Číslo projektuCZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Matematické vzdělávání Předmět Matematika Tematický.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.3 Slova souzna č ná a protikladná Název sady: Č eský jazyk 4. ro.
Název školy: ZŠ A MŠ ÚDOLÍ DESNÉ, DRUŽSTEVNÍ 125, RAPOTÍN Název projektu: Ve svazkové škole aktivně - interaktivně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Procvičování podstatných jmen. Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
SLOVA PŘÍBUZNÁ Anotace: metodický materiál
VY__III/2__INOVACE__04 Český jazyk PODSTATNÁ JMÉNA.
Základní a mateřská škola Plzeň-Božkov, Vřesinská 17, příspěvková organizace Charakteristika výukového materiálu AutorMgr. Iva Zemanová Datum vytvoření8.10.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.5 Opozita Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
Život ve středověku Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková.
PRVNÍ JEMNICKÁ BITVA O UPEVNĚNÍ KRÁLOVSKÉ MOCI LUCEMBURSKÉ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Autor: Mgr. Jana Kuhnová Datum : Název: VY_32_INOVACE_03_ČESKÝ JAZYK
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Název školy: Základní škola a mateřská škola,
Věta jednoduchá VY_32_INOVACE_8
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_25_Kultura_a_umění_ _romantismus_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Jaroslav Korb Datum vytvoření: květen 2011 Ročník: 8.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_FYZIKA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Jiřina Dáňová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_Slova stejného a podob.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření leden 2012 Ročník
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Zpracovala: Mgr. Jana Ottová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vláda prvních Habsburků
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)
Počátky slovesného umění
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Eva Nedomová
MATEMATIKA Lineární rovnice - procvičování.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhSlohové útvary Název materiáluVypravování - opakování Číslo materiáluVY_12_INOVACE_1A_CJ_18(32) AutorMgr. Anežka Chládková Datum tvorby Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.

Anotace: Materiál je určen k zopakování a procvičení látky hravou formou v 1. ročníku oborů SOU, které jsou označeny E. Je určen k interaktivní práci ve výuce. Orientace v nich napomáhá rozvoji čtenářské gramotnosti. Metodika: Vzhledem ke skladbě žáků těchto oborů střídat formy práce – ústně, písemně; skupinově, samostatně.

Vypravování (opakování)

Nahraď podtržená slova výstižnějšími! Na konci zimní sezóny bylo mistrovství světa v ledním hokeji. Na Mezinárodní den dětí byly v parku různé atrakce. Na silnici bylo mnoho aut v obou směrech. Na zápase bylo několik tisíc diváků. Na počest našich hostů bylo sportovní odpoledne. Z nejlepších prací pak byla výstava. Na záhonech byly růže a pivoňky.

Rychle tvoř slova opačného významu! Chladno, nenávist, dávat, chudý, hluboký, smích, hloupost, lenost, teplo, trpaslík, tupý, klesat, hořký, bdít, ne, široký, nic, noc, začátek, malý.

Uvedená slova seřaď do čtyř skupin tak, aby vznikly řady stejného nebo podobného významu! Vrávorat, zapřít, zjistit, strachovat se: Potácet se, zalhat, bát se, jít nejistě, objevit, nepřiznat, motat se, zatajit, vypátrat, obávat se, odhalit, zamlčet, najít, hrozit se.

Řešení: Vrávorat zapřít zjistit strachovat se Potácet se zalhat objevit obávat se jít nejistě nepřiznat najít hrozit se motat se zamlčet odhalit bát se zatajit vypátrat

Uspořádej věty tak, aby byl příběh souvislý (stačí čísla vět)! 1.Díky své chytré ženě se mladý panovník opět věnoval vladaření a jeho zemi i poddaným se začalo dobře dařit. 2.Bohatý a slavný král měl jediného syna. 3.Království tak brzy zchudlo, poddaným se vedlo zle. 4.Princ však místo vladaření pořádal plesy a hony. 5.Princ se do ní zamiloval a brzy se konala velkolepá svatba. 6.Když král zemřel, zdědil princ trůn a veškerý majetek. 7.Naštěstí se objevila krásná a chytrá princezna.

Řešení: Věty srovnány podle čísel takto: 2, 6, 4, 3, 7, 5, 1.

Dokonči vypravování! Jednoho dne jsem byl sám doma. Rodiče zůstali na noc u příbuzných, sestra byla na táboře. Dívám se na televizi. Co také jiného? Venku tma jako v pytli, hustě prší, občas se zablýskne. Sleduji, jak hrdina filmu pronásleduje dvojici zločinců. Film je napínavý, ale přesto mě vyděsí silný hrom. A zase… Sakra! Vypli proud. Co teď? Najednou slyším podivné zvuky. Krve by se ve mně nedořezal…

Použité zdroje: SEDLÁČEK, Bohumil; GRUŠOVÁ, Eva; PLESKOTOVÁ, Alena. Český jazyk a literatura pro 1. ročník ZVOU. Praha: SPN, 1987, ISBN -. Archiv autorky