Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.4.00/21.0697 Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola
ZŠ a MŠ Stožec, okres Prachatice Téma Práce s textem Název materiálu VY_12_INOVACE_09_POPLACH Sada 2 Předmět Český jazyk a literatura Ročník 3. a 5. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření Klíčová slova báseň, rým, rytmus, sloka, vřeští, vrčí, stříká, štoudve, džbery, džbánky, zdřevěněly

2 Anotace Prezentace je určena pro čtení ve 3. a 5. ročníku. Cílem je procvičení si rychlého čtení na rytmické básni. Jde o báseň s tématem poplachu, není tedy na co čekat. Před vlastním čtením básně se žáci nejprve seznámí s obtížnými slovy, která si zkoušejí číst společně nahlas. Pak následují pokyny k práci s básní, při kterých se žáci nebudou nudit.

3 Nejprve přečti tato slova:
vřeští vrčí krčí stříká štoudve džbery džbánky zdřevěněly oněměly zbrojnici stříkačku zacpaly

4 Poplach Kdo to vřeští, kdo to vrčí, Se stříkačkou jedou bránou
až se stromy k zemi krčí, prach se zvedá, bláto stříká, žáby skáčou do rybníka? Štoudve, džbery, ba i džbánky naskákaly do studánky. Hrnce zacpaly si uši, míč si strachem píchnul duši. Lesy naráz zdřevěněly, hory, doly oněměly. Komíny se v prachu boří, ve zbrojnici troubí hoří! Se stříkačkou jedou bránou kousek rovně a pak stranou, kde to vřeští, kde to vrčí. A najednou – stojí – trčí. Co to bylo za poplach? Z čeho měli vlastně strach? Až se smíchy válejí; osel vřeští, osel vrčí na motorce alejí! (Verše J. Bruknera k obrázkům J. Lady v knížce Kolotoč)

5 Úkoly k práci s básní: Nejprve si přečti báseň potichu.
Čteme společně a budeme u toho tleskat do rytmu. Budeme počítat, kolikrát tleskneme v jenom verši. Postupně jdou vyvolaní žáci k tabuli a podtrhávají slova, která se rýmují. Kde se odpovídá na otázku vyslovenou v prvním verši (Kdo to vřeští …)? Přečti nebo napiš vhodnou odpověď. Nyní budeme opakovat slova, která se rýmují.

6 Zdroje: VYKOPAL, Zdeněk. Docvičujeme čtení: pro zábavu a poučení. 1. vyd. Praha: fi Blug, ISBN


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.4.00/ Autor Mgr. Zbyněk Jícha Škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google