Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura."— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace
Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura – Příběh, který nikdy neskončí Autor: Iveta Loumová Období: Březen 2012 Věková skupina: ročník Tematická oblast: Český jazyk a literatura – světová literatura 1. poloviny 20. století Anotace: Představení problematiky života a díla Jacka Kerouaca .

2 Jack Kerouac Život: americký spisovatel, jeden z nejvýznamnějších představitelů beat generation proslavil se zejména svými autobiografickými romány, zejména pak dílem Na cestě

3 Jack Kerouac Předci J. Kerouaca pocházeli z Francie.
Dětství prožil v Nashui, městě amerického státu New Hampshire Doma mu říkali „Ti Jean", čili „Malý Jan“, (měl dva sourozence). Teprve později, když se Jean-Luis začal stýkat s nefrancouzskými obyvateli, se z něj stal „Jack".

4 Jack Kerouac Kerouacův mateřský jazyk byl
francouzský, angličtinu se učil až v šesti letech . Díky svým fotbalovým výkonům se rozhodl pro Kolumbijskou univerzitu v New Yorku. Na univerzitě se Kerouacovi z počátku dařilo dobře a díky jeho výborným esejům si ho spolužáci najímali, aby za ně psal práce.

5 Jack Kerouac Dlouhé cestování městem, celodenní vyučování a večerní
fotbalový trénink ho příliš zaměstnávaly a Jack studia nedokončil. Obdržel povolávací rozkaz do Námořnictva Spojených států. Brzy byl propuštěn pro psychické problémy. V létě téhož roku proto nastoupil jako pomocná pracovní síla na loď. do Liverpoolu.

6 Jack Kerouac Setkává se s představiteli beat generation:
Allenem Ginsbergem Williamem Sewardem Burroughsem Nealem Cassadym (Pokoušeli se najít vlastní styl, ten se projevoval především v popisu svých životních zkušeností – toulání se po USA, obdivem k jazzu, happeningy, experimenty s drogami atp.)

7 Jack Kerouac Prozaická tvorba: Významnější než jeho básnická tvorba.
Často čerpá ze svých zážitků, z doby, kdy se toulal po Státech. Toulal se beze všeho, pouze s batohem, lze ho označit za vandráka. Píše velmi uvolněně, věrohodně.

8 Jack Kerouac Prozaická tvorba:
Dharmoví tuláci , tato kniha ovlivnila hnutí hippies (slovo „dharmoví“ je odvozeno od slova dharma, které pro autora znamená pravdu). Mag – 1971, kniha o toulání malého černošského chlapce Na cestě – 1951, dílo se stalo manifestem beatniků, pojednává o toulání se po USA.

9 Na cestě – 1951 Jack Kerouac Kniha vyšla až v roce 1957.
Román je založen na vzpomínkách a je psán stylem proudu vědomí. Kerouac v knize popisuje zejména své cestování napříč Spojenými státy se svými přáteli. Jejich jména jsou v knize pozměněná.

10 Jack Kerouac Na cestě – 1951 Tento román údajně napsal během tří týdnů na 30 metrovou roli japonského kreslicího papíru, bez jakéhokoli členění na odstavce, kapitoly a bez interpunkčních znamének. 6 let pak trvalo, než dílo přepsal do podoby, ve které mohlo být vydáno.

11 Jack Kerouac Básnická tvorba: San Francisco blues, 1954
Mexico City Blues, 1959 Rozprášené básně, 1971 (sestaveno posmrtně)

12 Jack Kerouac Závěr: Tak jako řada ostatních beatniků i Kerouac se zajímal o buddhismus a východní filozofii. Tento zájem ovlivnil celé jeho dílo. Román Na cestě ovlivnil texty rockové a folkové hudby (Bob Dylan, Tom Waits).

13 Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8
Zdroj použité literatury: NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 8. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury. 2. vyd. Praha: Fortuna, ISBN KOVALČÍK, Zdeněk. Čítanka pro 9. ročník ZŠ a příslušné ročníky VG. Všeň: Alter, s.r.o., ISBN NEZKUSIL, Vladimír. Literární výchova pro 9. ročník ZŠ: Výpravy do světa literatury 2. Praha: Fortuna, ISBN Zdroj obrázků: Galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura."

Podobné prezentace


Reklamy Google