Novela stavebního zákona Rozhodování o velkých stavbách bez lidí?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Implementace Aarhuské Úmluvy Alena Dodoková, Zelený kruh.
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Přezkum koordinovaného závazného stanoviska vydaného dle § 4 odst
Ochrana práv ve veřejné správě
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana práv ve veřejné správě
Hospodářská úprava lesa Legislativa Bezpečnost osob a majetku.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Můžou nás vybagrovat? Lukáš Matějka Arnika – Centrum pro podporu občanů StreetRadio, Praha října 2011.
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Řízení o přestupcích.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Kontrola veřejné správy I.
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva Vybrané otázky práva životního prostředí Přednáška č. 2.
Životní prostředí jako veřejný statek
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Ochrana životního prostředí v rámci stavebního práva.
Účast veřejnosti a právo na informace ve věcech životního prostředí 16. dubna 2008.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
1 Aarhuská úmluva Jitka Bělohradová. Aarhuská úmluva Úmluva o přístupu k informacím, účasti veřejnosti na rozhodování a přístupu k právní ochraně v záležitostech.
Správní řád -vybrané instituty
Ochrana půdy a lesa.
Účast veřejnosti ve správních řízeních a v dalších procesech ve veřejné správě.
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Územně plánovací dokumentace Vybrané problémy pořizování a zpracování ve vztahu k DO.
1 Řešení rozporů při pořizování ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Odbor životního prostředí MHMP
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Umisťování staveb.
Posuzování vlivů na životní prostředí v procesu územního plánování
E.I.A. porada ÚÚP
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Právo na dobrou správu.
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Stavební právo.
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Novela stavebního zákona Rozhodování o velkých stavbách bez lidí?

Proč zapojovat veřejnost do rozhodování? o lidech s lidmi důvěryhodnost samospráv zájem o veřejné dění vztahy v komunitě konsenzus Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Nadace VIA a participace místo, kde žijeme – „trenažér participace“ v místní komunitě na nekonfliktním tématu rychlé granty – „záchranná brzda“ veřejnosti pro zapojení do rozhodovacích procesů peníze na informační kampaně - odborné poradenství - místní referenda - právní služby - … ale i odborná podpora a setkávání „lokálních aktivistů“ Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Rychlé granty Nadace VIA 8 ročníků Kč 192 grantů 361 žádostí > 100 kauz ročně Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD čl. 35 – (1) Každý má právo na příznivé životní prostředí. – (2) Každý má právo na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí a přírodních zdrojů. – (3) Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem. čl. 36 – (1) Každý se může domáhat stanoveným postupem svého práva u nezávislého a nestranného soudu a ve stanovených případech u jiného orgánu. – (2) Kdo tvrdí, že byl na svých právech zkrácen rozhodnutím orgánu veřejné správy, může se obrátit na soud, aby přezkoumal zákonnost takového rozhodnutí, nestanoví-li zákon jinak. Z pravomoci soudu však nesmí být vyloučeno přezkoumávání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod podle Listiny. – (3) Každý má právo na náhradu škody způsobené mu nezákonným rozhodnutím soudu, jiného státního orgánu či orgánu veřejné správy nebo nesprávným úředním postupem. – (4) Podmínky a podrobnosti upravuje zákon. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Aarhuská úmluva čl. 2 – 5. „dotčená veřejnost” je veřejnost, která je - nebo může být - ovlivněna environmentálním rozhodováním, anebo která má na tomto rozhodování určitý zájem; – pro účely této definice se u nevládních organizací podporujících ochranu životního prostředí a splňujících požadavky vnitrostátních právních předpisů předpokládá, že mají na environmentálním rozhodování zájem. čl. 6 - Účast veřejnosti na rozhodování o specifických činnostech čl. 7 - Účast veřejnosti při tvorbě plánů, programů a politik týkajících se životního prostředí čl. 9 - Přístup k právní ochraně na základě čl. 10 Ústavy ČR jsou ratifikované a vyhlášené mezinárodní smlouvy součástí našeho právního řádu – stává se přímo použitelným právním předpisem, kterého je možno se dovolávat u soudu a soudy mají povinnost jej znát a vykládat (otázka přímé použitelnosti) Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Napadání územních plánů u soudu stavební zákon dává možnost účasti na rozhodování jen vlastníkům "sousedících" nemovitostí (územní řízení, stavební řízení, námitky při plánování) jedná se tak o jasný ROZPOR s ústavním pořádkem (Listinou) i ratifikovanou mezinárodní smlouvou ("Aarhusem") "nájemník" tak musí žádat o ochranu životního prostředí ve svém okolí vlastníka domu, ve kterém bydlí... (aby se ten účastnil územního řízení, aby dával námitky k územnímu plánu) životní prostředí chrání orgány státní správy - tj. samy od sebe chrání práva jednotlivých lidí – Proč se tedy lidé nemohou účastnit těchto řízení? Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Napadání územních plánů u soudu nájemník - kterému někdo dluží peníze - musí žádat, aby za něj podal žalobu jeho "landlord"? vlastník domu obsazeného rozpínavým sousedem, musí žádat státního prokurátora, aby za něj podal žalobu na vyklizení? Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a byty OKD + obecní byty

