SVĚT 2030 Bohumír Štědroň 29. 2. 2016. 2030 Nové technologie Ekonomika Politický systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Advertisements

„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
Vznik a vývoj peněz Funkce peněz Současné peníze
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Název školy: Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín Autor: Mgr. Alena Černá Název: VY_32_INOVACE_Z_07_Český průmysl Číslo.
Trh, tržní vztahy Trh Představuje určitý prostor, kde se setkávají kupující a prodávající. Na trhu se uskutečňuje akt koupě a prodeje – dochází ke směně.
Warez scéna, crack. Warez, co to je? Warez je termín počítačového slangu označující autorská díla, se kterými je nakládáno nelegálně, zejména v rozporu.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Osoba hluchá je nevzdělavatelná. Aristoteles, 400p.n.l.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Komunikace řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Nové technologie Ekonomika Politický systém.
Výzkum efektivnosti fungování veřejné správy Interní grant VŠP Jihlava Měrtlová - Nečadová - Kovář.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Přehled a zvláštní typy zapalování Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_3001_LICHVA Téma: Pojem _ LICHVÁŘSKÉ PRAKTIKY Číslo projektu:
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Principy Základních registrů Ing. Ondřej Felix, CSc.
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU projekt Sítě mateřských center o.s. – Jihomoravský kraj Lektorské dovednosti I. Komunikace v NNO.
Obchod, trh Základy hospodaření.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
TNH 2 – 1. seminář Finanční trh a peníze
Kalkulátor emisí skleníkových plynů
Podpora v nezaměstnanosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Inf Počítač a lidé s handicapem
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Integrace VISION a VIS Mail do NS-VIS – VIS Mail fáze II projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Společenská odpovědnost ve školství
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18_12_Zdravý životní styl
Ekonomika– národní hospodářství
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Financování přímých NIV
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Poměr v základním tvaru.
2. P marketingového mixu Cena. 2. P marketingového mixu Cena.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Přídavná zařízení.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
MĚSÍC Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_648.
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Poměr v základním tvaru.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň

2030 Nové technologie Ekonomika Politický systém

Nejznámější prognózu vytvořil ve svém díle Jules Verne ( ):  V roce 2016 je splněno více než 90 % jeho představ (civilizace zatím nedisponuje bombami, vytvářejícími mimořádně nízké teploty)  Prognózy v padesátých letech minulého století byly „nadstřeleny“ a předpokládaly kolem roku 2000 lety s lidskými posádkami k nejbližším hvězdám

Dvě hypotézy:  Exponenciální model  Logaritmický model Exponenciální modely: Moorova hypotéza: „Každých 18 měsíců se v procesorech zdvojnásobí počet tranzistorů.“ Tato hypotéza platí nejen pro počty tranzistorů, ale pro výkon počítačů a kapacity disk (Gordon Moore, spoluzakladatel známé firmy Intel)

Dva možné modely Logaritmická křivka Čas Počet jednotek Počet jednotek

Exponenciální křivka Čas Počet jednotek Počet jednotek

Dominující technologie v roce 2030  RFID  3D  General Inteligence (např. auta bez řidičů) (např. auta bez řidičů)

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Vývoj ceny čipů

SVĚT 2030 Bohumír Štědroň Obrat RFID trhu

3D využití v budoucnosti  Tisk z kovu, skla i buněk  Tisk orgánů, kostí  Kosmonautika – tisk celých základen s využitím místně dostupných hornin  Snížení intenzity a hustoty dopravy (tisk na místě)  Oprava dopravních systémů při provozu  (výroba náhradních dílů pro kosmické sondy za letu)

General Inteligence  megaintegrace  dopravní prostředky bez řidičů  komunikace s biosférou

