SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

M O N O S A C H A R I DY.
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
SACHARIDY nejrozšířenější organické látky na Zemi úlohy sacharidů
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
S A C H A R I D Y III. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
Glukosa a její vznik.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Mgr. Richard Horký.  Patří mezi přírodní látky látky (jako také Tuky, Bílkoviny, NK)  jsou nejpohotovějším zdrojem energie  1 gram sacharidu = 17kJ.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Chemie 9. třída Vytvořil : Mgr. Tomáš Kordula
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sacharidy – obecný přehled
CHEMIE - Vlastnosti sacharidů
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O

BIOLOGICKÝ VÝZNAM SACHARIDŮ 1) stavební funkce ( stěny rostlinných buněk - celulosa ) 2) zdroj energie ( energie se uvolňuje při oxidaci glukosy složitými biochemickými reakcemi ) 3) zásobní látky ( škrob, glykogen - zdroj energie i výchozí látky pro syntézu jiných biologicky významných látek - karb.kys., AMK, lipidy, bílkoviny ) 4) součást fyziologicky účinných látek ( hormony, antibiotika, glykosidy )

VZNIK SACHARIDŮ A) ROSTLINY - FOTOSYNTÉZA Sacharidy vznikají ze vzdušného oxidu uhličitého a vody účinkem slunečního záření a katalyzátoru chlorofylu. 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O H 2 O Zjednodušeně: 6 CO H 2 O → C 6 H 12 O O 2 Molekuly vzniklých jednoduchých sacharidů se kondenzací spojují do složitějších struktur, až do molekul polysacharidů.

B) ŽIVOČICHOVÉ - PŘIJEM V POTRAVĚ Pokud potrava neobsahuje dostatečné množství sacharidů, získává je organismus látkovou přeměnou aminokyselin nebo glycerolu z lipidů.

ROZDĚLENÍ SACHARIDŮ SACHARIDY jednoduché - monosacharidy složené oligosacharidypolysacharidy

MONOSACHARIDY - obsahují 3 až 7 atomů uhlíku - nelze je hydrolýzou rozložit na jednodušší sacharidy - základní monosacharid glukosa - vznik fotosyntézou - z chemického hlediska jde o hydroxyaldehydy nebo hydroxyketony

DĚLENÍ MONOSACHARIDŮ A) ALDOSY - obsahují hydroxylovou skupinu - OH a aldehydovou skupinu - CHO B) KETOSY - obsahují hydroxylovou skupinu - OH a ketonovou =CO Vzorce monosacharidů se často znázorňují pomocí Fischerových projekčních vzorců.

VZORCE MONOSACHARIDŮ aldotriosa ketotriosa V molekule glyceraldehydu je chirální ( asymetrický ) uhlíkový atom C *, který umožňuje existenci dvou izomerních forem. Tuto prostorovou izomerii označujeme jako optickou izomerii. Oba izomery mají stejné chemické vlastnosti, ale liší se fyzikálními vlastnostmi ( t t, t v, směrem otáčení roviny polarizovaného světla ).

ALDOPENTOSY

KETOHEXOSA Počet optických izomerů příslušné aldosy nebo ketosy je dán počtem chirálních atomů uhlíku ( výrazem 2 n, kde n je počet C * ).

CYKLICKÉ FORMY MONOSACHARIDŮ Molekuly pentos a hexos existují ve skutečnosti v cyklické formě. Tato forma vzniká reakcí aldehydické nebo ketonické skupiny s hydroxylovou skupinou téže molekuly monosacharidu. Pětičlenné cyklické formy - furanosy. Šestičlenné cyklické formy - pyranosy. Obecný název těchto struktur je poloacetalové formy. Ke znázornění cyklických forem se používají Tollensovy vzorce.

