Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kritický realismus v literatuře

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kritický realismus v literatuře"— Transkript prezentace:

1 Kritický realismus v literatuře
19. Století 9. třídy

2 Úvod do doby nastupuje 20. - 30. letech 19. st. (u nás nejpozději)
Rozvoj kapitalismu, Darwinovy teorie, Filosofie positivismu (A. Comte), sociologie témata → zobrazují skutečný život, průměrný i podprůměrný, neštítí se odsunutých lidí (zloději, vrazi, prostitutky, ...) determinovanost - předurčenost k tomu jak budeme žít, kam se narodíme. člověk je produkt přírody, doby, dědičnosti, prostředí, ... → nemůže se z toho vymanit, ale má vlastní aktivitu, která mu umožňuje s tím něco udělat.

3 Kritický realismu 2. pol. 19. st
do centra pozornosti společenského člověka v jeho konkrétní podobě a souvislostech. Autoři kritického realismu úmyslně zobrazovali realistickou skutečnost plnou sociálních konfliktů, pozorovali člověka i jeho vztahy k okolí a rozebírali poměry ve společnosti.

4 Znaky realismu Literatura= analýza soudobé společnosti.
Postavy zastupují = skupinu lidí, pro které jsou charakteristické určité vlastnosti. Charakter hl. hrdiny je netypický a v průběhu děje se značně proměňuje (typizace) Vypravěč stojí nad příběhem (výjimečně ich forma) Autor svým způsobem vyprávění vždy někomu straní.

5 Realismus ve světě Francie
Ve francouzské literatuře se rozvíjí kritický realismus v těsné blízkosti s romantismem. HONORÉ DE BALZAC snažil zachytit mravy doby, ve které o všech morálních, lidských, rodinných i společenských hodnotách počaly rozhodovat peníze. Díla: Otec Goriot, Ztracené iluze, Lesk a bída kurtizán

6 Francouzský realismus, naturalismus
Gustave Flaubert – kritik měšťácké společnosti, mistr v zobrazení lidských vášní a citových vztahů. Dílo: Paní Bovaryová Naturalismus: Guy de Maupassant, Emile ZOLA Dovádějí do krajnosti prvky realismu Vyžívají se v popisech hnusu, bolesti – pitvají společnost i lidi v ní.

7 Anglický realismus Charles Dickens – David Copperfield, Oliver Twist, Malá Dorritka Ve svém díle se často zabývá příběhy nešťastných dětí bez domova, s láskou sleduje jejich osudy a příběhy koncipuje na základě vlastních zkušeností.

8 Ruský realismus Nikolaj Vaseljevič Gogol: Revizor, Mrtvé duše
Lev Nikolajevič Tolstoj: Vojna a mír, Anna Karenina Fjodor Michalovič Dostojevský: Zločin a trest, Bratři Karamazovi Anton Pavlov Čechov: Racek, Višňový sad


Stáhnout ppt "Kritický realismus v literatuře"

Podobné prezentace


Reklamy Google