Budoucnost podle expertů 3 fáze: 1) právě probíhá – automobilky používají čím dál více zařízení, která usnadňují řidiči práci (Volvo, Toyota) – 40 km/h 2) postupné zavádění automatizovaných aut – odpovědnost řidič 3) za 25 – 30 let – odpovědnost auta (výrobci) 2040 – 2050 – konec řidičských průkazů

Nové segmenty (1) Jerome Witkin, renomovaný odborník v oblasti abstraktního expresionismu na Syrakuské univerzitě hodnotil kresby nové, jemu neznámé malířky těmito slovy: „Kresby jsou nesmírně lyrické, neskutečně překrásné. Jsou natolik pozitivní a plné vyrovnané energie, že je to prostě neuvěřitelné… Kresba je tak impozantní, tak jemná…“ Witkin byl okouzlen vyvážeností kreseb a hádal, že tvůrcem byla žena se zájmem o asijskou kaligrafii…

Nové segmenty (2) Uznávaný odborník na Syrakuské univerzitě netušil, že autorem kreseb byla Siri (2,5 metru vysoká a 4 tuny vážící) – slonice, která kreslila tužkou, již držela chobotem. Siri není mezi slony nijak výjimečná… Kresby slonice Carol visí v kancelářích mnoha vedoucích pracovníků a prodávají se za 500 USD. Šimpanzi Kongo a Betsy měli vlastní výstavu v roce 1957 v londýnském Ústavu současného umění a všechny kresby byly prodány. Kresby lidoopů se jinak většinou na výstavy lidí dostávají tajně a byly v minulosti vychvalovány nic netušícími kritiky umění pro svou dynamičnost…

Nové segmenty (3)  kytovci vytvořili složité komunikační jazyky, které doposud nebyly rozluštěny; kytovci disponují větší mozkovou kapacitou než člověk  papoušci rozeznávají abstraktní pojmy a dokonce rozlišují malířské styly (zdá se, že mezi inteligencí a velikostí mozku není přímá úměra)  lidoopi zvládají znakovou řeč upravenou pro jejich potřeby

Technologie – obecné důsledky -průměrný věk překročí hranici 100 let v důsledku aplikace RFID a sériové výroby kmenových buněk, nejdůležitější RFID a sériové výroby kmenových buněk, nejdůležitější segment trhu: senioři - další nový segment trhu: domácí mazlíčci segment trhu: senioři - další nový segment trhu: domácí mazlíčci (komunikace s biosférou) -péče o člověka (možnost zadání výroby léků a lékařských zařízení na míru) -sportovní utkání mezi lidmi, biosférou a roboty (podle berlínské prognózy porazí v kopané do roku 2030 družstvo robotů mistra světa podle pravidel FIFA)

Vývoj právního systému  zákon o ochraně před elektromagnetickým smogem  zákon o ochraně před civilizačními chorobami  zákon o přiznání segmentů lidských práv biologickým systémům a robotům  zákaz (regulace) výroby sebereprodukujících se programů s implementovaným instinktem sebezáchovy

Nová prognóza (FUTURIST March / 2004)  zákaz aplikace informačních technologií ve vybraných segmentech umění a kultury (zákaz výroby syntetických televizních celebrit a politiků)  zákon o ochraně identity lidské bytosti (nahradí starší zákon o ochraně osobních údajů); uživatel budoucího Internetu musí prokazovat, zda je člověkem nebo robotem

EKONOMIKA A POLITIKA

Odhad ekonomické reality 2030   ASIE bude centrem obchodu   těžiště světového obchodu a ekonomiky se postupně přesune na východní polokouli.   EU a USA: oscilace kolem nulového ekonomického růstu

Odhad politické reality 2030 V důsledku kyvadlového pohybu politického systému:   EU začíná znovu přijímat bývalé členy, kteří odešli kolem roku 2020 (Řecko, Velká Británie aj.)   Liberalizace gaulistických a vojenských systémů, které převládly v EU po roce 2020   V Rusku již delší dobu vládne konfuciánský systém (který nahradil bonapartistický systém kolem 2020)