N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.
Pracovní poměr = vztah mezi zaměstnancem(FO starší 15 let) a zaměstnavatelem(FO nebo PO) = za úplatu odvedu práci Vznik Uzavření pracovní smlouvy – dvoustranný.
MZDA.
Povolání, zaměstnání, práce
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
MZDA, PRACOVNÍ PODMÍNKY VY_32_INOVACE_ 19 Mzda, pracovní podmínky.
vytvořený v projektu OP VK
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_227.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_04B16_Mzda AutorIng. Věra Štverková Období vytvořeníLeden.
Žáci si interaktivně, ústně i písemně opakují dané učivo.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní doba JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Personalistika a odměňování pracovníků
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: , financovaného.
ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY VY_32_INOVACE_20_1_5 ODMĚNY A SRÁŽKY ZE MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
262/2006 Sb., zákoník práce 89/2012, občanský zákoník 2.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST HRUBÁ A ČISTÁ MZDA ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Odměňování pracovníků. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Odměňování za práci Ing. L. Hřibová, Únor Mzda Odměna za vykonanou práci Peněžité plnění poskytované zaměstnavatelem za vykonanou práci Výrobní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Mzda. právní předpisy zákoník práce zákoník práce nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o minimální mzdě nařízení vlády o nejnižších úrovních.
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) VY_32_INOVACE_11_1_5 ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ (základní pojmy) Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda, Pracovní poměr – výpočet.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Legislativa v oblasti RP (žen a mužů) Mgr. Veronika Šprincová.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Odměňování pracovníků Sjednání, stanovení nebo určení mzdy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
PRACOVNÍ DOBA VY_32_INOVACE_2_1_5 PRACOVNÍ DOBA Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední odborná.
Pracovní doba a doba odpočinku, provozní doba
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Zákoník práce 1 – Zákoník práce
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Digitální učební materiál
Pracovně právní vztahy
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
Ekonomika Personální činnost 3. Ing. Miroslava Farmačková
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název prezentace (DUMu):
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Ing. Veronika Dostálková MBA
PRACOVNÍ PRÁVO Pracovní vztahy a vztahy související
PERSONALISTIKA Pracovní vztahy a vztahy související
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_06_EKO_341_Jan
Soc. událostí….mateřství, rodičovství
Digitální učební materiál
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Název projektu: Moderní škola
PRACOVNÍ ŘÁD A PRACOVNÍ KÁZEŇ Občanská nauka 1. M
Pracovní právo STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na základní znalosti z oblasti pracovního práva.

P RACOVNÍ PRÁVO 2

Z ÁKLADNÍ POVINNOSTI ZAMĚSTNANCŮ Zaměstnavatel může vydat pracovní řád, který upravuje práva a povinnosti zaměstnanců a stanovuje pracovní režim. Na všech pracovištích se vyžaduje pracovní kázeň. Neplnění povinností může být důvodem k ukončení pracovního poměru. Všichni zaměstnanci se musejí seznámit s pracovním řádem a toto seznámení potvrdit svým podpisem.

K hlavním povinnostem zaměstnanců patří : - pracovat svědomitě dle pokynů nadřízených, - dodržovat pracovní dobu tj. začátek a konec pracovní doby, přestávky v práci, - dodržovat zásady spolupráce s ostatními zaměstnanci, - dodržovat stanovené bezpečnostní a hygienické předpisy.

P RACOVNÍ DOBA Základní týdenní pracovní doba je stanovena zákonem na 40 hodin. Rozvržení pracovní doby stanovuje zaměstnavatel podle potřeb pracoviště v jednosměnném, dvousměnném nebo třísměnném pracovním režimu. Někdy může být pracovní doba rozvržena nerovnoměrně. Zaměstnanci pracují např. 10 dnů a poté mají 4 dny volno. Zaměstnavatel může nařídit zaměstnanci práci přesčas, tuto dobu musí zaměstnanci proplatit nebo za ni poskytnout náhradní volno.

O DMĚNA ZA PRÁCI Za svou práci dostává zaměstnanec od zaměstnavatele mzdu nebo plat. Mzda je odměna za vykonanou práci v podnikatelských firmách(např. v továrnách). Plat je odměna za práci v nepodnikatelské oblasti (např. ve školách, úřadech). Práce vykonávané v rámci dohod nejsou mzdou ani platem, ale sjednanou odměnou. Nařízením vlády je stanovena tzv. minimální mzda. (nejnižší zaručená mzda)

D RUHY MZDY Mzda úkolová – zaměstnanec je odměňován za splněný úkol např. za jeden kus. Pracovitým zaměstnancům umožňuje vyšší výdělky a je výhodná i pro zaměstnavatele. Mzda časová – zaměstnanec je odměňován za odpracovanou dobu, nejčastěji za jeden měsíc. Další formy: např. podílová, smíšená, výjimečně také v naturáliích

M ZDA HRUBÁ A ČISTÁ Celková mzda včetně příplatků, odměn či prémií tvoří hrubou mzdu. Z hrubé mzdy zaměstnavatel odečte srážky určené zákonem, které odvádí státu. Povinné srážky ze mzdy tvoří: záloha na daň z příjmu, pojistné na sociální zabezpečení, pojistné zdravotního pojištění. Mzda po odečtení těchto srážek se nazývá mzda čistá, jsou to peníze, které zaměstnanec skutečně dostane.

