Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími."— Transkript prezentace:

1

2

3 V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími.

4 Kraj vznikl v roce 2000. V letech 1949-1960 součástí kraje Ostravského. Část patřila ke kraji Olomouckému. V roce 1960 kraje zanikly a Moravskoslezský kraj patřil do roku 1999 k Severomoravskému kraji.

5 Díky ložiskům černého uhlí v ostravsko-karvinské pánvi patří tato část kraje k nejdůležitějším průmyslovým oblastem. Proto je zde znečištěné prostředí.

6 Na soutoku Lučiny, Odry, Opavy a Ostravice. Proti jiným regionům se liší vysokou koncentrací průmyslu, hustou zástavbou a specifickými podmínkami Ostravské pánve.

7 Vznikla nad řekou Ostravice, dělí se na dvě části, Moravskou a Slezskou Ostravu. V roce 1763 bylo objeveno bohaté ložisko kvalitního černého uhlí.

8 V Ostravě jsou čtyři stálá divadla. Působí zde mezinárodně uznávaná Janáčkova filharmonie Ostrava. Každoročně festival Janáčkův máj. Řada galerií, nejstarší je Galerie výtvarného umění se sídlem v Domě umění.

9 Zdroj: Wikipedie.cz Prezentaci vytvořili:


Stáhnout ppt "V Českém Slezsku, zbývající část zabírá sever Moravy. Na jihu Zlínský kraj, na západě Olomoucký kraj, na severu s polskými vojvodstvími."

Podobné prezentace


Reklamy Google