Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Květen 2012 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – česká literatura 2. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a tvorby M. Kundery, možnost využití kvízu.

2 Milan Kundera Milan Kundera je dnes nejvýznamnějším autorem českého původu. Jeho knihy jsou ceněny nejenom odborníky, ale mají i komerční úspěch. Samotného Kunderu málokdo zná, spisovatel totiž odmítá vystupovat na veřejnosti a pro literární ceny si nechodí.

3 Milan Kundera Narodil se v roce 1929 v Brně.
Studoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, kterou nedokončil, a filmovou fakultu na AMU. Od sedmdesátých let žije ve Francii a nepíše česky.

4 Milan Kundera Začínal v 50. letech básněmi a napsal také divadelní hru Majitelé klíčů. Jádrem jeho tvorby jsou hlavně povídky a romány. Ke špičce prózy 20. století se řadí zejména povídky ze 60. let Směšné lásky a slavný román Žert.

5 Milan Kundera Z pozdějších autorových prací vyniká: Život je jinde
Nesnesitelná lehkost bytí Nesmrtelnost Ve Francii Kundera vydal také sbírku esejů Zrazené testamenty.

6 Milan Kundera Žert Žert je první román Milana Kundery napsaný roku 1965 a poprvé vydaný roku nakladatelstvím Československý spisovatel. Je založen na skutečné události. V roce 1968 natočil režisér Jaromil Jireš stejnojmenný film, který je dodnes oceňován filmovou kritikou.

7 Práce s textem Román Žert
Milan Kundera Román: prozaický epický žánr, smyšlené vyprávění rozvíjí příběh několika směry zachycuje více hlavních postav a mnoho postav vedlejších Většina textu knihy je retrospektivní vyprávění. Hlavní postavou je Ludvík Jahn, který byl kvůli žertovné pohlednici, poslané spolužačce Markétě, vyloučen z vysoké školy i ze strany. Román komentuje politickou atmosféru budování socialismu 50. a 60. let. Práce s textem Román Žert Retrospektivní vyprávění: Retrospektivní vyprávění začíná závěrem a teprve pak vše vysvětluje vracením se do minulosti.

8 Milan Kundera Práce s literárním textem Literární výchova pro 9. ročník ZŠ Žert str. 73

9 Milan Kundera Žert Otázky k literární ukázce:
Jaké historické období ukázka představuje? Proč byl hlavní hrdina vyloučen ze studií? Objevují se v ukázce prvky frašky a grotesky? Vysvětlete význam slovních spojení: optimismus, opium, „zdravý duch páchne blbostí“, Trockij, iluze.

10 Milan Kundera Žert (kvíz k ukázce)
Fraška představa Optimismus komická událost Trockij droga získaná z máku Groteska nesmyslné jednání, dění Opium sklon posuzovat věci z lepší stránky Vize kritik Stalinova režimu

11 Milan Kundera Žert (kvíz shrnutí)
Fraška – nesmyslné jednání, dění Groteska – komická událost Optimismus – sklon posuzovat věci z lepší stránky Opium – droga získaná z máku Trockij – kritik Stalinova režimu Vize - představa

12 Milan Kundera - Žert Ludvík se chce po letech pomstít bývalému spolužákovi Zemánkovi. Aktem pomsty se má stát svedení Zemánkovy manželky (další žert). Pomsta se míjí účinkem – manželství Zemanových je již dávno v troskách.

13 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9
Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, ISBN Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google