Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozdělení fantastické literatury

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozdělení fantastické literatury"— Transkript prezentace:

1 Rozdělení fantastické literatury
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_ROZDĚLENÍ_FANTASTICKÉ_LITERATURY TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Rozdělení fantastické literatury

2 Datum vytvoření projektu
květen 2011 Ročník 8. Popis prezentace Žáci budou seznámeni s fantastickou literaturou, jejími okruhy a základními znaky.

3 Fantastická literatura
Sci-fi a fantasy

4 1. Sci-fi literatura = science fiction = vědecko-fantastická literatura
Jeden z proudů fantastické literatury. Většinou hraje důležitou roli nějaký vynález, vědecký objev, kontakt s jinou civilizací nebo přenesení děje do budoucnosti. První díla se objevila v poslední třetině 19. století v prózách J. Verna a H. G. Wellse.

5 V roce 1926 se objevuje první sci-fi časopis Amazing Stories .
U nás patřil k nejvýznamnějším osobnostem Karel Čapek, po něm Josef Nesvadba, Ludvík Souček či Ondřej Neff. Ve světové literatuře – George Orwell, Arthur C. Clarke, Isaac Asimov, Ray Bradbury či Stanislav Lem. Úžasné příběhy

6 2. Fantasy literatura Jeden z proudů fantastické literatury.
Většinou hrají důležitou roli nadpřirozené síly, kouzla a magie. První díla se objevila v první polovině 20. století v prózách J. R. R. Tolkiena. V současnosti nejvýznamnější autorkou tohoto žánru je anglická spisovatelka J. Rowlingová.

7 Použité zdroje: SOUKAL, J. Čítanka 8 (literární výchova pro 6. ročník základní školy a pro odpovídající ročník víceletých gymnázií). Praha: SPN, 2000.


Stáhnout ppt "Rozdělení fantastické literatury"

Podobné prezentace


Reklamy Google