Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uzavírání veřejnoprávních smluv
Advertisements

Možnosti a limity kontroly obcí
Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Veřejná moc a veřejná správa
Organizace veřejné správy
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Organizační struktura veřejné správy
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
 zastupitelstvo,  rada,  hejtman  ředitel krajského úřadu.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Politický systém ČR – krajská a obecní samospráva
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
VY_32_INOVACE_51_19 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Komunální politika přehled doporučené literatury
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Veřejná správa ve školství
Organizace VS v ČR Územní samospráva.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Soukromá střední odborná škola Frýdek-Místek, s.r.o. Název materiálu VY_32_INOVACE_400_VES_20 Autor Mgr.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Územní samospráva a její organizace
Havarijní plán kraje.
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obecní zřízení – úvodní test
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.

Vyšší územní samosprávné celky - kraje Kraje jsou vnímány: Jako správní obvody z r Tak i vyšší územní samosprávné celky z r (jsou základem krajského zřízení) Potřeba vyšších samosprávných celků již v roce 1993 (země, nebo kraje) Ustavení krajů a započetí jejich činnosti došlo v návaznosti na volby Právní postavení krajů je obdobné jako postavení obce Území ČR je rozděleno do územních obvodů obcí, výjimkou jsou vojenské újezdy (Boletice (JČ), Libavá (OL), Březina (JM), Brdy (ST), Hradiště (KV) Zákon o krajích 129 / 2000 Sb. Zákon č. 131 / 2000 Sb., o hlavním městě Praze Kraje mají působnost: Samosprávnou Přenesenou Základ krajské samosprávy Osobní Územní Ekonomický Území krajů bylo vymezeno při jejich zřízení územími vyjmenovaných okresů Hospodaření kraje je nutné vždy auditovat

Působnost a pravomoc krajů Působnost krajů se dělí podobně jako působnost obcí Samostatná p. Přenesená p. Samostatná působnost Komplexní rozvoj území Kraje spolupracují s obcemi, nesmějí zasahovat do jejich s. působnosti Orgány kraje jsou povinny konzultovat záměry rozvoje s orgány obcí Obdobně musí jednat i orgány státu vůči krajům Kraje mohou spolupracovat spolu navzájem Mohou spolupracovat s územními celky jiných států a vstupovat do regionálních seskupení se zahraničními partnery Přenesená působnost Kraj vykonává na svém území státní správu ve věcech, které mu stanoví zákon V přenesené působnosti jsou orgány kraje podřízeny příslušným ministerstvům Pravomoci kraje Právní předpisy vydávané v samostatné působnosti jsou obecně závazné vyhlášky kraje Uveřejňují se ve Věstníku právních předpisů kraje Ve správním řízení mohou orgány kraje rozhodovat jak v samostatné, tak přenesené působnosti kraje

Orgány krajů Působnost krajů vykonávají orgány Zastupitelstvo kraje Volený orgán Rozhoduje v samosprávných otázkách V přenesené působnosti jen tam kde to upravuje zákon Zřizuje výbory zastupitelstva (finanční, kontrolní, výbor pro výchovu, vzdělání a zaměstnanost, případně výbor pro národnostní menšiny a další…) Rada kraje Je výkonným orgánem Zřizuje komise Hejtman kraje Monokratický představitel, zastupuje kraj navenek Je volen zastupitelstvem z řad jeho členů Úkony, které vyžadují schválení zastupitelstva, či rady nemůže provádět bez jejich souhlasu Zástupce hejtmana je také volen zastupitelstvem z jeho členů Krajský úřad Orgán kraje ústředního typu Zabezpečuje veškerou úřední agendu kraje, jak v samostatné tak přenesené působnosti Člení se na odbory a oddělení Dále na sekretariát ředitele KÚ, i sekretariát hejtmana Ředitele KÚ jmenuje hejtman po souhlasu ministra vnitra, je zaměstnancem kraje, stojí v čele KÚ

Dozor státu nad výkonem působnosti krajů Dozor státu nad výkonem působnosti krajů je koncipován obdobně jako v případě obcí Dozor je možné vykonávat pouze z ústřední úrovně Nezákonné a nesprávné předpisy kraje přísluší pozastavit Ministerstvu vnitra, pokud kraj nezjedná ve lhůtě nápravu, je předáno Ústavnímu soudu

Podíl občanů na územní správě Občané se mohou podílet na územní správě jen na úrovni obecní a krajské V dekoncentrovaných orgánech územní státní správy pracují úředníci ve státní službě Občané se mohou podílet na samosprávě obce či kraje, kde mají trvalý pobyt, či jim bylo uděleno čestné občanství Občan ČR s trvalým místním pobytem, starší 18 let, mohou volit členy zastupitelstva, mohou rozhodovat při obecním referendu Mohou podávat návrh na místní referendo, 6% a 30% občanů dle velikosti obce Občané se mohou stát členy výborů zastupitelstva Členy komisí rady, i členy zvláštních orgánů Občané mají právo účastnit se zasedání zastupitelstva a vyjadřovat své stanovisko k projednávaným věcem v souladu s jednacím řádem Občané mohou orgánům kraje a obce podávat návrhy Občané mohou podávat petice dle zákona č. 85 / 1990 Sb., o právu petičním, ve znění pozdějších předpisů