Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Karel Čapek 09.01.1890 – 25.12.1938 byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Karel Čapek 09.01.1890 – 25.12.1938 byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století."— Transkript prezentace:

1 Karel Čapek 09.01.1890 – 25.12.1938 byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.

2 Život a práce ► Čapek se narodil v Malých Svatoňovicích, Čechy, Rakousko-Uhersko (nyní Česká republika). ► On psal s inteligencí a humorem na široké paletě předmětů. Jeho práce jsou známé pro jejich zajímavé a přesné popisy reality, a Čapek je známý jeho vynikající práci s českém jazyce. On je možná nejlépe známý jako autor sci-fi, kdo psal před sci-fi se stala široce uznávána jako samostatný žánr. On může být považován za jeden ze zakladatelů klasické sci-fi, typu, která se zaměřuje na možné budoucí společenské a lidské evoluce na Zemi, spíše než technicky pokročilé příběhy cestování vesmírem. ► Při řešení těchto témat, Čapek byl také vyjádřil strach z hrozící sociální katastrofy, diktatury, násilí a neomezené moci. ► Jeho jiné knihy a hry zahrnují detektivky, romány, pohádky a divadelní hry, a dokonce i knihu o zahrádkaření. Příklady zahrnují "příběhy z druhé kapsy", a první kniha všech trilogie románů Hordubal, Povětroň a Obyčejný život. ► Později, v roce 1930, Čapek práce se zaměřila na hrozbu surový Nacista a fašista diktatury. Jeho nejproduktivnější roky se shodoval s existencí první Československé republiky (1918-1938). On psal Rozhovory s TG Masaryk - Masaryk byl český vlastenec, první prezident Československa, a pravidelný host u Čapek strany zahrady je pátek pro přední české intelektuály. Čapek byl také členem Hrad Masarykovy politické sítě. Tento mimořádný vztah mezi autorem a politickým vůdcem může být jedinečný, a byl inspirací pro Václava Havla. On také se stal členem Mezinárodního PEN klubu. ► Brzy poté, co vyšlo najevo, že západní spojenci nedokázali pomoci bránit Československo proti Hitler, Čapek odmítl opustit jeho zemi - ". Karel Čapek zemřel na oboustranný zápal plic 25. prosince 1938, krátce poté, co byla část Čech připojen nacistickým Německem po takzvaný Mnichovské dohody. On byl pohřben na vyšehradském hřbitově v Praze. Jeho bratr Josef Čapek, malíř a spisovatel, zemřel v Bergen-Belsen koncentrační tábor.

3 Etymologie robot ► Slovo robot přijde ze slova robota mínit doslovně nevolníka práce, a, obrazně, "dřinu"nebo "tvrdé práce" v české, slovenské a polské. Původ slova je Starý kostel slovanský Rabota "nevolnictví" ("práce" v současné ruštině), který podle pořadí přijde z Indo-evropský kořen * orbh-. Robot je příbuzný s německým slovem Arbeiter (pracovník). ► Karel Čapek představen a dělal populární často používaný mezinárodní slovo robot, který nejprve objevil se v jeho hře RUR (Rossum univerzální roboty), v roce 1921. Zatímco to je často si myslel, že on byl původcem tohoto slova, on napsal krátký dopis v odkazu na článek v Oxford anglický slovník etymologie, ve kterém on jmenoval jeho bratr, malíř a spisovatel Josef Čapek, jako jeho skutečný vynálezce. V článku v časopise České noviny Lidové v roce 1933, on také vysvětloval, že on původně chtěl volat zvířata laboři (z latiny práce, práce). Nicméně, on neměl rád slovo, vidět to jak příliš umělý, a hledal radu u svého bratra Josefa, který navrhl, "Kosmická loď" (roboty v angličtině).

4 Nástin Čapka práce * 1920 - R.U.R. (Rossum univerzální roboty) * 1920 - R.U.R. (Rossum univerzální roboty) * 1922 - Věc Makropulos - diskuze o lidské nesmrtelnosti * 1922 - Věc Makropulos - diskuze o lidské nesmrtelnosti * 1922 - Krakatit - spiknutí zahrnuje předpověď jaderné zbraně-jako- výbušný. * 1936 - Válka s mloky- satira. * 1922 - Krakatit - spiknutí zahrnuje předpověď jaderné zbraně-jako- výbušný. * 1936 - Válka s mloky- satira. * 1937 – Bílá nemoc * 1937 – Bílá nemoc * 1938 – Matka * 1938 – Matka * Příběhy z Povídky z druhé kapsy a z jedne kapsy - společný název pro cyklus krátkých detektivních příběhů * Příběhy z Povídky z druhé kapsy a z jedne kapsy - společný název pro cyklus krátkých detektivních příběhů * Jak je to - satirický románů o životě divadla, noviny a filmové studio. * 1929 - Zahradníkův rok - průvodce zahrádkaření, roztomile psaný, s ilustracemi jeho bratrem Josef Čapek. * Ze života hmyzu také známý jako hmyzu nebo život hmyzu, se Josef Čapek, satira, v níž stojí v hmyz pro různé lidské vlastnosti: přelétavý, marný motýl, * Jak je to - satirický románů o životě divadla, noviny a filmové studio. * 1929 - Zahradníkův rok - průvodce zahrádkaření, roztomile psaný, s ilustracemi jeho bratrem Josef Čapek. * Ze života hmyzu také známý jako hmyzu nebo život hmyzu, se Josef Čapek, satira, v níž stojí v hmyz pro různé lidské vlastnosti: přelétavý, marný motýl, * 1932 - Kniha apokryfů, povídky o literárních a historických postav, jako je Hamlet, Pontius Pilate, Don Juan, Alexander … * 1932 - Kniha apokryfů, povídky o literárních a historických postav, jako je Hamlet, Pontius Pilate, Don Juan, Alexander … * 1932 - Devatero Pohádek a jeste jedna od Josefa Čapka jako přívažek * 1932 - Devatero Pohádek a jeste jedna od Josefa Čapka jako přívažek * 1933 - Dášenka čili Život štěněte * 1933 - Dášenka čili Život štěněte

5 Cestopisy ► 1923 - Italské listy ► 1924 - Anglické listy ► 1930 - Výlet do Španěl ► 1932 - Obrázky z Holandska ► 1936 - Cesta na Sever

6 Obrázky

7


Stáhnout ppt "Karel Čapek 09.01.1890 – 25.12.1938 byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století."

Podobné prezentace


Reklamy Google