TOLLENSOVY VZORCE

HAWORTHOVY VZORCE - znázorňují lépe cyklické struktury monosacharidů - pravidlo pro přepis Tollensových vzorců na Haworthovy ( pod rovinu cyklu píšeme atomy a skupiny, které jsou v T. vz. napravo; ty, které jsou nalevo píšeme nad rovinu cyklu )

HAWORTHOVY VZORCE

VLASTNOSTI MONOSACHARIDŮ - krystalické látky - dobře rozpustné ve vodě - zahříváním tají a hnědnou ( karamelizují ) - mají sladkou chuť - chemické vlastnosti určují hydroxylové a karbonylové funkční skupiny

D-GLUKOSA ( HROZNOVÝ CUKR ) - bílá, sladká látka, dobře rozpustná ve vodě - volná obsažena ve všech sladkých plodech, v medu, nejvíce ve vinných hroznech a krvi živočichů - vázanou obsahují téměř všechny složité sacharidy - její koncentrace v krvi je hormonálně regulovaná (0,1%) - snadno stravitelná ( umělá výživa ) - zahřátím nad 200°C se mění na tmavohnědý karamel, který se používá v potravinářském průmyslu k barvení lihu a octa

ALKOHOLOVÉ ( ETHANOLOVÉ ) KVAŠENÍ - účinkem kvasinek za nepřístupu vzduchu z D-glukosy vzniká ethanol a oxid uhličitý - při mléčném kvašení ( probíhá při silážování a kysání zelí ) se D-glukosa účinkem bakterií mléčného kvašení mění na kyselinu mléčnou C 6 H 12 O 6 2 CH 3 -CH(OH)COOH glukoza kys. mléčná C 6 H 12 O 6 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2

D-FRUKTOSA ( OVOCNÝ CUKR ) - společně s glukosou je v ovoci a v medu - nejsladší cukr -součást disacharidu sacharosy

D-RIBOSA A 2-DEOXY-D-RIBOSA - základní stavební jednotky nukleových kyselin - D-ribosa je v ribonukleové kyselině - 2-deoxy-D-ribosa v deoxyribonukleové kyselině

D-GALAKTOSA - vázána v disacharidu laktose ( mléko )

OLIGOSACHARIDY - sacharidy složené ze dvou až deseti molekul monosacharidů vázaných glykosidovou vazbou - podle počtu monosacharidových jednotek vázaných v molekulách rozlišujeme disacharidy, trisacharidy, tetrasacharidy….

VLASTNOSTI OLIGOSACHARIDŮ - glykosidová vazba může vznikat dvojím způsobem a) poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu zreaguje s poloacetalovým hydroxylem druhého monosacharidu ( vazba C 1 - C 1 ) - neredukující disacharid b) poloacetalový hydroxyl jednoho monosacharidu zreaguje s alkoholovým hydroxylem druhého monosacharidu ( vazba C 1 - C 4 ) - redukující disacharid

DISACHARIDY - obsahují 2 monosacharidové jednotky vázané glykosidovou vazbou - nejdůležitější představitelé sacharosa, laktosa, maltosa

SACHAROSA ( ŘEPNÝ CUKR) - neredukující disacharid C 12 H 22 O 11 - vzniká spojením molekul glukosy a fruktosy - nachází se ve všech rostlinách; nejbohatším zdrojem je cukrová třtina a cukrová řepa - je to bezbarvá krystalická látka dobře rozpustná ve vodě - zahříváním hnědne a mění se na karamel

CHEMICKÉ SLOŽENÍ SACHAROSY sumární vzorec – C 12 H 22 O 11 –tvořena dvěma stavebními jednotkami glukosou a fruktosou 2 C 6 H 12 O 6 C 12 H 22 O 11 + H 2 O + glukosafruktosa sacharosa O CH 2 OH H H OH H OH OH H OH H + H2OH2O

MALTOSA ( CUKR SLADOVÝ ) - disacharid redukující C 12 H 22 O 11 - obsahuje 2 molekuly glukosy - získává se hydrolýzou škrobu nebo glykogenu - nevyskytuje se volně v přírodě - má sladkou chuť, výroba cukrovinek

MALTOSA

LAKTOSA ( MLÉČNÝ CUKR ) - redukující disacharid - obsahuje glukosu a galaktosu - je obsažena v mléce savců - získává se ze syrovátky

LAKTOSA