Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)"— Transkript prezentace:

1 Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39) Již staří řečtí filosofové se domnívali, že tělesa jsou složena z malých a dále nedělitelných částic. Tyto částice nazvali atomy podle přídavného jména atomos, což česky znamená nedělitelný. Označení pro základní stavební částici se zachovalo, přestože jeho smysl již neodpovídá skutečnosti. Experimenty se podařilo prokázat, že každý atom se skládá z ještě menších částic – elektronů, protonů a neutronů. I tyto částice nejsou nejmenšími částečkami hmoty.

2 Atomy jsou různého druhu (atom kyslíku, zlata,hliníku……)
Látky, složené z atomů stejného druhu, se nazývají prvky. V přírodě je známo asi 109 různých prvků, které byly podle svých vlastností uspořádány do periodické soustavy prvků. Každý z těchto prvků má svou značku, např. vodík – H, kyslík – O, dusík – N, uhlík – C, ...(lze najít v Tabulkách). Vlastnosti látek závisí na druhu atomů a na jejich uspořádání v látce (učivo chemie).

3 Sloučením dvou nebo více stejných nebo různých atomů vznikne molekula.
Molekula vody H2O vznikne sloučením dvou atomů vodíku a jednoho atomu kyslíku Molekula oxidu uhličitého CO2 vznikne sloučením atomu uhlíku a dvou atomů kyslíku Molekula vodíku H2 vznikne sloučením dvou atomů vodíku H H O H C H O O Látky, které jsou složené z molekul vzniklých sloučením různých atomů se nazývají sloučeniny. Sloučenina je např. voda H2O, oxid uhličitý CO2… Smíchání molekul různých látek dostaneme směs, např. směs soli (NaCl) a vody ( H2O) – slaná voda.

4 Všechny látky jsou složeny z atomů a molekul.
Molekuly vznikají sloučením dvou a více atomů. Látky, které jsou složeny z atomů jednoho druhu, se nazývají prvky. Látky složené ze stejných molekul se nazývají sloučeniny. Molekuly sloučenin jsou tvořeny dvěma nebo více různými atomy. Látky složené z více různých molekul se nazývají směsi. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 39 – 40.


Stáhnout ppt "Atomy a molekuly (Učebnice strana 38 – 39)"

Podobné prezentace


Reklamy Google