Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT: VÝCHOVA K OBČANSTVÍ ROČNÍK: 9. TÉMA: PRACOVNÍ DOBA AUTOR: MGR. SVĚTLANA HAJDINOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: VY_32_INOVACE_28_SH

2 ANOTACE Téma: PRACOVNÍ DOBA
Cílová skupina: práce je určena pro žáky 9. ročníku Cíl: Žáci se seznámí se základními informacemi týkajícími se pracovní doby a s nároky a povinnostmi zaměstnavatele a zaměstnance s pracovní dobou souvisejícími. Pomůcky: psací potřeby, sešit, pracovní list – PRAVDA x NEPRAVDA Klíčová slova: pracovní doba, pracovní směna Práce obsahuje: stručný zápis informací k tématu, 1 pracovní list Možnosti využití: k uvedení nového učiva i k opakování již probraného učiva

3 PILOTÁŽ (doporučení – upozornění – zpětná vazba)
Materiál byl použit ve 4 třídách 9. ročníku. Žáci porovnali získané informace se svými znalostmi z praxe a propojili je s údaji o povoláních. Práce s materiálem přispívá k tomu, aby si žáci uvědomili základní pojmy týkající se pracovní doby a jejich význam pro zaměstnaného člověka. V prezentaci jsou použity hypertextové odkazy podrobněji vysvětlující, rozšiřující nebo doplňující vybrané pojmy prezentace (snímek 4) V prezentaci je použita animace. Pracovní úkoly mohou být využity v hodině, jako DÚ nebo samostatná práce, lze je ohodnotit. Pro práci žáků lze využít pracovní listy, u kterých je uvedeno, zda je stačí promítnout na tabuli nebo je třeba je vytisknout pro žáky.

4 PRACOVNÍ DOBA ZÁKONÍK PRÁCE stanovuje:
maximální délka týdenní a denní pracovní doby práce přesčas povinná přestávka ZAMĚSTNAVATEL rozvrhne: týdenní a denní pracovní dobu začátek a konec pracovní směny, čas přestávky ZAPIŠ SI

5 Nepřerušitelný pracovní proces Přerušitelný pracovní proces
Pracovní směny a cykly ranní (8 hodin) odpolední (8 hodin) noční (8 hodin) ranní (8 hodin) odpolední (8 hodin) ranní (8 hodin) Nepřerušitelný pracovní proces Přerušitelný pracovní proces dekáda (10 dnů práce, 4 dny volna) ranní (12 hodin) noční (12 hodin) týden (5 dnů práce, 2 dny volna)

6 ODPOČINEK Dovolená na zotavenou Přestávka povinné přerušení práce
za účelem odpočinku a občerstvení délka – 1/2 hodiny nárok za odpracovaný kalendářní rok (nejdříve po 60 dnech) o nástupu rozhoduje zaměstnavatel náhrada mzdy – průměrný výdělek délka – 28 dnů (z toho 4 víkendy)

7 2. Žádný zaměstnanec nemá dovolenou 8 týdnů.
Pracovní list: PRAVDA x NEPRAVDA tisk pro žáka (dvojici) nebo IA tabule ANO NE 1. Podle Zákoníku práce vzniká zaměstnanci nárok na dovolenou v délce nejméně 4 týdny v jednom kalendářním roce. 2. Žádný zaměstnanec nemá dovolenou 8 týdnů. 3. Délka směny může mít maximálně 14 hodin. 4. Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny. 5. Délka stanovené týdenní pracovní doby činí 42,5 hodin týdně. 6. Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. 7. Pružné rozvržení pracovní doby zahrnuje časové úseky základní a volitelné pracovní doby, jejichž začátek a konec určuje zaměstnavatel. 8. V základní pracovní době je zaměstnanec povinen být na pracovišti. 9. V rámci volitelné pracovní doby nemusí zaměstnanec pobývat na pracovišti.

8 3. Délka směny může mít maximálně 14 hodin. (MAXIMÁLNĚ 12 HODIN)
Pracovní list: PRAVDA x NEPRAVDA – řešení tisk pro žáka (dvojici) nebo IA tabule ANO NE 1. Podle Zákoníku práce vzniká zaměstnanci nárok na dovolenou v délce nejméně 4 týdny v jednom kalendářním roce. X 2. Žádný zaměstnanec nemá dovolenou 8 týdnů. (PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI MAJÍ) 3. Délka směny může mít maximálně 14 hodin. (MAXIMÁLNĚ 12 HODIN) 4. Zaměstnanec je povinen být na začátku směny na svém pracovišti a odcházet z něho až po skončení směny. 5. Délka stanovené týdenní pracovní doby činí 42,5 hodin týdně. (40 HODIN TÝDNĚ) 6. Pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směn. 7. Pružné rozvržení pracovní doby zahrnuje časové úseky základní a volitelné pracovní doby, jejichž začátek a konec určuje zaměstnavatel. 8. V základní pracovní době je zaměstnanec povinen být na pracovišti. 9. V rámci volitelné pracovní doby nemusí zaměstnanec pobývat na pracovišti. (ZAMĚSTNANEC SI SÁM VOLÍ ZAČÁTEK A KONEC PRACOVNÍ DOBY NA PRACOVIŠTI)

9 ZÁVĚR Zákoník práce stanoví maximální přípustnou délku týdenní a denní pracovní doby. Každý zaměstnanec má nárok na dovolenou a přestávku. REFLEXE: U jakých povolání nelze uplatňovat nárok na přestávku přesně podle zákoníku práce? Může zaměstnavatel chtít po zaměstnanci práci po stanovené pracovní době?

10 ZDROJE [on line] dostupné z www:
Použité kliparty: HORSKÁ, Viola. Občanská výchova pro 8. a 9. ročník základní školy. Vyd. 1. Praha: Fortuna, 1999, 215 s. ISBN


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE"

Podobné prezentace


Reklamy Google