Postupně budeš ve vlastivědě poznávat: 1) Jaká je naše vlast teď 2) Jaká byla naše vlast dříve o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 40_STÁTY STŘEDNÍ EVROPY I. TEMA:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Radoslava Mašatová Název materiálu: VY_32_INOVACE_27_07_Polská republika Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_01_NJ Téma: My a naši sousedé Číslo projektu : CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
DUM I. / 1. Brno Bc. Zdeněk Klíma. Brno Vyberte správnou možnost Brno je menší/větší než Praha Brno má více/méně obyvatel než Praha Brno se nachází na.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
P OLOHA Č ESKÉ REPUBLIKY Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s polohou ČR a jejími sousedy.
Státní barvy (trikolóra) Vlajka prezidenta republiky (standarta)
Sousední státy české republiky
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Naše vlast – Česká republika
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
VY_32_Inovace_4.2.6 Naše vlast Člověk a jeho svět 3. ročník
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_19_ZEMĚPIS
Naše vlast Prvouka – 3. ročník
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Evropská územní spolupráce
PRÁCE SE SLOVY, SLABIKAMI A PÍSMENKY
ZVÍŘATA Kde které potkám?.
NÁŘADÍ.
Běžné reprezentace grafu
Informační gramotnost
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_18_VLASTIVĚDA
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A20Prv2_Vlast
MAŠINKY - bludiště Prostorová orientace.
Má země Česká republika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Slovenská republika 5. ročník
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Poznávací schopnosti, zrakové vnímání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Česká republika.
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Malujeme vodovkami vnímání.
Orientujeme se v prostoru
VY_32_INOVACE_Fi_III_28 Název Státní znaky sousedních zemí
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Co si vezmu na….
GEOMETRICKÉ TVARY PoZNÁVEJ.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
POLOHA VE STŘĚDNÍ EVROPĚ
BROUČCI A POČÍTADLO Pro skřítka Ticháčka.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
5.1 Místo, kde žijeme – ČESKÁ REPUBLIKA
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
Hudební nástroje vnímání.
Výroba velikonočního košíčku
Česká republika - úvod VY_12_INOVACE_Rů_II_03
Transkript prezentace:

Postupně budeš ve vlastivědě poznávat: 1) Jaká je naše vlast teď 2) Jaká byla naše vlast dříve o

Kde jinde než v hodinách vlastivědy můžeš poznávat svou vlast? Vůbec nejlepší je vydat se na cesty a vidět všechno na vlastní oči. Poznávat různé krajiny, města, vesničky, hrady a zámky nebo skanseny, které ti prozradí, jak se u nás žije a žilo. cestovani.idnes.cz ÚKOL: POZNÁVÁŠ TATO MÍSTA?

A při těch cestách si třeba oblíbíš určitá místa nebo lidi, se kterými ses setkal, a budeš se tam chtít zase vrátit, protože jsi tam byl rád. A to je to nejdůležitější – mít rád místa u nás doma, nacházet si nové přátelé – a tak poznáš, co znamená mít rád svou vlast. Vlastenectví ti nespadne do klína, nikdo ti jej nedá. Vlastenectví jsou vztahy, na nichž pracuješ už od dětství. Vlastenectví je i příjemný pocit, že někam, k někomu patříš.

ve světě – na Zemi ÚKOL: Odhadni, kde přibližně leží naše vlast, a zkontroluj kliknutím.

v Evropě – zeměpisná mapa ÚKOL: Najdi, kde přibližně leží naše vlast.

v Evropě – politická mapa Naše republika nemá moře, je vnitrozemským státem. ÚKOL: Přečti z mapy, které státy jsou našimi sousedy.

v Evropě – slepá mapa ÚKOL: Ukaž na mapě sousední státy ČR a pojmenuj je. Polsko Německo Slovensko Rakousko

Česká republika je od roku 2004 členským státem Evropské unie. EU je seskupení států, které si navzájem pomáhají.

animovanou mapu Státy EU vylepšují spolupráci v oblasti: politiky ( mírová jednání, dohody ) hospodaření ( zemědělství, průmysl, obchod ) ochrany přírody ochrany kulturních památek turistiky studia v zahraničí práce v zahraničí ÚKOL: Podívej se, jak postupně vzniká EU. ►

ÚKOLY: Přečti si typické znaky pro podkrkonošské nářečí. Kde jsi se s tímto nářečím mohl setkat jako televizní divák? ÚKOL: Poslechni si následující ukázku. ► Na mapě vidíš, kolik druhů nářečí jsme dříve na našem území rozlišovali. 1. ť u infinitivu (prosiť) 2. vkládání samohlásky e ke slabičným r a l (prší perší vlna velna) 3.dvě hlásky ll místo dl (snědli snělli sedla sella) ÚKOL: Poslechni si následující ukázku. ►

om/watch?v=yJGNz 2Al2lE

Při lidových veselicích se můžeme seznámit s lidovými kroji, zvyky a písněmi, kterými se zejména v dřívějších dobách odlišovali lidé jedné oblasti od druhé.

Vyber správnou odpověď: 1)V České republice žije a) 5 milionů obyvatel b) 7 milionů obyvatel c) 10 milionů obyvatel 2) ČR je součástí Evropské unie od roku: a) 2000 b) 2004 c) )ČR leží : a) v západní Evropě b) v jižní Evropě c) v střední Evropě 4) Sousedy ČR jsou: a) Německo, Polsko, Slovensko, Rakousko b) Německo, Polsko, Slovensko, Ukrajina c) Německo, Polsko, Slovensko, Maďarsko 5) Znakem Moravy je : a) bíločervená orlice b) stříbrnočervená orlice c) černá orlice 6) Historické země ČR jsou v současnosti: a) Čechy, Morava, Lužice b) Čechy, Morava, Slezsko c) Čechy, Lužice, Slezsko 8) Písnička „A já su synek z Polanky“ je: a) v nářečí podkrkonošském b) v nářečí slováckém c) v nářečí valašském 7) Nejstarší kraslice měly: a) červenou barvu b) zelenou barvu c) žlutou barvu