Napadání územních plánů u soudu u přezkumu nezákonného územního plánu judikatura dovodila, že ochrany se může domáhat také "dotčená veřejnost" podle Aarhuské úmluvy - nejen vlastníci MMR v připravované novele stavebního zákona navrhovalo, aby se změnil i soudní řád správní (150/2002 Sb.) a to tak, aby výslovně obsahoval, že žalovat územní plán (resp. všechna opatření obecné povahy) může jen dotčený vlastník, vedle toho navrhuje zkrácení lhůty k podání návrhu na 1/2 roku MMR tak navrhuje zrušit soudní ochranu všech ostatních práv krom vlastnického Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Zrušení povinného veřejného slyšení v rámci EIA Veřejné slyšení má být jen, bude-li si to úřad přát. Projekt spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví – účast ve veřejném slyšení – 5000 lidí – odpor občanů i politiků Pardubického a Královéhradeckého kraje přispěl k vydání negativního stanoviska MŽP Medializace projektů vadí průmyslovým svazům Úřadům vadí práce navíc a mimo obvyklou pracovní dobu (organizace a moderování, komunikace s médii, vypořádávání více připomínek apod.) Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Zrušení správního řízení o kácení veřejné zeleně kvůli stavbám Nově úřad rozhodne bez správního řízení a bez veřejnosti, vydá závazné stanovisko jako podklad do stavebního či koordinovaného řízení Spolky se budou moci pouze přihlásit do povolovacích řízení a na konci se odvolat Kvůli úpravě kácení může dojít až k opakování povol. Řízení a zbytečnému zdržení U malých podlimitních staveb (mimo EIA) správní řízení s účastí veřejnosti zůstane Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Nový stavební zákon – ohrožení účasti veřejnosti Ruší povinné veřejné slyšení v rámci EIA – Veřejné slyšení nově jen, bude-li si to úřad přát. Ale úřady nechtějí organizovat slyšení. Jednáme. Ruší správní řízení o kácení veřejné zeleně kvůli stavbám – Ohrožení městského parku přivádí lidi na úřad nejčastěji. Nově úřad rozhodne sám. Jednáme. Napadnout územní plán u soudu budou moci jen vlastníci nemovitostí v obci – Už se nebudou účastnit sousedé, kteří nevlastní příslušné pozemky. MMR už chce vypustit. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Nový stavební zákon – ohrožení účasti veřejnosti Posiluje pravomoc autorizovaných inspektorů (AI) – Předchozí novela zavedla dohled nad AI, nyní se má opět obcházet správní řízení a veřejnost. MMR už chce vypustit. Další návrhy/rozpory průmyslových svazů a MPO – Povinné předkládání stovek ověřených podpisů, podpisů z obce v oblasti záměru, smluv na činnost v předmětu posuzování atp. Podmínky limitující soudy v udělování odkladného účinku napadenému rozhodnutí. Návrhy MMR odmítá s odkazem na směrnici. Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Skutečné příčiny zdržování rozhodování o stavbách složitá a roztříštěná pravidla soustavné změny pravidel nedostatečná odborná i personální kapacita úřadů a soudů Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Porušení vládních závazků „ Zachováme současnou legislativně zaručenou úroveň občanských práv týkajících se životního prostředí včetně zajištění účasti veřejnosti ve správních řízeních.“ Programové prohlášení vlády a Koaliční smlouva ČSSD, hnutí ANO 2011 a KDU-ČSL Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a

Výzva ZK a VIA: Spravedlivé, rychlejší, lepší a jednodušší rozhodování o stavbách Sjednotit schvalovací řízení Zaručit veřejnosti právo hájit kvalitu svého života Rozhodovat o věci, nikoli o formalitách Zajistit, že verdikt platí Umožnit soudům a úřadům rychlejší rozhodování Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Více informací na

Proces povolování stavby Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Strategie EIA Územní řízeníKácení stromů Užívání stavby Stavební řízení ZÚR, ÚP

Děkujeme za pozornost! Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. a Zelený kruh Lublaňská Praha