Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek - cestopisy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek - cestopisy"— Transkript prezentace:

1 Karel Čapek - cestopisy
VY_12_INOVACE_Rů_I_26 Karel Čapek - cestopisy Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Pavel Růžička

2 Život Karla Čapka Narodil se v Malých Svatoňovicích v roce 1890.
Jeho starší bratr Josef byl významný malíř a také spisovatel, zemřel v koncentračním táboře. Byl blízkým přítelem prezidenta Masaryka. ? Zjisti, zda byl starší prezident Masaryk nebo Karel Čapek ? Studoval filozofii, studijní pobyty Německo, Francie.

3 Život Karla Čapka Ve svých dílech bojoval proti fašismu, nástup A. Hitlera k moci. V důsledku toho umírá po dlouhé nemoci Pokud by nezemřel, byl by uvězněn a popraven Němci. Byl velmi inteligentní člověk, 2x nominován na Nobelovu cenu za literaturu, nezískal ji. ? Který český spisovatel získal Nobelovu cenu za literaturu ?

4 Dílo Divadelní hry: Loupežník RUR (Rosums Universal Robots)
Karel Čapek vymyslel slovo robot. Ze života hmyzu Bílá nemoc Matka

5 Dílo - romány Továrna na absolutno Krakatit Věc Makropulos
Válka s mloky Hovory s T. G. M. Čtení o T. G. M.

6 Cestopisy Cestopis – prozaický literární žánr, dokumentární nebo umělecká literatura. Autor popisuje svou cestu do cizích zemí a zapisuje její zvláštnosti (kulturu, život atd.) Čapkovy cestopisy Italské listy, Anglické listy, Výlet do Španěl, Obrázky z Holandska, Cesta na sever. ? Jak se jinak nazývá Holandsko? Který název je oficiální ?

7 Čapek pro děti Dášenka, čili Život štěněte
Devatero pohádek a ještě jedna od Josefa Čapka jako přívažek Pejsek a kočička Datum vytvoření: Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: český jazyk Anotace: Po ověření tohoto učebního materiálu budu žáci znát základní životopisné údaje o Karlu Čapkovi, poznají jeho dílo a budou umět definovat cestopis.


Stáhnout ppt "Karel Čapek - cestopisy"

Podobné prezentace


Reklamy Google