Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm 9. 10. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Vlastní hodnocení školy
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
1. Vstup do pilotního projektu RVP GV
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Systém kurikulárních dokumentů
Kurikulární projekty Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Bc. Studium kombinované 2010.
Hodnocení škol a školských zařízení
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOL A HODNOCENÍ ČŠI
Evaluace ŠVP Ing. Libuše Burešová Únor 2011, Litvínov - Hamr.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Vlastní hodnocení školy
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Inspekční hodnocení ŠVP víceletá gymnázia podle RVP ZV (víceletá gymnázia podle RVP G čtyřletá gymnázia podle RVP G) Mgr. Zdenka Spalová, Karlovarský inspektorát.
SETKÁNÍ S ŘEDITELI STŘEDOČESKÉHO KRAJE květen 2011
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
vlastní hodnocení školy
Mgr. Lucie Holacká, Národní institut pro další vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
Personální plán pro podnikatelský plán
Hodnocení středních škol Českou školní inspekcí PhDr. Irena Borkovcová, MBA ředitelka Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 10. listopadu 2014.
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Přínos programu SVES pro činnost ČŠI PaedDr. Jaroslav Müllner.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Porada ředitelů škol a školských zařízení Mgr. Ivana Přichystalová zástupkyně ředitelky Jihomoravského inspektorátu ČŠI Brno, 26. a 27. srpna 2015.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Komparace ŠVP gymnázií Zkušenosti z praxe ČŠI Zpracovala PhDr. Renáta Ševčíková Brno, 17. června 2010.
ÚVOD Legislativní vymezení činnosti ČŠI § 173 – 176 Zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Liberecký inspektorát ČŠI
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
Komplexní systém hodnocení
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Polytechnické vzdělávání v praxi
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Klíčová role zástupce ředitele při zkvalitňování pedagogického vedení školy Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Praha,
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Rožnov pod Radhoštěm

 V současné době již jen zlomek SOŠ setrvává u názvu a struktury oborů tradičního typu SPŠ.  Tradiční SPŠ s jedním oborem středního vzdělání s maturitou (nebo více obory podobného zaměření) rozšiřují spektrum své nabídky o další obory (i středního vzdělání s výučním listem).  Bývalá SOU dnes kromě nástavbových oborů vyučují i obory středního vzdělání s maturitou, které dřív byly doménou SPŠ.  Tento trend je podporován „optimalizací“ sítě středních škol v jednotlivých krajích. Vznikají velké komplexy se širokou nabídkou oborů vzdělání.

Soulady RVP a ŠVP Za období posledních tří školních let bylo provedeno hodnocení souladu ŠVP OV s RVP OV u ŠVP OV, z celkového počtu bylo v souladu 49, 3 % ŠVP OV.

Soulady RVP a ŠVP Oblast Charakteristika ŠVP (nesoulad 36,3 %)  chyběly realizace klíčových kompetencí  průřezová témata - jejich začlenění včetně tematických okruhů není vždy řádně provázáno s osnovami jednotlivých vyučovacích předmětů, občas není zřejmé, jakou formou jsou průřezová témata realizována  často úplně chyběla problematika žáků se sociálním a zdravotním znevýhodněním  nebyla uvedena organizace, forma a obsah přijímacího řízení a charakteristika obsahu a formy ZZ nebo profilové části MZ

Oblast Učební osnovy (nesoulad 27,0 %)  neshoda počtu hodin s učebním plánem  nedodržení stanoveného obsahu vzdělávání Oblast Učební plán (nesoulad 24.7 %)  nedodržení stanovených minimálních hodinových dotací  častá neshoda počtu hodin vyučovacích předmětů s počty hodin předmětů v učebním plánu, přehledu rozpracování obsahu vzdělávání z RVP do ŠVP a v učebních osnovách

