PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
LEASING z pohledu daně z příjmu
DPH Nepřímá daň Všeobecná daň ze spotřeby
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty a její účtování
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Daňový systém Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner.
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
XII. Celostátní finanční konference SMO ČR listopad 2009 daňová optimalizace obcí v oblasti DPH Olga Holubová, daňový poradce.
Daňový systém Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.. Téma : Majetkové daně (II) – Daň silniční 1.Poplatník daně. 2.Předmět daně. 3.Základ daně. 4.Sazby daně.
Finanční a rozpočtové právo
Účtování DPH účet 343.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Druhy daní Daně FO.
Uskutečnění zdanitelného plnění a povinnost přiznat DPH Právní úpravu této problematiky nalezneme v § 21 – 25 ZDPH, Daň na výstupu při dodání zboží, poskytnutí.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 7 Datum ověření ve výuce: Téma: Daně Tématický okruh: Stát a národní hospodářství Vzdělávací obor:
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DAŇOVÁ SOUSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY Mgr. Michal Oblouk.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘIDANÉ HODNOTY 1. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Ing. Veronika Dostálková MBA Daňová soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_26_Daně Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Obecná část daňového práva procesního I
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Daně (prezentace) Autor: Mgr.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Maturitní téma 3 Účtování daní a dotací.
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Účtování DPH účet 343.
Transkript prezentace:

PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A

Přímé daně zákonem určená povinná platba do státního rozpočtu můžeme předem určit daňového poplatníka výše bývá stanovována z jeho majetku nebo příjmů

Dělení důchodové daň z příjmů fyzických osob daň z příjmů právnických osob majetkové daň z nemovitostí daň z nabytí nemovitých věcí silniční daň

Důchodové daně DPFO poplatníky jsou všechny fyzické osoby, které mají na území Česka bydliště daňová povinnost se vztahuje na příjmy plynoucí ze zdrojů na území Česka, tak i na příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí DPPO daní příjmy subjektů založených právním aktem Vztahuje se i na ostatní subjekty, jako jsou nadace a občanská sdružení k dani z příjmů se právnická osoba musí registrovat hned po svém vzniku

Majetkové daně daň z nemovitých věcí zdaňováno vlastnictví nemovité věci, která se nachází na českém území a je evidována v katastru nemovitostí daň z pozemků, daň ze staveb a jednotek silniční daň předmětem této daně jsou všechna motorová vozidla, která jsou používána k podnikání, i když jsou vlastněna soukromými osobami poplatníkem i plátcem této daně je provozovatel vozidla, který je zapsán v jeho technickém průkazu zdaňovacím obdobím je 1 rok

Nepřímé daně přirážka v ceně zboží nebo služeb nakupovaných zákazníkem či spotřebitelem, který ji hradí v rámci úhrady své spotřeby státu daň odvede příslušný obchodník nemůžeme jednoznačně předem určit daňového poplatníka určit můžeme až plátce daně

Dělení spotřební daň daň z přidané hodnoty - DPH

Spotřební daň za účelem regulace ceny komodit na trhu nebo aby se zvýšily příjmy státního rozpočtu týká se jen určitého druhu zboží – alkohol, nafta,… plátci daně – výrobci a provozovatelé daňových skladů daňoví poplatníci – kupující výrobku správu vykonává Celní úřad

Daň z přidané hodnoty platí ji zejména koneční spotřebitelé či podnikatelské subjekty nemající nárok na odpočet daně váže se na téměř všechno zboží a služby musí ji odvádět dodavatelé a registrovaní plátci DPH, kteří ji přeúčtovávají svým odběratelům

Zdroje STU2m/dane.jpg 01STU2m/dane.jpg