Průvodce základní literaturou vztahující se ke studijnímu směru Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Odd.Turistiky a sportů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI VY_32_INOVACE_16_1_5 NÁHRADA MZDY PŘI DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Základní terminologie a její ekvivalenty v angličtině Úvod do studia AP Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem.
Pedagogika jako vědecká disciplína Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky.
Předpoklady poskytnutí dotace Společný technický sekretariát Drážďany.
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Jaké je místo knihovny ve vzdělávacím procesu vysoké školy? Hana Landová SIC ČZU v Praze Celostátní porada vysokoškolských knihoven a 10. listopadu.
Muzikantská rodina Polytechnika v písni. Poznáš písničku? Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován.
Evropské jazykové portfolio v praxi TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Aktivity v přírodě a jejich vztah k pojmům „příroda“, a „prožitek“ Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Oddělení „Turistiky,
Doprava PROSTOROVÁ ORIENTACE 2 PRVNÍ Které auto jede první?
Práce s pohádkou Projekt CZ.1.07/1.3.00/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. 1 Jak pejsek s kočičkou.
Co se přihodí … než se fotka narodí?
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
Tatínkovo nářadí pro předškoláky.
Josef Středula, předseda ČMKOS
Plánování ve školní tělesné výchově
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
PhDr. Irena Martínková, Ph.D.
Hudební nástroje.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Proměny vody Alena Maurová.
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
VYBARVI SI NOVÉ KAMARÁDY…
Velikost nářadí.
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
Specifika práce s mladými lidmi v nízkoprahových programech pro děti a mládež Proxima Sociale o.p.s.​ Pavlína Mádlová mezinárodní konferencE v rámci PRojektu.
Příspěvek na konferenci
Pedagogická psychologie
Evropská územní spolupráce
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
NÁŘADÍ.
Jsem děvče - čím budu? Povolání.
VÝROBA ŚÍPKOVÉHO ČAJE sebeobsluha.
Jak nám roste krokus vnímání.
Včela medonosná.
Život v rybníce Jana Kučerová.
Tělesná výchova na ZŠ praktické
POVOLÁNÍ.
Pedagogika školního sportu
HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Od semínka k pastelkám Řešení problémů, učení   .
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Sklizeň cukrové řepy Podzimní práce na poli.
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
JAZYK A ŘEČ Poznávací schopnosti – ŘEŠENÍ PROBLÉMŮ, UČENÍ
Co si vezmu na….
Ing. Alice Hříbalová - VP
Poznatky ze života zvířat
Rozlišování obrazných znaků a symbolů, grafické vyjadřování
Odkrývání obrázků – poznej místa
Vztah k životnímu prostředí
Jean Jacques Rousseau (1712–1778)
Řady puntíků a čísel.
Řemeslo má zlaté dno Autorky: J…,A….
Život bez střeva , Praha.
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
VY_32_INOVACE_SA4A_9 DUM 9. realizace aktivity pro 2
VÁNOCE Jak pomáháme mamince?.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
S M Ě R Y.
Hudební nástroje vnímání.
Transkript prezentace:

Průvodce základní literaturou vztahující se ke studijnímu směru Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. UK FTVS Praha, katedra Sportů v přírodě Odd.Turistiky a sportů a výchovy v přírodě Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.

Studium literatury  Předpoklad univerzitního vzdělání.  Nelze nahradit stručnými úvody, přehledy či informacemi v encyklopediích a internetových stránkách.  Naslouchat odborníkům, ověřovat kvalitu díla.  Studovat, číst po částech, dělat si poznámky a diskutovat.

Aktivity v přírodě sledovat v různých souvislostech  Hlediska různých vědních oborů.  Význam pro člověka, proč různé druhy aktivit provádí. Význam pro společnost.  Vztahy pohybu a přírodního prostředí.  Postavení aktivit v přírodě v různých programech a aplikacích.  Rozvoj a proměny aktivit v přírodě.  Aktivity v přírodě ve výchovných systémech.  Aktivity v přírodě jako sportovní disciplíny.

Historické a filosofické zarámování  Předpokládáme studium základních děl J. A. Komenského a J. J. Rousseaua.  H. D. Thoreau: Walden aneb Život v lesích (1854). Smysl života, vztah člověka a přírody, přínosy osamoceného pobytu v přírodě.  E. T. Seton: Svitek březové kůry (1902). Kouzlo pobytu v přírodě. Zdroj poznání pro mnoho organizací mládeže.  A. B. Svojsík: Základy Junáctví (1912). O výchově v přírodě, české pojetí skautingu, zdroj znalostí.

Od filozofie k pedagogice a psychologii  J. Dewey ( ). Úvod v knize F.Singuleho: Americká pragmatická pedagogika(1991). Vliv na současné pojetí výchovy prožitkem a zkušeností.  M. Csikszentmihalyi: Flow ( The psychology of optimal experience) 1990, česky Význam aktivit v přírodě (AP) pro kvalitu života.  S. D. Wurdinger: Philosophical Issues in Adventure Education (1994). Zarámovaní AP z hlediska filosofie, pedagogiky a etiky.  G. Amesberger: Persönlichkeitsentwiclung durch Outdoor-Aktivitäten? (1992). Ověřování hypotéz o vlivu aktivit v přírodě na osobnostní rozvoj člověka.  J. Valenta: Učit se být (2003). Rámec her a dramatické výchovy pro osobnostní a sociální rozvoj. Inspirace i podobnosti s aplikacemi aktivit v přírodě.

