Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Červen 2012 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – české divadlo 2. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky Divadla Semafor, dvojice - Miloslav Šimek, Jiří Grossmann.

2 Divadlo Semafor V roce 1967 se v Semaforu objevila
dvojice - Jiří Grossmann a Miloslav Šimek. Jejich tvorba byla více povídková než u dvojice Suchý – Šlitr.

3 Divadlo Semafor Jejich pořady - Návštěvní dny či Besídka zvláštní školy spadaly do kategorie tzv. text- appealového divadla. Parodie, karikatury a grotesky ze života rodiny a školy navozovaly situace tak neopakovatelně komické, že se nedají k ničemu přirovnat a nezbývalo nic jiného, než se smát. Slovo text-appeal, vymyslel Ivan Vyskočil, ze slova sex-appeal a pojmenovávalo přitažlivé texty písniček, povídek a krátkých scének.

4 Divadlo Semafor „Už od dětství jsem miloval školu a vše, co s ní souviselo. Vousatou učitelku Kadrabovou, jízdu po zábradlí, chlapecký záchodek, kde jsem se naučil kouřit, bradla, z kterých jsem srážel šplhouna Hrůzu, až se uchytil v cirkuse jako imitace velblouda.“ Ukázka z povídky Jak jsem se stal učitelem

5 Divadlo Semafor Jejich humor společně psaných povídek a scének doplňovaný písničkami J.Grossmanna navazoval na studentskou recesi a zároveň využíval bohatost jazyka.

6 Divadlo Semafor V roce 1971 umírá J. Grossmann. Šimek vystupuje sám v novém telefonické představení Zavěste prosím, volá Semafor (1972)

7 Divadlo Semafor Po čase se jeho skupina rozšiřuje o Luďka Sobotu a Petra Nárožného.

8 Divadlo Semafor Luděk Sobota - vytvořil osobitý komický typ nesmělého zmateného mladíka. Petr Nárožný - typ cholerika se značným organizačním zápalem.

9 Divadlo Semafor – M. Šimek
V 80. letech Miloslav Šimek autorsky osaměl. Z pořadů se ztrácel intelektuální nadhled. Petr Nárožný odchází do Činoherního klubu. Nevznikají další společná představení.

10 Divadlo Semafor – M. Šimek
Období hledání nové dvojice: Miloslav Šimek + Miroslav Plzák Šimek + Jiří Krampol

11 Divadlo Semafor – M. Šimek
Skupina Miloslava Šimka odešla ze Semaforu v roce 1990. V roce 1990 zakládá divadlo Jiřího Grossmanna. Soustředí se na politickou satiru. Vystupuje se Zuzanou Bubílkovou. Umírá 16. února 2004 na leukémii.

12 Zdroj použité literatury: VIEWEGHOVÁ, Thea. Čítanka pro 8
Zdroj použité literatury: VIEWEGHOVÁ, Thea. Čítanka pro 8. ročník ZŠ nebo tercie VG. Brno: Nová škola, s.r.o., ISBN Z dílny malých scén. Praha: Mladá fronta, ISBN ŠIMEK, Miloslav a Jiří GROSSMANN. Povídky. Praha: Švarc - Šulc, 2007, s. 9. ISBN Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Divadlo Semafor – 2. část Název : VY_32_inovace_20 Český jazyk a."

Podobné prezentace


Reklamy Google