ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Dvořák NÁZEV:VY_12_INOVACE_01A_15_James Clavell – Král Krysa TEMA:Světová literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Martina Chalupová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09A_15 Wechselpräpositionen TEMA:Jazyková.
Advertisements

Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_ZAPADNI_CECHY_LAZNE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_249_ČJ7 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Význam slov NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_02_PC_a_zdraví TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Přísloví a rčení Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_15_Slovní.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Slovní úlohy řešené rovnicemi
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil-souhrnná cvičení
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
„ Ondra pomáhá ptáčkům“
Složené úrokování Tematická oblast
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Práce s textem VY_32_INOVACE_1B_20
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Školství v 17. a 18. století Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_07_04_Česká.
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Příběh 2 oblázků s obrázky z Číny!
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Teplota – souhrnná cvičení II.
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Běžné reprezentace grafu
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Poměr v základním tvaru.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_16 poměr stupňovací
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Franz Schubert AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Procenta v „autařské“ praxi
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_Jir_I_32 L.Ferlinghetti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Poměr Co je poměr. Dělení v daném poměru..
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_METAFORA_A_METONYMIE Název materiálu:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Poměr v základním tvaru.
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_11 TÉMA: Slované
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Dvořák NÁZEV:VY_12_INOVACE_01A_15_James Clavell – Král Krysa TEMA:Světová literatura 20. století ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

James Clavell – Král Krysa

Anotace: Materiál je určen pro 4. ročníky čtyřletého studijního programu gymnázia či pro 6. ročníky šestiletého studijního programu gymnázia. Materiál zaměřen na rozvoj čtenářské gramotnosti. Studenti na základě ukázek mohou porovnat své zkušenosti s literárním zobrazením WWI a WWII. Studenti pracují s textem. Na základě jeho přečtení pak odpovídají na zadané otázky. Odpovědi lze zaznamenat na tabuli přímo do materiálu pomocí fixu či elektronického pera. Texty a úkoly lze využít i samostatně jako pracovní listy. Materiál je určen k interaktivní výuce

James Clavell Anglický spisovatel narozený v Austrálii Věnoval se i scénáristice a režii V průběhu WWII sloužil v armádě což se promítlo do jeho tvorby Po válce studoval v Anglii, následně odešel do USA a získal americké občanství Zemřel ve Švýcarsku

Král Krysa První autorův román (1962) Zachycuje vlastní zkušenost vsazenou do smyšleného příběhu Odehrává se v zajateckém táboře v období WWII a popisuje soužití zajatců různých národností, hodností a povah s japonskými dozorci Hlavní postavou je desátník King – díky své podnikavosti se stává „králem tábora“. Později se však ukazuje jeho pozice jako velmi pomíjivá. Snaží se přiblížit rozdílný styl života Američanů a Britů

Král Krysa – práce s textem Přečtěte si následující ukázku a odpovězte na otázky: 1)Kdo je vypravěčem příběhu? V jaké osobě je román napsán? 2)V čem spočívá „bohatství“ a v čem naopak „chudoba“ Krále (Des. King)? 3)Najdi v textu podklad pro tvrzení, že se děj odehrává v japonském zajateckém táboře.

Král Krysa – práce s textem Max a Dino byli nerozlučná dvojice. Takové to bylo vůbec v tomto světě Čangi. Zajatci jedli a žili v jednotkách. Dvoučlenných, tříčlenných a tu a tam čtyřčlenných Jeden člověk toho tolik nestihne, sám nestačí najít něco k jídlu, udělat si oheň, uvařit a sníst. Nejvýhodnější byla trojice. Jeden sháněl jídlo, druhý hlídal a třetí byl v záloze. Když ten v záloze nebyl nemocný, také on sháněl jídlo nebo hlídal. Všechno se rozdělovalo na tři díly: když člověk v pracovní skupině dostal vajíčko, ukradl kokosový ořech, našel banán nebo něco někde vyměnil, patřilo to jednotce. Byl to jednoduchý zákon, jako všechny přirozené zákony. Přežít se dá jenom vzájemným úsilím. Prohřešit se proti jednotce rovnalo se odsouzení k smrti, protože byl-li z ní někdo vyloučen, brzy se o tom dověděl celý tábor. A jednotlivec prostě sám přežít nemohl. Jenom Král nepatřil k žádné jednotce. Jenom on si stačil sám. Jeho postel stála na nejlepším místě baráku, pod oknem, kde byl cítit i ten nejjemnější závan vzduchu. Nejbližší sousední pryčna byla o osm stop dál. Král měl dobrou postel. Ocelovou. Měla pevnou drátěnku a slamník nacpaný kapokem. Ležely na ní dvě přikrývky a pod polštářem, vyběleným na slunci, zářilo čisté prostěradlo. Celou ji kryla moskytiéra. Bez poskvrny. Král vlastnil rovněž stůl, dvě pohodlné židle a po obou stranách postele kobereček. Na poličce za postelí leželo jeho holicí náčiní - strojek, štětka, mýdlo a čepelky - a talíře, hrnky, podomácku vyrobený elektrický vařič a pánve na vaření. V rohu viselo jeho šatstvo: čtyři košile, čtverý dlouhé a čtverý krátké kalhoty. Šestery ponožky a spodky byly vyrovnány na další poličce. Pod postelí stály dva páry bot, trepky a pár indických sandálů. Král si sedl na židli a přesvědčil se, že všechno je na svém místě. Zjistil, že vlas, kterým nenápadně ovázal svůj holicí strojek, zmizel. Parchanti všiví, řekl si v duchu, ještě od nich chytnu svrab. Neřekl však ani slovo. Příště to zamkne.