Podmínky vzdělávání  Silnou stránkou SOŠ je efektivní využívání partnerských vztahů pro zkvalitňování vzdělávání. Ve školním roce 2013/2014 byla úroveň partnerství ve 14 % inspektovaných SOŠ hodnocena jako příkladná, nikde nebyla zjištěna rizika.  Naopak vážná rizika byla zjištěna v 8,7 % SOŠ v organizaci vzdělávání, s čímž úzce souvisely i nedostatky v řízení těchto škol. Průběh vzdělávání  Přes zvyšující se využívání prostředků ICT a dalších moderních technických systémů, zůstává výběr forem a metod stále konzervativní. Stále převažuje zejména frontální (hromadná) výuka s metodou výkladu a vysvětlování, kde těžiště práce v hodině je většinou na pedagogovi a žáci zůstávají spíše pasivními účastníky vzdělávacího procesu.

Výsledky vzdělávání  Na požadované úrovní hodnotí výsledky vzdělávání 91,5% SOŠ. Rizika v této oblasti se vyskytovala pouze u 4,1% škol.

Institucionální hodnocení:  Rovný přístup ke vzdělávání  Materiální a ekonomické předpoklady činnosti školy  Personální podmínky škol, vedení školy, podpora pedagogickým pracovníkům, kvalita práce pedagogických pracovníků  Školní systémy prevence rizikových jevů  Podpora žáků se SVP  Podpora vzdělávání nadaných žáků

Specifické zaměření  Inspekce u začínajících ředitelů do 2 let praxe  Hodnocení výsledků vzdělávání žáků v 1. ročníku středních škol (opatření pro adaptaci žáků při přechodu na vyšší stupeň)  Inspekce vzdělávání ve vybraných oborech odborného vzdělávání (konkrétní obory budou stanoveny v nejbližší době)  Inspekce vzdělávání v oborech gymnázia  Inspekce vzdělávání na pracovištích praktického vyučování u firem

Matematika:  79,2 % ( žáků) základní úroveň  20,8 % ( žáků) vyšší úroveň Český jazyk:  37,2 % ( žáků) základní úroveň  62,8 % ( žáků) vyšší úroveň Angličtina:  58,0 % ( žáků) základní úroveň  42,0 % ( žáků) vyšší úroveň Němčina:  76,0 % (2.550 žáků) základní úroveň  24,0 % (804 žáků) vyšší úroveň Francouzština:  75,0 % (344 žáků) základní úroveň  25,0 % (115 žáků) vyšší úroveň

český jazyk anglický jazyk matematika

Vize  ČŠI jako kompetentní a důvěryhodná instituce, která prostřednictvím sběru a vyhodnocování dat poskytuje spolehlivé informace o stavu vzdělávání v České republice, poskytuje kvalitní zpětnou vazbu školám, zřizovatelům, rodičům i veřejnosti, a tím se zároveň podílí na zvyšování kvality vzdělávání ve školách a školských zařízeních.  ČŠI je hodnotově orientovaným správním úřadem, který poskytuje věrohodné a spolehlivé informace o stavu vzdělávání v České republice. Za významné hodnoty, jež určují její každodenní činnost směrem ke školám i veřejnosti, považuje transparentnost, nestrannost, objektivitu a vzájemný respekt.

Zaměření na zvyšování kvality a relevance inspekční činnosti  metodická podpora škol v podobě vzdělávacího auditu s analýzou silných a slabých stránek konkrétní školy,  vyhledávání a identifikace úspěšných škol a příkladů dobré praxe a jejich aktivní využívání,  zefektivňování výkonu inspekční činnosti (organizace, taktika, nástroje inspekční činnosti, využitelnost výstupů) včetně nastavení a realizace pevného šestiletého inspekčního cyklu,  propojení externího a vlastního hodnocení školy (sdílení nástrojů),  příprava nástrojů, které umožní zohlednit socioekonomické zázemí jednotlivých žáků i celých škol při hodnocení kvality i výsledků vzdělávání,  využívání dat získaných z mezinárodních šetření a jejich propojování s vlastní inspekční činností.

Česká školní inspekce Fráni Šrámka Praha 5 Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor tel