Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek R.U.R..

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek R.U.R.."— Transkript prezentace:

1 Karel Čapek R.U.R.

2 R.U.R. napsáno roku 1920, premiéra o rok později
kolektivní drama o vstupní komedii tři dějství varování před technikou - obavy o budoucnost lidstva poprvé použito slovo robot přeloženo do více jak 30 jazyků vč. esperanta

3 Hlavní postavy Helena Gloryová Harry Domin Dr. Galla Alquista
robot Primus robotka Helena

4 Hlavní děj: Helen přijíždí na ostrov, aby se podívala na jejich výrobu. Uzavírá manželství s ředitelem továrny Dominem. Děj se posunuje o deset let dopředu, kdy už jsou roboti rozšířeni do celého světa. Pracují všude – lidstvo degeneruje. Postupně jsou nasazeni nejen na práci, ale jsou vysláni do bojů – válčí mezi sebou bez jakéhokoli přemýšlení, otázek, ostychu, svědomí. Helen se snaží přemluvit Dr. Galla, aby dal robotům duši, neboť ačkoli jsou lidem velmi podobní, nemají city.Postupně si ale začne uvědomovat, že nelze roboty takto využívat, stále v nich hledá živé bytosti. Chce zachránit lidstvo před úplnou degenerací, přeje si, aby se opět začali rodit děti a svět se vrátil do původních kolejí. Proto spálí recept na jejich výrobu.

5 Roboti si uvědomí svou fyzickou i psychickou převahu, zmocní se zbraní a pozabíjí lidstvo. Poslední lidé jsou na tomto ostrově. Roboti ale bez váhání postřílí i tyto poslední. Ušetří pouze Alquistu. Jediný on si jako vrchní stavitel robotů může vzpomenout na recept, podle něhož byly roboti vytvořeni. Alquista byl nucen pracovat celé dny v laboratoři, přes všechny pokusy si však nevzpomíná na složení enzymu, který roboty oživil. Jednou v laboratoři usne. Probudí ho dva roboti – Helen a Primus. Když chce pitvat jednoho z nich, druhý se nabízí místo něj, záleží jim na sobě. Alquista je posílá pryč, neboť to byla poslední naděje na udržení lidstva. Roboti nemají city.

6 „Roboti světa, nařizujeme vám, abyste vyvraždili lidstvo
„Roboti světa, nařizujeme vám, abyste vyvraždili lidstvo. Nešetřete mužů, Nešetřete žen. Uchovejte továrny, dráhy, stroje, doly a suroviny. Ostatní zničte. Pak se vraťte do práce. Práce se nesmí zastavit.“

7 Závěr: Zde je jasně vidět Čapkův postoj k technice a pokroku, na který se svět díval až moc nadšeně. Plně si uvědomoval, že techniku je nutné správně využívat, ne jako to bylo za první světové války - výtvor člověka vede ke zničení lidstva. Závěr má symbolický charakter.


Stáhnout ppt "Karel Čapek R.U.R.."

Podobné prezentace


Reklamy Google