Král Krysa – práce s textem „Péťo, měl by ses poohlídnout ve Spojených státech. Každej je tam sám pro sebe a každej je stejně dobrej jako ten druhej. Potřebuješ jen najít nějakej fígl, abys byl lepší než ten druhej. Tomu říkám vzrušení! "Myslím, že bych to nedokázal. Já prostě nedokážu vydělávat peníze. Pro mě je nejlepší dělat to, do čeho jsem se narodil." "To je blbost. Jenom proto, že je tvůj táta důstojník." "To je u nás v rodině už od roku Přechází to vždycky z otce na syna. S takovou tradicí se těžko bojuje." "Taková doba," zabručel Král. Pak řekl: "Já vím jenom o tátovi a o dědkovi. Před nima není nic. Má rodina prej přišla do států asi v osmdesátejch letech." "Z Anglie?" "Kdepak. Myslím, že z Německa. Nebo snad ze střední Evropy. Kdo by se o to staral? Já jsem Američan a to se počítá." "A Marlowové jsou důstojníci a to se taky počítá." "Blbost. Záleží na tobě. Jen se na sebe podívej. Jseš na tom dobře, protože používáš svýho mozku. Kdybys chtěl, moh by z tebe bejt velkej byznysman.“ 1)V čem se liší hodnoty Kinga (USA) a Marlowa (UK) ? Proč? 2)Jak se liší jazyk používaný v promluvách postav od jazyka vypravěče?

Král Krysa – práce s textem Po přečtení následujícího textu odpovězte na otázky: 1)V jaké části románu byste hledali ukázku? Proč? 2)Jaký má význam pasáž o chování krys? 3)Podtrhněte v textu metaforu, přirovnání a personifikaci.

Král Krysa – práce s textem První nákladní auto se rozjelo, pak druhé a třetí. Celý konvoj vyjel z brány. Petr se ohlédl jenom jednou. Když už byl hodně daleko. Když už Čangi vypadalo jako perla ve smaragdové lastuře, modrobílé pod poklopem tropického nebe - když už Čangi stálo na nízkém návrší, obehnané pruhem zeleně, která se o kus dál vzdávala modrozelené barvě moře. Moře až k nekonečnému obzoru. Pak už se neohlížel. Té noci bylo Čangi prázdné. Zbavené lidí. Ale hmyz zůstal. A krysy. Ty také zůstaly. Pod barákem. A mnoho jich už pošlo, neboť jejich věznitelé na ně zapomněli. Ty nejsilnější však byly naživu. Adam rval dráty klece, aby se dostal k potravě, bojoval s dráty stejně zuřivě, jako s nimi bojoval od počátku svého zajetí. A jeho trpělivosti se dostalo odměny. Klec povolila a Adam se vrhl na žrádlo a zhltl je. Pak si odpočinul a s novými silami se vrhl na další klec a po jisté době zhltl i maso, které bylo v ní. Eva se k němu připojila, a milovali se a pářili. Později se zřítila celá jedna strana krytu, rozbila mnoho klecí a živí se živili mrtvými. A potom slabí živí se stali potravou silných živých, dokud nebyli stejně silní. A rvali se mezi sebou pářili se. Adam vládl nade všemi. Byl Král. Až do dne, kdy ho vůle být králem opustila. Pak pošel a stal se potravou pro ty silnější, nejsilnější byl vždycky Králem, nejenom zásluhou své síly, ale zásluhou své chytrosti, štěstí a síly dohromady. Mezi krysami.

Zdroje: CLAVELL, James: Král krysa, Praha