Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"— Transkript prezentace:

1 Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/51.0024
Praotec Čech

2 Základní informace Škola: Základní škola Broumov, Kladská 164, Broumov
Autor: Mgr. Daniela Petrová Předmět: Člověk a společnost Anotace: Žáci se seznámí s příchodem a životem praotce Čecha. Určeno pro žáky 7. ročníku vzdělávající se v programu pro ZŠ speciální. Materiál je zpracován v rámci projektu Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/

3 Poslechni si pověst o Praotci Čechovi
Podle Starých pověstí českých žil Čech a jeho bratr Lech v Charvátské zemi při řece Visle, kde se ale toho času strhly četné boje, a tak se tato země stala velmi nepříznivou pro lid, který byl zvyklý žít v pokoji, obdělávat půdu a pěstovat obilí. Jednoho dne se vojvodové Čech a Lech rozhodli tuto zemi opustit. Shromáždili svůj lid a vydali se směrem na západ. Šli dlouho a daleko, přes hluboké lesy, bažiny a křoviny. Lidé už byli z cesty unavení a začali si stýskat, že není konce té klopotné cesty. Čech ukázal na vysokou horu před nimi, jež se zdvíhala z rovinné krajiny a řekl, že pod ní si odpočinou. Došli a rozložili se na úpatí hory, jež se nazývala Říp. Druhý den ráno se vydal Čech sám na horu. Uviděl širý kraj s lesy a loukami, řekami. Zvěstoval ostatním lidem, co zhlédl. Lid zvolal jednohlasně, ať se země jmenuje po Čechovi. Čech potěšen vůlí svého lidu, poklekl na kolena, líbal zem a žehnal jí. A tak se zde usadili, začali obdělávat půdu a stavět si obydlí. Po čase, když už se plémě Čechů hojně rozrostlo, rozhodl se Lech, že opustí ostatní lid z kmene a vybuduje si vlastní hrad a vesnici. S Lechem se těžko loučili, ale neodcházel daleko. Lidé zde žili spokojeně, všude panoval řád, kázeň a poctivost. Po téměř třiceti letech života v české zemi Čechovi minul osmdesátý šestý rok a zemřel. Všichni ho oplakávali a truchlili pro něj. Jeho tělo spálili na hranici, a pak ho i s pozůstatky uložili do hrobu, plakali a klaněli se vojvodovi Čechovi a jméno jeho šlo od pokolení do pokolení.

4 Hora Říp

5 Bratři Čech a Lech

6 Podívej se na video o příchodu praotce Čecha

7 Odpověz na otázky Jak se jmenovali bratři? Proč odešli ze své země?
Kam bratři došli? Co udělal Čech? Jak se lidé zabydleli? Co vše museli udělat? Odešel Lech daleko? V kolika letech praotec Čech umřel? Co dělali lidé po jeho smrti?

8 Odpovědi na otázky Čech a Lech
Válčilo se v ní, nebyl tam klid pro zemědělce. Pod Říp. Vyšel nahoru na horu Říp. Postavili si obydlí, začali obdělávat půdu. Ne. Bylo mu 86 let. Truchlili pro něj, oplakávali ho, pohřbili ho, dlouho na něj vzpomínali.

9 Metodický pokyn Popis práce s materiálem
- materiál je určen pro práci s tablety v online prostředí Očekávání a cíle - žáci se seznámí s postavou praotce Čecha, jeho cestou na naše území a jeho životem - žáci budou schopni odpovědět na otázky o životě praotce Čecha

10 Zdroje


Stáhnout ppt "Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google