[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, 7. 10. 2010 © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Zpráva o činnosti Státního úřadu inspekce práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Ing. Milan Balcer oddělení obnovitelných zdrojů energie Energetická legislativa Novela vyhlášky č. 194/2007 Sb.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Pracovní právo. Pohovor
STS/S 10 Obsluha, používání a údržba MPT v jednotce podle návodů k obsluze a interních aktů řízení Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Bezpečnostní opatření Policie ČR se Státní plavební správou „VODA 2016“
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
Sázkové hry dnes a zítra Mgr. Jan Řehola ředitel odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Pracovní právo.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Ing. Ladislav Friedrich, CSc. Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Nákupy léčivých přípravků a zdravotnických prostředků do nemocnic.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
K problematice schvalování drážních vozidel
Akreditační standardy SAK ČR pro nemocnice - I
Kontrolní činnost ve zdravotnictví
Použití pracovněprávních předpisů při výkonu veřejné služby
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Spotřební a energetické daně
Osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy a osvědčení dopravce
Úvod do technologie silniční nákladní dopravy a základní legislativa Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy - cvičení Ing. František Lachnit,
AKREDITACE K USKUTEČŇOVÁNÍ VZDĚLÁVACÍHO PROGRAMU dle novely zákona č
Zákon č. 268/2014 o zdravotnických prostředcích
Mgr. Michal Matouš Katedra správní vědy a správního práva, PrF MU
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁLEŽITOSTI ROZHODNUTÍ A ODVOLÁNÍ SEMINÁŘ
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
eRecept – komunikace se základními registry
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Pracovnělékařské služby
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Informace k e-tržišti Gemin
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
MVdr.Vratislav Krupka.
Charakteristika daňové evidence
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Přehled nejdůležitějších novinek
Spotřební a energetické daně
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Zvláštní odborná způsobilost
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Technika a její funkce ve zdravotnické praxi
Právní úprava účetnictví, dokumentace
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Legislativní základ farmakovigilančního auditu a inspekce
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Seminář AMG, Písek 2018 GDPR.
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Změna rozsahu definice elektrozařízení
© STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

[ 1 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 2 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kontrola evidence zdravotnických prostředků u poskytovatel ů zdravotní péče z pohledu SÚKL RNDr. Pavla Coufalová Státní ústav pro kontrolu léčiv

[ 3 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kontroly a zákony kontroly v souladu se zákonem 123/2000 Sb. poslední změna - zákon 196/2010 Sb. Zákony

[ 4 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Změny v legislativě (196/2010 Sb.) částečn ě zapracovává směrnici Evropského parlamentu a Rady 2007/47/ES (5. září 2007) a upravuje: podmínky pro používání zdravotnických prostředků klinické hodnocení zdravotnických prostředků předepisování, výdej, nákup, skladování a prodej zdravotnických prostředků instalac i, instruktáž, používání, údržb u, servis a evidenc i zdravotnických prostředků oznamovací povinnosti výkon státní správy a dalších činností v oblasti zdravotnických prostředků kontrol u pokuty Změny v legislativě – Směrnice

[ 5 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kontroly u poskytovatelů zdravotní péče zákon nově přerozděluje kompetence státních orgánů v oblasti ZP kontroly u poskytovatelů preventivní prohlídky vedení a uchovávání evidence a dokumentace provádění klinických zkoušek plnění povinností Změny v legislativě – Kontroly u poskytovatelů zdravotní péče

[ 6 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 1) Kontrola evidence ZP dle požadavků § 30 evidence ZP Evidence musí být vedena tak, aby umožňovala neprodleně zjistit umístění : ZP se zvýšeným rizikem pro uživatele a třetí osoby (§ 20 odst. 3 písm. a ) - dle vyhl. MZ č. 11/2004 sb. to jsou ZP IIb a III ZP určené pro zařazení do rejstříku implantabilních ZP (§ 20 odst. 3 písm. b) ZP podléhajících periodickým kontrolám ZP investičního charakteru Kontroly – Evidence ZP dle § 30 zákona

[ 7 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 2a) ZP pořízené a uvedené do provozu do návody k použití - dostupnost (§ 21 odst. 1) ZP třídy IIb a III prověření stavu (§ 52 odst. 4,5 a odst. 6) periodické prohlídky (§ 28 odst. 1) ZP třídy I a IIa prokazatelné a odborné udržování v řádném stavu kontrolami…… (§ 28 odst. 1) p rověření stavu d l e § 52 odst.3 (u těch, které buď nemají povolení k používání ZP od SÚKL či MZ, nebo je mají, ale skončila jejich platnost nebo nemají prohlášení o shodě) p rověření stavu dle §52 odst.6 (u ZP uvedených do provozu – před 1.lednem 1991 : musí být provedeno do od do : musí být provedeno do ). Kontroly – ZP (do )

[ 8 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 2b) ZP pořízené po návody k použití v českém jazyce (§ 20 odst. 2 písm. a) dostupnost (§ 21 odst. 1) úplnost periodické prohlídky dostupnost protokolů (§ 28 odst. 1) obsah hodnocení, datum, razítko, podpis (§ 30 odst. 2) datum další prohlídky v souladu s právními předpisy opatření ZP značkou CE povinné od Kontroly – ZP (po )

[ 9 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv proškolení odborné obsluhy u ZP třídy IIb a III: poučení osoby, která provádí instruktáž, výrobcem ZP aktuálnost úplnost záznam u o proškolení dokumentace a záznamy o opravách Kontroly – ZP (po )

[ 10 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv 3) Kontrola ověření stavu stanoveného měřidla plnění požadavků § 24 odst. 2 písm. a) z ákona ( přístroje s měřící funkcí ) U ZP s měřící funkcí, které jsou určeny jako stanovená měřidla, je po uplynutí doby platnosti ověření vyžadováno následné provedení kalibrace SKS, ČMI nebo akreditovanou laboratoří ČMI. Kontroly – Přístroje s měřící funkcí

[ 11 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Drobné závady nedokonalý systém vedení evidence nejsou doklady o odpovědnosti za provádění úkonů návod k použití je neúplný neshoda v označení, ZP nebyl vyřazen a má být atd. Závady – drobné

[ 12 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Významné závady nebyly předloženy záznamy o provedení periodické prohlíd ky nebyl předložen provozní deník byl předložen nedostatečný doklad o instruktáži odborné obsluhy nebyl předložen doklad o kalibraci u ZP s měřící funkcí Závady – významné

[ 13 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kritické závady poskytovatel zdravotní péče není schopen zajistit servis u přístrojů klas. tř. IIb a III poskytovatel zdravotní péče není schopen obstarat si návod k obsluze ZP určený k vyřazení je používán nebo je umístěn na pracovišti a není označen, že se nesmí používat Závady – kritické

[ 14 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Podíl jednotlivých typů závad v roce 2009 u zdravotnických přístrojů pořízených Grafy závad – 2009

[ 15 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Podíl jednotlivých typů závad v 1. pololetí roku 2010 u zdravotnických přístrojů pořízených Grafy závad – pololetí 2010

[ 16 ] RNDr. Pavla Coufalová Symposium Strategie servisní podpory zdravotnických pracovišť, Praha, © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Děkuji za pozornost Kontrola evidence zdravotnických prostředků