Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach"— Transkript prezentace:

1 Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach
Jiří Suchý & Jiří Šlitr Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach

2 Jiří Suchý – kdo to vůbec byl?
narozen v Plzni textař, divadelník, básník, zpěvák grafik,... spoluzakladatel Semaforu a Divadla Na zábradlí spolupracoval s mnoha známými osobnostmi, s Jiřím Šlitrem dokonce založil autorskou dvojici

3 Čím se zabýval? Jak jsem již výše zmínil – Jiří Suchý je známý pod mnoha obory, začínal s filmem a následně grafikou. Naprosto poprvé se Suchý objevil ve filmu „Sobota“ kde ovšem pouze „dělal křoví“.

4 Akord club Akord club je název pro hudební skupinu kterou Jiří Suchý vymyslel. Tato hudební skupina byla zformulována roku Jiří Suchý zde hrál na basu, na kterou se kvůli tomu naučil hrát. Suchý pravidelně zde psal písničky a byla to velice známá a oblíbená skupina.

5 Filmová tvorba Jiří Suchý točil, hrál nebo se podílel na obrovském
množství různých filmů. Jeho díla se často inspirovala z amerických „Chaplinovek“ a jiných herců/hudebníků. Mezi jeho nejznámějšími díly bych uvedl: „Kdyby tisíc klarinetů“ a „Lekce faust“ – v těchto filmech hrál pro film „ELFilm“ napsal hudbu „Planeta s tiše fialovou září“ – zde zase napsal scénář

6 Zvuková tvorba a zajímavosti
U zvukové tvorby je situace podobná jako u té filmové, tudíž zde zmíním pouze dvě díla: „Toulaví zpěváci“ „Mé srdce je Zimmer frei“ Jako zajímavost bych rád uvedl například to, že je ženatý se šatnářkou která pracuje v Semaforském divadlu. Také je dobré vědět že je Suchý držitelem mnoha ocenění – Medaile za Zásluhy, Cenu Ministerstva kultury aj.

7 Jiří Šlitr Narozen 15. února 1924 v Zálesní Lhotě.
Zemřel 26. prosince 1969 v Praze. Byl skladatelem, zpěvákem, klavíristou, hercem a výtvarníkem. Spolupracoval s Jiřím Suchým a společně založili divadlo Semafor.

8 Hudební a herecká kariéra
Za války založil skupinu Rychnovský dixieland, později Czechoslovak Dixieland Jazz Band. Napsal několik písniček spolu s Pavlem Koptou. Dělal hudební doprovod pro pořady Miroslava Horníčka. V roce 1957 se na koncertě Akord Clubu poprvé seznámil s Jiřím Suchým. V roce 1959 založil s ním založil divadlo Semafor. Skládal písně („Včera neděle byla“, „Zuzana“), komponoval hudbu a napsal také muzikál „Dobře placená procházka“.

9 Herecká a filmová kariéra
Hrál v kabaretech, divadelních hrách – Poprvé v roce 1962 v kabaretu „Jonáš a tingltangl“. Měl roli v celovečerních filmech: Bylo nás deset (1964), Kdyby tisíc klarinetů (1965), Zločin v šantánu (1968). Dále byl v několika dokumentárních televizních filmech. V roce 1962 Režíroval televizní film Člověk z půdy.

10 Co se jinam nevešlo o Jiřím Šlitrovi
Vystudoval právo na Univerzitě Karlově a získal tedy titul JUDr. V roce 1951 dělal výtvarníka v Ústředním domu armády. Ukázka: „Co jsem měl dnes k obědu“

11 Divadlo Semafor Založeno v roce 1959.
Název je akronym odvozen od slov SEdm MAlých FORem , který vyjadřoval původní záměr uměleckých žánrů v divadle, nakonec záměr nebyl dodržen. První hra semaforu – Člověk z půdy. Kabaret „Jonáš a tingl-tangl“, opera „Dobře placená procházka“, filmový muzikál „Kdyby tisíc klarinetů“ Po úmrtí Jiřího Šlitra utvořil Jiří Suchý dvojici s Ferdinandem Havlíkem a později s Jitkou Molavcovou. 1967 – dvojice Jiří Grossmann a Miloslav Šimek („Návštěvní dny“) 1974 – Josef Dvořák – „Má hlava je včelín“

12 V roce 1961 se divadlo přestěhovalo do (bývalé) Pasáže Alfa v Praze
Původní sídlo divadla v Činoherním klubu Současná pozice divadla – Praha 6 - Dejvická


Stáhnout ppt "Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach"

Podobné prezentace


Reklamy Google