Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
číslo:VY_32_INOVACE_24_03 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Molière Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 8. ročník

2 Metodický list - anotace:
Vytvořeno jako výukový materiál pro 8. ročník Seznámení s osobností a dílem Molièra Lakomec Motivační otázky

3 Molière (vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin)
( ) francouzský herec, spisovatel a dramatik období klasicismu

4 pocházel z měšťanské rodiny,
vystudoval práva, působil v kočovné herecké společnosti (kvůli rodině pseudonym Molière), od 1660 hraje se svým souborem v pařížském Královském paláci, získal přízeň krále a stal se organizátorem královských slavností (přiznán královský důchod).

5 Jeho úspěch byl vykoupen bojem proti intrikám a pronásledování jeho odpůrců i konkurentů.
Zemřel 1673 na jevišti při čtvrté repríze své hry Zdravý nemocný, kde hrál titulní roli.

6 Dílo: Molièrovo dílo tvoří převážně satirické komedie, veršované (Misantrop) i prozaické (Lakomec). Zaměřuje se na nešvary francouzské vyšší společnosti (lakota, naivita, pokrytectví, hypochondři a především snobství). Zápletka komedií nebývá příliš důmyslná (sbližování milenců, nevěra). Používá břitký jazyk a humor.

7 Nejznámější – Lakomec (1668)
Hlavní postavou komedie je starý Harpagon (z lat. harpago = loupit), vdovec, lichvář a necitelný lakomec. Pro peníze je schopen obětovat vše - rodinu, děti, lásku. Ztráta bohatství pro něj představuje ztrátu smyslu bytí a ztrátu zdravého rozumu – naprostou tragédii.

8 Další komedie např.: Tartuffe neboli Pokrytec (1664)
Misantrop aneb Zamilovaný mrzout (1666) Pán z Prasečkova (1669) Skapinova šibalství (1671) Zdravý nemocný (1673)

9 Význam: V dílech zesměšňuje malomešťáctví (kritický pohled na společnost). Vytvořil literární typy, které jsou nadčasové a aktuální.

10 Motivační otázka: Které vlastnosti lidí vystihl Molière ve svých hrách? Vyhledej v současné společnosti negativní jevy, které by bylo vhodné odstranit.

11 Zdroje: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Molière [online]. c2013 [citováno 18. 09. 2013]. Dostupný z WWW: < Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Lakomec [online]. c2013 [citováno 18. 09. 2013]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová"

Podobné prezentace


Reklamy Google