Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Březen 2012 Věková skupina: 9. ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – světová literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a díla J. R. R. Tolkiena.

2 J. R. R. Tolkien Život:  3. 1. 1892 – 2. 9. 1973  John Ronald Reuel Tolkien / džon ronld ríjuel tolkín /  Byl anglický spisovatel, jazykovědec a univerzitní profesor, známý jako autor Hobita a Pána prstenů.  Na Univerzitě v Oxfordu působil jako profesor staré angličtiny a literatury. anglosaština stará angličtina

3 J. R. R. Tolkien Tvorba: Ve svých dílech vytváří fiktivní Středozemi, obývanou svéráznými bytostmi a vlastní mytologií. Patří k nim hobiti, jimž věnoval svou 1. knihu středozemního cyklu Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky ( 1939), kniha původně psána pro děti.

4 J. R. R. Tolkien Práce s textem: Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky Charakterizujte Gandalfa. Fiktivní postava čaroděje, který hraje klíčovou roli v knihách J. R. R. Tolkiena Hobit a Pán prstenů.

5 J. R. R. Tolkien Tvorba: Hobit, aneb Cesta tam a zpátky – 1937, ačkoli byla kniha původně psána pro děti, získala si oblibu u dospělých čtenářů. Hobiti jsou lidem podobné bytosti drobného vzrůstu ze Středozemě. Další postavy: elfové, skřetové, čarodějové, trpaslíci, draci… Bilbo Pytlík Frodo Pytlík Smělmír Brandorád Glum

6 J. R. R. Tolkien Tvorba: Hobiti vystupují také v Pánu prstenů (1954 – 55). Pán prstenů – trilogie, vznikla na základě úspěchu Hobita, filmové adaptace vznikají od roku 2001. Díly: Společenstvo prstenu, Dvě věže, Návrat krále

7 J. R. R. Tolkien Pán prstenu Společenstvo prstenu OTÁZKA: Co čtenáře přitahuje K Tolkienovi a obyvatelům jeho Středozemě?

8 J. R. R. Tolkien Tvorba: Ústředním motivem těchto knih je souboj dobra se zlem. Tolkien je považován za pravého otce žánru fantasy. Díky němu se také stal žánr fantasy velmi populární a kritiky uznávaný, Stává se plnohodnotným a samostatným žánrem.

9 J. R. R. Tolkien Tom Bombadil – práce s textem NEZKUSIL Vladimír, Literární výchova pro 9. ročník

10 J. R. R. Tolkien Tom Bombadil práce s textem Jde o zdravého a statného chlapíka, většího a těžšího než hobiti, ale ne tak vysokého jako lidé. Má modré a jasné oči, dlouhý hnědý plnovous a červenou tvář pokrytou vráskami od úsměvu.

11 J. R. R. Tolkien Tom Bombadil práce s textem Nosí modrý kabátek, vysoký klobouk s pírkem (modrým v Pánu prstenů, bílým labutím v Dobrodružství Toma Bombadila), kožené kalhoty se zeleným opaskem a veliké žluté boty.

12 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, 1997. ISBN 80-7168-453-8. KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., 2006. ISBN 80-7245-017-4. NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, 1999. ISBN 80-7168-347-7. Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_15 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy."

Podobné prezentace


Reklamy Google