Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Martina Steyerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_Český jazyk – 9. ročník TÉMA: Honoré de Balzac ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 ANOTACE Žáci se formou pezentace seznámí s obdobím realismu a jeho francouzským představitelem Honoré de Balzacem. Po přečtení ukázky z románu budou žákům položeny základní otázky vztahující se k textu.

3 REALISMUS Z latinského slova realis = věcný, skutečný. Uplatňuje se v literatuře již v 18. století, ale k jeho rozvoji dochází až v 19. století. Snaha zobrazovat okolní svět ve skutečné podobě tak, aby byly dodrženy všechny místní, časové i společenské souvislosti. Rozvíjí se spolu s romantismem ovšem na rozdíl od citovosti v romantismu, zdůrazňuje racionální, rozumovou stránku.

4 Honoré de Balzac Francouzský představitel realismu a romantismu, jeden z největších spisovatelů 19. století. Bývá považován za zakladatele kritickorealistického románu. Po studiu práv se rozhodl pro dráhu spisovatele a začal psát dobrodružné romány, ale bez velkých úspěchů. Byly neprodejné. Zadlužil se a začal svá díla vydávat sám. Díky tomu se zadlužil do konce svého života. Romány psal hlavně pro zaplacení dluhů.

5 DÍLO Je autorem rozsáhlého cyklu, který nazval Lidská komedie.
Evženie Grandetová (1833) Otec Goriot (1834) a mnoho dalších.

6 Evženie Grandetová (1833); francouzský realistický román z cyklu Lidská komedie; součást cyklu Studie mravů. Stručný obsah: Tragický příběh nešťastné lásky třiadvacetileté Evženie, jež je spolu s matkou plně ovládána despotickým a skrblickým otcem Felixem. Ten ničí štěstí své dcery jen proto, aby vyplacením věna nezmenšil své bohatství. Dobový kontext: Francie, přelom 18. a 19. století, provinční město, dobová atmosféra porevoluční Francie. Jazykové zpracování: Dílo je psáno spisovnou češtinou, do které vstupuje několik archaismů (renta, kropenka).

7 Otázky a úkoly Setkali jste se již v literatuře s postavou lakomce, hrabivce? (Např. v díle Lakomec od Moliéra, Ermino Lakota v Dekameronu.) Na základě ukázky se pokuste charakterizovat postavu Grandeta. (Lakomý, chamtivý. Ztráta peněz pro něj znamená šílenství, ztrátu smyslu života. Je zaslepen touhou po bohatství.) Popište vztah Evženie ke svému otci. (Věrná, obětavá, starostlivá.) Uvědomte si, jakou roli ve vašem životě hrají peníze a sestavte svůj žebříček životních hodnot.

8 CITACE V prezentaci byly použity vlastní materiály autorky dne Obrázek: otevřená galerie Microsoft Office


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google