslem
Sekaná pečeně hovězí a vepřové maso umeleme s cibulí přidáme bůček nakrájený na kostičky spojíme strouhankou, vejcem, polohrubou moukou dochutíme solí, česnekem, pepřem vypracujeme hmotu, tvoříme šišky pečeme na vymaštěném pekáči v troubě
Sekaný řízek přírodní hovězí a vepřové maso umeleme s cibulí a žemlí namočenou v mléce dochutíme solí, muškátovým květem, pepřem spojíme strouhankou, vejcem vypracujeme hmotu, tvarujeme 1 cm silné řízky řízky pomoučíme opečeme a dusíme v cibulovém základu šťávu zjemníme máslem a přecedíme
Smažený soukenický řízek umeleme vepřový bůček dochutíme solí, pepřem, petrželovou natí přidáme strouhaný sýr spojíme vejcem vypracujeme hmotu, tvarujeme řízky řízky obalíme v trojobalu a smažíme
LITERATURA: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, ISBN Obrázky: Galerie Office,