Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec"— Transkript prezentace:

1 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec

2 Poloha Kraj se nachází na severu Moravy.
Sousedí s dvěma kraji což je Olomoucký kraj a Zlínský ale pak sousedí ještě na jihovýchodě se Slovenskem a na severovýchodě s Polskem. 

3 Povrch území je převážně hornaté
západ – Hrubý /Praděd m.n.m. a Nízký Jeseník, Oderské vrchy střed – sníženina Moravská brána jihovýchod – Moravskoslezské Beskydy a Lysá hora m.n.m. Nejnižší bod je soutok řek Odry a Olše m. n m..

4 CHKO CHKO BESKYD                                CHKO JESENÍKY       CHKO POODŘÍ

5 Vodstvo Vodstvo: řeky – Odra úmoří Baltu, přítoky Opava, Ostravice, Olše vodní nádrže – Slezská Harta, Šance, Kružberk, Žermanice, Těrlicko

6 Podnebí Moravskoslezký kraj má mírně teplé podnebí
Kraj se nachází v mírném pásu s typickým střídáním 4 ročních období. Beskydská Lysá Hora je nejdeštivějším místem v ČR. Moravskoslezský kraj patří k nejzamořenějším oblastem v ČR ve znečištění ovzduší - hlavně proto, že je zde hodně těžkého průmyslu.

7 Obyvatelstvo   Kraj má třetí nejvyšší počet obyvatel ze všech českých krajů.   62 % obyvatel žije ve městech nad 20 tisíc obyvatel, a i to je v zemi výjimečné.   Nejvyšší hustota zalidnění je na Ostravsku (981), nejnižší na Bruntálsku (62).   Až do konce druhé světové války tvořili většinu obyvatel   Němci a Poláci

8 Hospodářství Díky ložiskům černého uhlí v ostravsko-karvinské pánvi a na ně vázaným hutním a dalším průmyslem patřila tato část kraje už za Rakousko-Uherska k nejdůležitějším průmyslovým oblastem. Dominantním odvětvím regionu jsou tradiční průmyslová odvětví, která v současné době trpí ztrátou trhů a prochází restrukturalizací. Velmi málo je naopak na hospodářské struktuře kraje zastoupeno zemědělství. Kraj je územím s vysoce rozvinutou průmyslovou výrobou. Hlavním průmyslovým  centrem regionu je Ostrava a její okolí s okresy Karviná,  Frýdek-Místek a Nový Jičín. Převládající je důlní, energetický a hutnický průmysl. Hlavním nerostným bohatstvím je černé uhlí v Ostravské pánvi.


Stáhnout ppt "MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec"

Podobné prezentace


Reklamy Google