Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Advertisements

Karel Čapek R.U.R..
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Victor Hugo ( ).
Název Balada o Tristanovi a Isoldě Předmět, ročník
FANTASTICKÁ LITERATURA
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Číslo materiálu Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_08 Škola: Škola: ZŠ Dr. Miroslava Tyrše, příspěvková organizace Adresa Adresa: Vrchlického 630/5, 40502,
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
RUR Karel Čapek. Informace  Sci-fi drama, 3 dějství  1920  Ovlivněno první světovou válkou  Varování před špatným vlivem techniky na lidstvo  Slovo.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
JOSEF ŠKVORECKÝ * NÁCHOD.
V.HUGO – CHRÁM MATKY BOŽÍ V PAŘÍŽI
LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
Karel Čapek Boj proti fašismu 2. část. Čapek reaguje na nebezpečí fašismu Mezi lety 1935 – 1938 se snaží připravit a vyzbrojit českého člověka na boj.
KAREL ČAPEK BÍLÁ NEMOC Helerová, C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura – Na počátku prý stálo.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_02 Informatika - MS Excel – Nabídky karet Autor:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
MS Excel – Chyby ve vzorcích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. poloviny 19. století
Divadlo španělského zlatého věku 2
Karel Čapek - cestopisy
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Novelistická pohádka Název : VY_32_inovace_09 Český jazyk a literatura.
Směřujeme k samostatnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Spisovatelé a ilustrátoři
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
A. Sova – Květy intimních nálad
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 2. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_inovace 1_34
Děti z Bullerbynu 16 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Toman - Měsíce Název : VY_32_inovace_03 Český jazyk a literatura.
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Děti z Bullerbynu 13 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
Rozdělení fantastické literatury
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
LES V ZIMĚ Název : VY_32_inovace_07 - PR – Les v zimě
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
Transkript prezentace:

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_12 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Únor 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky díla K. Čapka R.U.R (dramatická tvorba).

Karel Čapek – R.U.R. Rossum´s Universal Robots (1920) Nejznámější Čapkovo utopické drama, jímž dosáhl téměř přes noc světové proslulosti. Drama zpracovává atraktivní téma – vynález umělých bytostí (Robotů), které jsou obdařeny prakticky všemi lidskými dovednostmi.

Karel Čapek – R.U.R. Práce s textem Kompozice: Hra se skládá z předehry a 3 dějství. Předehra – příjezd Heleny ( jedné z postav ) do továrny na výrobu Robotů 1. dějství - vzpoura Robotů proti lidstvu 2. dějství - zničení lidstva 3. dějství – snaha o záchranu lidstva Čítanka 9, str. 53

Karel Čapek – R.U.R. Práce s textem Rozdělení do skupin:  Stručně převyprávějte děj ukázky.  Uveďte postavy, které reprezentují lidstvo.  Charakterizujte ústřední postavu ukázky.  Vyjádřete hlavní myšlenku ukázky. Jakou lidskou touhu vyjadřuje poslední část ukázky?

Karel Čapek – R.U.R. Práce s textem Uveďte postavy, které reprezentují lidstvo. HHarry Domin – ředitel továrny IIng. Fabry – technický ředitel DDr. Gall – vedoucí výzkumného oddělení DDr. Busman – komerční ředitel DDr.Hallemeier – doktor psychologie a výchovy SStavitel Alqvist - vědec HHelena Gloryová – manželka Domina VVědec Rossum – vynálezce Robotů NNána z lat. „dominus“ pán jméno odvozeno od hrdiny hry „Bílá nemoc“ Dr.Galéna z lat. „faber“- vyrábějící bytost v minulosti jméno pro chůvu „ Helena trojská“ symbol ženské krásy ze španělského slova „el quisto„-oblíbený Z němčiny „helle" znamená světlo, jas Dr. psychologie z anglického slova „businessman“ obchodník rozum

Karel Čapek – R.U.R. Práce s textem Charakteristika ústřední postavy ukázky. Helena Gloryová  Manželka Dominova, ztělesnění ženského, citového, laskavého přístupu k robotům i lidem. Touží po návratu lidstva k přirozenému životu a ničí recept na výrobu Robotů.  Muži jsou ochotni pro ni zemřít. Bylo tomu tak i u trojské Heleny ( ve hře se umírá také kvůli jejímu nerozvážnému činu ).

Karel Čapek – R.U.R. Práce s textem Hlavní myšlenka ukázky. Jakou lidskou touhu vyjadřuje poslední část ukázky? Např.:  touhu po kráse, obyčejnosti lidského života (např. cítit vůni květin, stavět domy…), navrácení se k přirozenému lidskému životu  úzkost z pokroku, ze stavu lidstva (ztráta plodnosti, neustálé válčení,…)  touhu po zániku Robotů (nahrazují lidstvo)

Karel Čapek – R.U.R. Shrnutí  R.U.R. se skládá z předehry a tří jednání.  V předehře se seznamujeme s chodem továrny na výrobu Robotů.  Zjišťujeme, že Roboti jsou od lidí takřka k nerozeznání.  V následujících dějstvích Roboti přebírají kontrolu nad továrnou a nad celým světem, lidstvo je vyhubeno.  U dvou Roborů - Heleny a Primuse se objevuje láska, ochota obětovat se za druhého - stávají se lidmi a lidstvo je zachráněno.

Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., ISBN Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office