Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"— Transkript prezentace:

1 ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Ing. Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10B_19_Křivka_syté_páry TEMA: Molekulová fyzika a termika ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM TVORBY:

2 ANOTACE Tento materiál slouží k vysvětlení a procvičení křivky syté páry a je připraven pro hodiny fyziky v 3. ročníku šestiletého gymnázia a pro 2. ročník čtyřletého gymnázia. První část této prezentace se věnuje teorii tohoto problému a je doplňována výkladem učitele. Studenti sledují výklad učitele a mohou mu klást dotazy. Další část prezentace se věnuje řešení příkladu, kde je využita výše vysvětlená látka. Učitel příklad slovně popisuje a vysvětluje. Studenti příklad zapisují do sešitu. Potřebné údaje vyhledávají v tabulkách a zapisují řešení i nalezené hodnoty do promítaného zadání pomocí světelného pera na interaktivní tabuli, nástrojem „pero“ (nástroj programu PowerPoint) nebo fixem na tabuli. Materiál je určen pro interaktivní výuku.

3 Křivka syté páry

4 Dynamická rovnováha Sytá pára

5 Křivka syté páry

6 Sytá pára Kritická teplota Kritický bod Kritický stav látky

7 Příklady Při táboření na horách zjistila skupina, že voda v kotlíku vaří už při teplotě 95°C, za pomocí MFCHT zjistěte, jaký byl v daném místě atmosférický tlak a v jaké nadmořské výšce se skupina nacházela?

8 Příklady Vysvětlete princip Papinova hrnce

9 Řešení 845 hPa, 1400 m

10 Křížovka

11 Otázky Základní jednotka tlaku
Skupenská přeměna, při které se kapalina mění na plyn Základní jednotka síly Zvuk doprovázející blesk Tlak větší než barometrický tlak Působení síly na fyzikální těleso nebo na silové pole, při kterém dochází k posouvání nebo deformaci tohoto tělesa (značka W) Stará jednotka tlaku (milimetr rtuťového sloupce) Velmi úzká trubička s nepatrným vnitřním průměrem Období mezi pravidelně se opakujícími jevy Část atomu s neutrony a protony Jednotka pro plošný obsah (10 000m2) Vzduchoprázdno

12 Řešení

13 Zdroje Archiv autora


Stáhnout ppt "ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace"

Podobné prezentace


Reklamy Google