D OVOLENÁ NA ZOTAVENOU Zaměstnanec má nárok na dovolenou, aby si odpočinul a zotavil se. Zaměstnanci může vzniknout nárok na tyto druhy dovolené: - řádná dovolená, za kalendářní rok činí základní délka 4 týdny - dovolená za odpracované dny, týká se zaměstnanců, kteří neodpracovali celý rok. Za každých 22 odpracovaných dnů náleží zaměstnanci 1/12 dovolené. - dodatková a další dovolená, náleží zaměstnanci, který vykonává práce zvláště obtížné nebo zdraví škodlivé.

Po dobu dovolené náleží zaměstnanci náhrady mzdy ve výši průměrného výdělku. O nástupu zaměstnance na dovolenou rozhoduje zaměstnavatel, může přitom vyhovět přání zaměstnance. Ve velkých podnicích bývá celopodniková dovolená, kdy se provoz zastaví a dovolenou čerpají všichni zaměstnanci. Dovolenou může zaměstnavatel zaměstnanci krátit např. za neomluvenou zameškanou směnu.

P RACOVNÍ PODMÍNKY ŽEN Zákoník práce stanovuje některé speciální podmínky pro práci žen : Žena, která pečuje o novorozeně, má právo na mateřskou dovolenou 28 týdnů. Po skončení mateřské dovolené se poskytuje rodičovská dovolená matce nebo otci, a to v rozsahu, o jaký požádají, max. do 3 let věku dítěte. Ženám těhotným nebo ženám pečujících o dítě do 15 let nemůže zaměstnavatel nařídit práci přesčas, ani služební cesty. Ženy nesmějí vykonávat práce pro ně nevhodné, týká se to prací fyzicky namáhavých.

P RACOVNÍ PODMÍNKY MLADISTVÝCH Osoby mladší 16 let mohou pracovat jen 30 hodin týdně. Mladistvým ve věku 15 – 18 let jsou zakázány práce: - ve zvlášť těžkých podmínkách, např. pod zemí, - mladiství nesmějí vykonávat práce vzhledem k věku nepřiměřené, nebezpečné nebo zdraví škodlivé (riziková pracoviště), - mladiství nesmí uzavírat dohody o hmotné odpovědnosti např. pokladní, - mladiství nesmí pracovat přesčas a v noci.

K ONTROLNÍ OTÁZKY : 1. Jaké jsou hlavní povinnosti zaměstnance ? 2. Jaká je základní týdenní délka pracovní doby? 3. Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem ? 4. Vysvětli mzdu úkolovou a časovou? 5. Vysvětli co je mzda hrubá a čistá. 6. Co tvoří povinné odvody z hrubé mzdy. 7. Jaká je základní délka dovolené za rok, jaká je výše mzdy v době dovolené ?

O DPOVĚDI : 1. K hlavním povinnostem zaměstnanců patří dodržování pracovní kázně dle pracovního řádu, dodržování pracovní doby, svědomitá práce dle pokynů nadřízených, dodržování bezpečnostních a hygienických pravidel. 2. Základní týdenní pracovní doba činí 40 hodin. 3. Mzdu dostávají pracovníci v podnikatelské sféře, plat pracovníci v nepodnikatelských firmách. 4. Mzda úkolová znamená, že výše mzdy závisí na výkonu pracovníka, např. počtu vyrobených kusů. Mzda časová závisí na počtu odpracovaných hodin.

5. Mzda hrubá je částka, kterou si zaměstnanec vydělal, včetně odměn, prémií a ze které zaměstnavatel odvádí státu tzv. povinné odvody. Čistá mzda je částka, kterou zaměstnanec skutečně dostane po odečtení povinných odvodů. 6. Povinné odvody tvoří: záloha na daň ze mzdy, pojistné na sociální zabezpečení a pojistné zdravotního pojištění. 7. Základní délka dovolené za rok jsou 4 týdny. Zaměstnanci náleží v době dovolené náhrady ve výši průměrné mzdy.

Z DROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN [2] DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště: Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN Ilustrace: