Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785. Provozuje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hygienická problematika ve školním stravování
Advertisements

„EU peníze středním školám“
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Číslo dumu: VY_32_INOVACE_10_08
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Hygiena a bezpečnost při práci
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 34Číslo.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
PROSTORY SPOLEČNÉHO STRAVOVÁNÍ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Porovnáváme povrch a objem válce a kuželu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zbyněk Tůma. Dostupné z Metodického portálu.
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Orientovaný úhel Goniometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Mastíková. Dostupné z Metodického portálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Sluneční záření Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
OBSLUHA V DOPRAVNÍCH PROSTŘEDCÍCH Obsluha v letadlech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Tomáš Kratina. Dostupné z Metodického.
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Výpočty mezd Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
HACCP.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Prostory v provozovně společného stravování
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Materiálně-technické podmínky poskytování stravovacích služeb
TECHNICKÁ ÚDRŽBA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Práva a povinnosti osob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Práva a povinnosti osob
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Práva a povinnosti osob
  Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mona Drábková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Hledání obrázků Děti mají za úkol najít v každém listu daný počet obrázků. Po nalezení je mohou vybarvit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Podmínky života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
POČÍTÁME DO 5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Mudrová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Zaokrouhlování na desítky a stovky
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Hygiena výživy

Věda, která se zabývá zkoumáním řady oblastí. Všeobecná hygiena sleduje působení příznivých a nepříznivých vlivů prostředí ze všeobecného hlediska. Speciální hygiena se zabývá jednotlivými obory. Hygiena

Komunální hygiena – zkoumá podmínky v komunitách a zjišťuje jejich vliv na zdraví člověka. Hygiena práce – zabývá se pracovními podmínkami a jejich vlivem na zdraví občanů, je úzce spojena s výrobní činností člověka. Hygiena výživy – sleduje působení vnějšího prostředí na kvalitu potravy, zjišťuje racionální výživu jednotlivců, skupin obyvatelstva v konkrétních životních podmínkách. Základní specializované obory hygieny

Hygiena dětí a dorostu – sleduje vliv pracovních a životních podmínek na vyvíjející organismus dětí a mládeže. Osobní hygiena – obsahuje poznatky péče o organismus před onemocněním a zvyšování tělesné zdatnosti.

Nejdůležitějším úkolem je péče o organismus; dodržování osobní čistoty a správných hygienických návyků; dodržování režimu odpočinku; otužování; péče o správnou funkci kůže; používání správného oděvu a obuvi. Osobní hygiena

Sleduje zajištění zdravé výživy člověka. Stanovuje normy racionální výživy v různých fázích vývoje, fyziologického stavu, druhu práce atd. Sleduje energetickou a biologickou hodnotu stravy. Sleduje chemické a mikrobiologické látky obsažené v potravinách. Sleduje čistotu potravin a předmětů, které přicházejí do styku se stravou. Hygiena výživy

Vyžaduje pravidelnou kontrolu zdravotního stavu, osobní hygieny pracovníků potravinářských provozů a dodržování hygienických předpisů. K hygieně výživy dále patří: –stanovení podmínek, za jakých jídlo bylo připraveno a konzumováno –úprava vzhledu jídla –prostředí, kde probíhá konzumace –požadavky na hygienu výroby pokrmů a zařízení skladů

Odbytová část – veškeré zařízení sloužící zákazníkům Výrobní část – přípravna, varna, výdejna, umývárna, sklady nádobí a další místnosti Skladovací část – sklady potravin, obalů, inventáře, odpadků Administrativní a hygienická část – kanceláře, šatny, záchody personálu, umývárny, jídelna pro personál a další prostory Posouzení provozní části stravovacího zařízení

Technické příslušenství – topení větrání, zásobování vodou, energií, kanalizace a vybavení inventářem

Hygienické a epidemiologické požadavky na pracovníka ve stravování Zúčastnit se pravidelných i mimořádných lékařských prohlídek. Mít platný zdravotní průkaz pracovníka v potravinářství. Dodržovat předpisy o zachování osobní čistoty a hygieny. Dodržovat nutnou péči o pracovní oděv, pokrývku hlavy.

Věnovat péči hygieně provozu společného stravování. Starat se o čistotu provozu včetně pomocných provozů (podlaha, mytí nádobí, osvětlení, větrání, teplota, rozmístění zařízení). Kontrolovat stav potravin před zpracováním.

Znáš správnou odpověď? Která věda se zabývá studiem vztahů a změnami životního prostředí? Hygiena. Čím se zabývá hygiena práce? Hygiena práce se zabývá pracovními podmínkami a jejich vlivem na zdraví občanů. Dokázali byste vyjmenovat nějaké příklady zaměstnání, kdy může být ovlivněno zdraví pracovními podmínkami? Například prašné prostředí, práce v dolech se sbíječkami, chladné prostředí ad.

Co je úkolem osobní hygieny? Dodržování osobní čistoty a správných hygienických návyků, dodržování režimu odpočinku, otužování, správná péče o kůži, používání správné obuvi a oděvu. Co sleduje hygiena výživy? Sleduje zajištění zdravé výživy člověka v různých fázích vývoje, energetickou a energetickou hodnotu stravy, chemické a mikrobiologické látky obsažené v potravinách, čistotu potravin a předmětů, které přicházejí do styku se stravou, pravidelná kontrola zdravotního stavu atd.

ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště. OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. Vyd. 2. Praha: nakl. PARTA, s. r. o s. ISBN str.109–111. Zdroje