TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Slováci za 1. sv. války
Advertisements

Naše země za 1. světové války
2.Polovina 19.století Výukový materiál EU – Šve07 2.pol. 19.stol. Vypracovala: Mgr. Martina Švestková Vlastivědné učivo 5.ročníku.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
VZNIK ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY
Tomáš Garrique Masaryk
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Vznik Československé republiky
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová Vznik Československa VY_32_INOVACE_1B10.
ČSR po 1. světové válce.
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Edvard Beneš Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Tomáš Garrigue Masaryk
Český spisovatel, novinář,
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
RKZ Babičková Markéta C2B.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Vývoj české ústavnosti
Tomáš Garrigue Masaryk
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Česká společnost před 1. světovou válkou
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Reálie - bankovky.
Vznik Československa II.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Tomáš Garrigue Masaryk
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
Karel Čapek.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu:
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy ulic a čtvrtí mnoha českých měst (Brno,Ústí n. Labem, Kolín, Litoměřice…)
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.
Masarykovi se podařilo přesvědčit prezidenta Wilsona, že požadavky porobených národů rakouské monarchie jsou oprávněné. Woodrow Wilson 18. října 1918 veřejně.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
T.G.M..
Naši prezidenti.
Člověk a jeho svět Vlastivěda
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
1. Ve kterém roce vypukla 1. světová válka
Transkript prezentace:

TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B

Původ  narodil se 7. března 1850 v Hodoníně  otec Slovák – kočí  matka – kuchařka.  2 mladší bratři – Martin a Ludvík  zemřel 14. září 1937 v Lánech, kde je pohřben

Charlotta Garrigue-Masaryková (1850 – 1923)  Američanka  studovala hudbu a hru na klavír  v roce 1878 v New Yorku uzavřela sňatek s Masarykem  4 děti: Alice, Herbert, Jan, Olga

Studia  vyučil se kovářem  studoval Gymnázium v Brně a ve Vídni  na Filozofické fakultě ve Vídni získal doktorát  podnikl studijní cestu do Lipska, kde se seznámil s Charlottou Garrigue

Zaměstnání  1879 – působil jako soukromý docent na univerzitě ve Vídni  1882 – přednášel sociologii na univerzitě v Praze

Spor o rukopisy  celonárodní aférou se stal spor o pravost rukopisů Královédvorského a Zelenohorského  Masaryk chtěl vědecké prozkoumání jejich původu.

Politik  1900 založil Českou stranu lidovou, později známou jako realistickou stranu  od 1907 byl zvolen poslancem ve vídeňském parlamentu

První světová válka  v roce 1915 odjel do exilu, kde usiloval o vytvoření samostatného československého státu  v roce 1916 se stal předsedou Československé národní rady v Paříži  inicioval vytváření čs. legií ve Francii, Itálii a Rusku  zveřejnil prohlášení čs. nezávislosti – Washingtonskou deklaraci

Zvolen prezidentem  poprvé  podruhé 1920  potřetí 1927  počtvrté1934  1935 ze zdravotních důvodů abdikoval  nástupcem Edvard Beneš

Dílo  většina jeho spisů vznikla před 1. světovou válkou  1878 Sebevražda  1895 Česká otázka  1896 Otázka sociální  1901 Ideály humanitní  1925 Světová revoluce  a další

Prezident Masaryk v Hradci Králové

Masarykovo náměstí

Bankovky a poštovní známky

Děkuji za pozornost

Zdroje: