Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis"— Transkript prezentace:

1 Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

2 Zlínský kraj Znak Vlajka

3 Zlínský kraj je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v České republice. Nachází se v její východní až jihovýchodní části. Území kraje odvodňuje řeka Morava a její přítoky. Morava se vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu a severovýchodě odvodňuje řeka Odra do Baltského moře.

4 Území kraje je vymezeno územími okresů Zlín, Vsetín,
Kroměříž a Uherské Hradiště. V kraji je 305 obcí, z toho 13 obcí s rozšířenou působností. 30 obcí má statut města. Sídelním městem kraje je statutární město Zlín.

5 Kraj, jako celek České republiky vznikl v roce 2000
Kraj, jako celek České republiky vznikl v roce Mezi lety patřilo celé jeho území ke kraji Gottwaldovskému, který byl podstatně větší než současný Zlínský kraj. Patřilo k němu také celé území okresu Hodonín a okrajové oblasti okresu Přerov. V roce 1960 pak byl Gottwaldovský kraj zrušen, a jeho území rozděleno mezi Jihomoravský kraj a Severomoravský kraj. Roku 2000 pak z částí Jihomoravského kraje a Severomoravského kraje vznikl dnešní Zlínský kraj.

6 Kromě úrodných nížin v moravských úvalech má kraj nekvalitní půdu, která se hodí spíš pro pastevectví. Průmysl zpracovatelský a gumárenský, kovodělný a elektrotechnický. Ekonomicky patří kraj k těm zaostalejším, mnohé podniky po privatizaci v 90. letech 20. století stagnují či krachují a špatná dopravní obslužnost v hornatém terénu také nepomáhá nezaměstnanost dosahovala hodnoty 10,83%

7

8 Zlín Okres Zlín je okresem v Zlínském kraji. Počet obyvatel je 193 019 osob. V rámci kraje sousedí na severu s okresem Vsetín, na západě s okresem Kroměříž a na jihu s okresem Uherské Hradiště. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.

9 Vsetín OkresVsetín je okresem ve Zlínském kraji. Jeho sídlem je město Vsetín. Počet obyvatel je 145 814 osob. V rámci kraje sousedí na západě s okresem Kroměříž a na jihozápadě s okresem Zlín. Dále pak sousedí na severovýchodě a severu s okresy Frýdek Místek a Nový Jičín a na severozápadě s okresem Přerov. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.

10 Kroměříž Okres Kroměříž leží na střední Moravě, v severozápadní části Zlínského kraje, počet obyvatel je 107 564 osoby V rámci kraje sousedí na severovýchodě s okresem Vsetín, na jihovýchodě s okresy Zlín a Uherské Hradiště. Na jihu a jihozápadě hraničí s okresy Hodonín a Vyškov, na severozápadě a severu s okresy Prostějov a Olomouc.

11 Uherské Hradiště Okres Uherské Hradiště je okresem v Zlínském kraji. Počet obyvatel je 143 745 osob. V rámci kraje sousedí na severozápadě s okresem Kroměříž a na severovýchodě s okresem Zlín. Dále pak sousedí na jihozápadě s okresem Hodonín. Z jihovýchodu je okres vymezen státní hranicí se Slovenskem.


Stáhnout ppt "Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google