 V Moravskoslezském kraji žije 1 243 220 obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město (310 464) a v okrese Karviná (211 482), nejméně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká republika a její státní symboly.
Advertisements

Státní symboly České republiky
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
VY_32_INOVACE_ZIK_III-2_17
Státní symboly České Republiky
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_ 01 - Státní symboly
Oslavy 96. výročí vzniku samostatného Československa.
ČR – Moravskoslezský kraj
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vše co o něm chcete vědět. Autor: Petr Gintar Ps:na tom počítači mi nešla dát to logo na první stránku.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Státní symboly České republiky
Moravsko-slezský kraj
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
STÁTNÍ SYMBOLY ČR Velký státní znak Malý státní znak Státní vlajka
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ STÁTNÍ SYMBOLY
Státní symboly ČR 4. ročník
SYMBOLY PLZEŇSKÉHO KRAJE
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_79_ČR – Moravskoslezský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK,
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Moravskoslezský kraj Michal Freisler.
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
Státní symboly České republiky
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Autor: Markéta Hřivnová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Jana Hyklová VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_12_Vlastivěda_25_Moravskoslezský.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Vlajka Jihomoravského kraje Čtvrcený list. Horní žerďové pole modré s moravskou orlicí. Dolní žerďové pole červené se žlutým vinným hroznem s listem.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Státní symboly Vlastivěda 5.ročník Zpracovala: Mgr.Dana Kučerová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
SEZNÁMIT ŽÁKY SE STÁTNÍMI SYMBOLY ČESKÉ REPUBLIKY VÝUKOVÝ MATERIÁL ANOTACE.
Anotace Žáci pomocí prezentace se seznamují se státními symboly. Učí se je pojmenovávat i popisovat. Aktivně odpovídají na otázky označené v prezentaci.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Moravskoslezský kraj.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Česká republika Členění státního území ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Státní symboly VY_32_INOVACE_03-45 Ročník: 6. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Státní symboly České republiky
ČESKÁ REPUBLIKA Základní přehled
VY_32_INOVACE_02_SVP_065_Zrn
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Autor: Andrea Kolářová
Materiál slouží k výkladu učiva.
Státní symboly České republiky
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Transkript prezentace:

 V Moravskoslezském kraji žije obyvatel.  Nejvíce obyvatel žije v okrese Ostrava -město ( ) a v okrese Karviná ( ), nejméně v okrese Bruntál (97 633).

 Díky ložiskům černého uhlí v ostravsko-karvinské pánvi a na ně vázaným hutním a dalším průmyslem patřila tato část kraje už za Rakousko-Uherska k nejdůležitějším průmyslovým oblastem. V souvislosti se současným útlumem těžkého průmyslu zde ovšem značně roste nezaměstnanost. Dlouho bude také trvat obnova poškozeného životního prostředí.  Přes polovinu území kraje zabírá zemědělská půda, dalších 35 % připadá na lesní plochy (zejména v horských oblastech Jeseníků a Beskyd).

 Moravskoslezský kraj patří mezi oblasti s nejvíce poškozeným životním prostředím v České republice a v některých parametrech i v celé Evropě.  Vysoká koncentrace těžkého průmyslu je dlouhodobě příčinou silně znečištěného ovzduší.

 Moravskoslezský kraj má širokou škálu škol:  42 gymnázií  101 středních odborných škol  57 středních odborných učilišť  11 vyšších odborných škol  4 vysoké školy, které svými 17 fakultami zabezpečují výuku pro více než 38 tisíc studentů.

Symboly Moravskoslezského kraje tvoří znak, vlajka a logo. Autorem návrhu znaku a vlajky je Jan Tejkal.Moravskoslezského kraje Oba hlavní symboly byly schváleny krajským zastupitelstvem 28. března března2002

 Čtvrcený štít, v prvním, zlatém poli slezská orlice, ve druhém, modrém poli moravská orlice, ve třetím, modrém poli na zeleném trávníku stříbrný kůň v poskoku se zlatým sedlem a červenou pokrývkou provázený vlevo nahoře zlatou růží s červeným semeníkem a zelenými kališními lístky, čtvrté pole polcené, pravá půle stříbrno-červeně polcena, vlevo půl doleva obrácené zlaté orlice s červenou zbrojí.  Slezská a moravská orlice zastupují obě historické země, ve kterých se kraj nachází. Přednost má slezská orlice, protože většina kraje leží ve Slezsku. Kůň s růží pochází z ostravského znaku, neboť Ostrava je sídlem kraje. V posledním poli bílý a červený pruh symbolizují Opavsko, zatímco polovina žluté orlice Těšínsko. SlezskámoravskáostravskéhoOpavskoTěšínsko

Čtvrcený list. V horním žerďovém žlutém poli slezská orlice. V dolním žerďovém modrém poli na zeleném trávníku, širokém jednu osminu šířky pole, bílý kůň v poskoku se žlutým sedlem a červenou pokrývkou provázený za hlavou žlutou růží s červeným semeníkem a zelenými kališními lístky. V horním vlajícím modrém poli moravská orlice. Dolní vlající pole tvoří tři svislé pruhy, bílý, červený a modrý, v poměru 1:1:2; k červenému pruhu přiléhá půl k vlajícímu okraji obrácené žluté orlice s červenou zbrojí

Logo je součástí jednotného vizuálního stylu kraje. Tvoří jej uzavřený elipsoidní tvar symbolizující kraj jako samostatnou entitu, symbol hory s televizním vysílačem společný pro Lysou horu a Praděd(nejvyšší vrcholy v kraji) a zvlněný pruh uprostřed s více významy (řeka, dálnice, cesta k prosperitě…). Nedílnou součástí loga je i text „Moravskoslezský kraj“. Logo kraje je ochrannou známkou zapsanou v rejstříku Úřadu průmyslového vlastnictví.Lysou horuPraděd