Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková"— Transkript prezentace:

1 Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková
Na křídlech fantazie.....

2 Science fiction Fantasy
Vědeckofantastický žánr nebo též sci-fi a SF (zkratky anglického science fiction) je umělecký žánr, ve kterém nalézáme výskyt spekulativních technologií a přírodních jevů anebo dosud neznámých forem života, nadpřirozených bytostí apod. Děj sci-fi je často zasazen do vesmíru, budoucnosti či alternativní historie. Fantasy je žánru Sci-fi dosti podobný avšak jeho hlavní rekvizitou je většinou magie a fyzická síla (tzv. příběhy „meče a magie“). Oba žánry se ovlivňují a částečně prorůstají; jedním z takových průniků jsou například díla žánru science fantasy.

3 Historie aneb Kdo byl první?
Podívámeli se až do samotných prvopočátků, můžeme prvky Sci-fi a fantasy spatřovat již u Komenského a jeho díla Labyrint světa a ráj srdce či u samotného Eposu Gilgamešova. Další průkopníci: Mary Shelley E. A. Poe Hugo Gernsback Jules Verne Herbert George Wells

4 Jules Verne Velký předchůdce

5 Arthur C. Clarke Sir Arthur Charles Clarke (16. prosince , Minehead, Spojené království – 19. března 2008, Kolombo, Srí Lanka) byl britský autor science fiction a vynálezce, nejvíce známý svým románem 2001: Vesmírná odysea. Společně s Robertem Heinleinem a Isaacem Asimovem byli nazýváni „Velkou trojkou science fiction“. Byl předním představitelem hard science fiction a technického optimismu.

6 Hugo Gernsback - (16. srpna 1884, Lucemburk, Lucembursko – 19. srpna 1967, New York, USA) - spisovatel a editor science fiction - Nejprve byl podnikatelem v oblasti elektrotechniky - V roce 1926 založil první magazín věnovaný fantastice – Amazing Stories

7 Ray Bradbury Raymond Douglas Bradbury (22. srpen Waukegan, Illinois) je americký romanopisec, povídkář, básník, esejista, autor mnoha scénářů a divadelních her. Napsal množství známých i méně známých hororových a sci-fi románů a povídek. K jeho nejznámějším dílům patří novela 451 stupňů Fahrenheita (1953), román Tudy přijde něco zlého nebo sbírka povídek Marťanská kronika (1950).

8 Isaac Asimov Narozen 2. ledna, 1920 Petroviči v Gorecémý újezdě Mogilevské gubernie, Rusko (dnes v Bělorusku) a zemřel 6. dubna, New York, USA. Byl americký spisovatel a biochemik. Napsal přes 300 vědeckých, vědecko-populárních a sci-fi knih. Získal celou řadu prestižních cen (Hugo, Nebula). Je autorem třech zákonů robotiky.

9 Zákony Robotiky 1) Robot nesmí ublížit člověku nebo svou nečinností dopustit, aby bylo člověku ublíženo. 2) Robot musí poslechnout člověka, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním zákonem. 3) Robot se musí chránit před poškozením, kromě případů, kdy je to v rozporu s prvním nebo druhým zákonem.

10 Stanislaw Lem - (*12. září 1921 Lvov – 27. března 2006 Krakov)
- jeho dílo ovlivnilo nejen polskou, ale i světovou vědecko- fantastickou literaturu - díla Marťan, Astronauti, Návrat z hvězd

11 Robert Anthony Salvatore
Robert Anthony Salvatore (* 20. ledna 1959) je spisovatel sci-fi a fantasy literatury. Je známý svými romány Legenda o Drizztovi a Star Wars.

12 J. K. Rowling Joanne Rowlingová
(* 31. července 1965 v Yate), britská spisovatelka, známá zejména díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Tato knižní série získala celosvětový úspěch včetně řady ocenění a prodalo se jí více než 400 milionů kopií.

13 Harry Potter * Harry Potter a Kámen mudrců
* Harry Potter a Tajemná komnata * Harry Potter a vězeň z Azkabanu * Harry Potter a Ohnivý pohár * Harry Potter a Fénixův řád * Harry Potter a Princ dvojí krve * Harry Potter a Relikvie smrti

14 John Ronald Reuel Tolkien
John Ronald Reuel Tolkien (3. ledna – 2. září 1973) byl anglický spisovatel, filolog a univerzitní profesor, nejvíce známý jako autor Hobita a Pána prstenů. Na Univerzitě v Oxfordu působil v letech 1925–1945 jako profesor staré angličtiny, v letech 1945–1959 pak jako profesor anglického jazyka a literatury. Byl význačným jazykovědcem a znalcem staré angličtiny a staré severštiny. Spolu s nejbližším přítelem C. S. Lewisem byl členem literárního diskusního klubu Inklings („Tušitelé“ nebo „Inkousťata“).[1] 28. března obdržel od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

15 Terry Pratchett Sir Terry Pratchett, OBE, celým jménem Terence David John Pratchett (* 28. dubna 1948), je anglický autor fantasy, známý především svou sérií knih Úžasná Zeměplocha. Do češtiny jeho dílo překládá Jan Kantůrek.

16 Markus Heitz 10. října 1971 Homburg, Sársko) je německý spisovatel žánru fantasy, science fiction a hororu. Patří mezi nejúspěšnější německé autory své doby, přízeň čtenářů i kritiků si získal již fantasy ságou Ulldart v roce 2002, úspěšné byly také romány ze světa Shadowrun. Dosud největší úspěchy však zaznamenal s tetralogií ze světa trpaslíků, která byla záhy po svém publikování v rodné vlasti autora přeložena a vydána také v českém jazyce pod názvy Trpaslíci, Válka trpaslíků, Pomsta trpaslíků a Osud Trpaslíků.

17 ČESKÉ FANTASY

18 MIROSLAV ŽAMBOCH M. Žamboch (* 13. ledna 1972 Hranice na Moravě) je populární český autor fantasy a science fiction.

19 Jiří Walker Procházka J. W. Procházka (* 18. srpna 1959, Kutná Hora) je český spisovatel science fiction a fantasy. Některá svá díla vydal pod pseudonymem George P. Walker.

20 Jaroslav Mostecký Jaroslav Mostecký (* 29. září 1963 Zábřeh na Moravě) je český autor SF a fantasy.

21 Leonard Medek Leonard Medek (* dubna) je soudobý český spisovatel fantastiky. Pochází z Prahy, kde v roce 1980 vystudoval obor zlatník.

22 Františka Vrbenská PhDr. Františka Vrbenská (* 25. července 1952, Praha) je česká spisovatelka žánru sci-fi a fantasy.

23 Ondřej Neff - 26. června 1945, Praha
- český spisovatel science fiction a novinář, vydavatel internetových deníků Neviditelný pes (založen na jaře 1996, od podzimu součástí webu Lidovky.cz) a DigiNeff (o digitálním fotografování, 1999).

24 Ludvík Souček - narodil se v roce 1926
- neobyčejně plodný spisovatel, autor desítek populárních, vědecko-populárních a vědecko- fantastických knih - největší zálibou a téměř posedlostí Ludvíka Součka byla "dänikenovská" témata - záhady v minulosti naší planety, návštěvy mimozemšťanů na Zemi, utajené vědomosti starých kultur a podobně.

25 Děkuji za pozornost:-)


Stáhnout ppt "Městská knihovna Havířov Bc. Tereza Kafková"

Podobné prezentace


Reklamy Google