Základní zdroje z Velké Británie  H. Drasdo: Education and the Mountain Centres (1972). Celostní pohled na výchovu v přírodě. Stále citovaný autor.  T. M. Parker, K. I. Meldrum: Outdoor Education (1973). Stále důležitý zdroj informací.  J. Hunt a R. Putnam: In search of adventure (1989). Přelomová publikace.  C. Mortlock: The Adventure Alternative (1984). Koncepce výchovy dobrodružstvím.  D. Hopkins, R. Putnam: Personal Gowth through Adventure (1993). Spojení teorie s praxí.  G. Cooper: Outdoors with young people (1998). Aktivity v přírodě a jejich spojení s výchovou k udržitelnému rozvoji.  P. Higgins, Ch. Loynes, N. Crowther: A guide for Outdoor Educators in Scotland (1997). Nová koncepce výchovy v přírodě. Propojení s výchovou k udržitelnému rozvoji.  B. Humberstoně a její příspěvek k rozvoji teoretické a vědecké práce ve V. Británii.

Základní zdroje z německy psané literatury  W. Schleske: Abenteuer-Wagnis-Risiko im Sport (1977). Zatím nepřekonaná publikace.  F. von Cube, D. Alshuth: Fördern statt Verwöhnen (1986). Propojení biologie chování s pedagogikou. Důležitost určitého rizika a dobrodružství pro mládež.  B. Heckmair, W. Michl: Erleben und Lernen. Úvod do zážitkové pedagogiky.  J. Ziegenspeck, T. Fischer základní publikace k Erlebnispädagogik –Universität Lüneburg.  Semináře a konference konané na Universität Augsburg. Nejdůležitější německé fórum.

Aktivity v přírodě ve vztahu k turistice, výchově v přírodě a výchově dobrodružstvím  A. W. Ewert: Outdoor Adventure Pursuits: Foundations, Models, and Theories (1989). Zarámování aktivit v přírodě – základy, teoretické koncepce, působení na člověka.  P. Ford, J. Blanchard: Leadership and Administration of Outdoor Pursuits (1993). Americká učebnice- základy, organizace, praktické vedení a marketing.  J. Neuman a kol.: Turistika a sporty v přírodě. Přehled základních znalostí a dovedností pro výchovu v přírodě (2000). Stručný úvod k českému pojetí výchovy v přírodě.

Propojení českých přístupů s přístupy v anglo-saském světě  J. Neuman: Dobrodružné hry a cvičení v přírodě (1998). První české souhrnné publikování cvičení a her využívaných ve výchově v přírodě u nás i v zahraničí.  J. Neuman a kol.: Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem (1998). Výzvové aktivity, české a mezinárodní zkušenosti.  J. Neuman: Dobrodružné hry v tělocvičně (2001). Další pronikání dobrodružných aktivit do umělého prostředí.

Konference a semináře I.  Pionýrské kroky katedry SP a oddělení TSVP na UK FTVS v oblasti aktivit v přírodě.  Řada diplomových prací na téma výchovných aplikací aktivit v přírodě.  Řada odborných seminářů od 60. let 20. století.  Podíl katedry a FTVS na konferenci Výchova v přírodě na podzim spolupráce s PŠL.  Outdoor Activities. Seminar Prague Inspirace pro další aktivity v Evropě.  Zahájení tradice mezinárodních konferencí na Hrubé Skále od r. 2004, 2005, Posun teorie i praxe. Výměna zkušeností, Popularita českého přístupu.

Konference a semináře II.  Iniciativa Nadace Pangea a katedry rekreologie FTK UP Olomouc.  Výchova a pobyt v přírodě na konci 20.století (1996).  Kalokagathia – nové dimenze a výzvy (1997).  The Outdoors-The Roots of Life (1999).  Fenomén hry. Teoretické a metodické příspěvky k tématu hry (2003).  Vážanský, M.: Volný čas a pedagogika zážitku (1992).

Konference a semináře III.  Několikaletou tradici seminářů věnovaných prožitku založila na UK FTVS prof. A. Hogenová v roce  Prožitek a jeho vztah s aktivitami v přírodě lze nahlížet z mnoha úhlů a směrů, od teorie k praxi, od praxe k teorii.  Prožitek v kontextu dnešní doby (2001).  Prožitek a tělesnost (2002).

Nový časopis Gymnasion  Zaměření na tzv. zážitkovou pedagogiku.  Mnoho článků vychází z aktivit, her a sportů v přírodě.  Teoretické základy zážitkové pedagogiky, výchovy v přírodě i dobrodružné výchovy.  Zahraniční i české zkušenosti zkušeností.  Bezpečnostní koncepty.  Hry a návody jak je vést.  Významné osobnosti.  Tématické zaměření jednotlivých čísel.