SOCIÁLNÍ REFORMA I. Převod agend z obcí a krajů říjen 2011 Martin Žárský, náměstek GŘ ÚP ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Sociální správa - prosinec
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Nástroje územního plánování
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Institut veřejné služby
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Organizace sociální správy
Podrobnější popis legislativních změn v hlavních zákonech
Sociální reforma 2011 Státní sociální podpora  Rodičovský příspěvek  Příspěvek na bydlení  Posuzování zdravotního stavu dětí  Sankce za neplnění povinné.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
„Když pomáháme rodině, uzdravujeme svět“ (Virginie Satirová) Zavedení supervize pro pracovníky oddělení sociálně-právní ochrany dítěte, kontraktování.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
Správa sociálního zabezpečení
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Příspěvek na péči v působnosti Úřadu práce ČR
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Právo sociálního zabezpečení Řízení ve věcech sociálního zabezpečení.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES Sociální ochrana zaměstnanců Přednáška č. 6.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Spolupráce ÚP ČR a LPS konference - Poslanecká sněmovna parlamentu ČR Mgr. Zdeňka Cibulková, Odbor pro sociální věci Generálního ředitelství.
Ekonomické a organizační problémy ve školství Pk v 1. Q 2009 Ing. Ladislav Forman vedoucí odboru školství, kultury, památkové péče a tělovýchovy
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
SWOT analýza a koncepční záměry LPS ČSSZ
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje Setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
Sociální služby poskytované obcemi aktuální problémy Ing. Daniela Lusková.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Veřejná služba 2017.
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Úřad práce České republiky
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Zpráva o činnosti ÚP ČR osnova
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ing. Stanislava Správková
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ REFORMA I. Převod agend z obcí a krajů říjen 2011 Martin Žárský, náměstek GŘ ÚP ČR

Cíle reformy zefektivnění práce orgánů státní správy; snížení administrativní zátěže pro uživatele služeb; úspory prostředků ze státního rozpočtu; lepší zacílení a adresnost sociálních dávek; dosažení maximální možné účelnosti dávek; zvýšení efektivity politiky zaměstnanosti a provázanost jejích nástrojů se sociálními systémy. Úřad práce ČR

Základní nástroje reformy Sjednotit výplatu nepojistných sociálních dávek na jedno výplatní místo, kterým je Úřad práce České republiky. Úřad práce ČR bude vykonávat agendu dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením, příspěvku na péči a dávek státní sociální podpory, a rovněž bude provádět inspekci poskytování sociálních služeb. Úřad práce ČR

Hlavní věcné změny V zákoně o pomoci v hmotné nouzi omezení pobírání doplatku na bydlení na 7 let činnosti související se sociální prací V zákoně o sociálních službách změna posuzování stupně závislosti činnosti související se sociální prací V zákoně o státní sociální podpoře omezení doby pobírání příspěvku na bydlení na 7 let volba délky pobírání rodičovského příspěvku a jeho výše V zákoně o Úřadu práce České republiky zavedení karty sociálních systémů jednotný informační systém práce a sociálních věcí V zákoně o zaměstnanosti nelegální práce a posílení kontrolních pravomocí transformace kategorie zdravotně znevýhodněných osob, chráněných pracovních dílen sdílení zprostředkování a rekvalifikací zaměstnavatelé nebudou muset povinně hlásit každé volné pracovní místo; nově se definuje nástroj „veřejné služby“ V zákoně o dávkách pro osoby se ZP příspěvek na mobilitu příspěvku na zvláštní pomůcku Průkaz osoby se ZP (průkaz TP, ZTP a ZTP/P) bude součástí karty sociálních systémů Úřad práce ČR

Převod kompetencí obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a pověřených obcí Úřad práce převezme Činnostmi, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou dávek se rozumí především: Poskytnutí informací o možných nárocích na dávky Pomoc se zpracováním formálních náležitostí při podávání žádostí o dávky Provádění sociálního šetření v přirozeném sociálním prostředí žadatelů Vedení spisové dokumentace a související administrativní práce Spolupráce se zainteresovanými institucemi a především s Lékařskou posudkovou službou Příprava podkladů pro rozhodnutí o nárocích na dávky Provádění kontroly způsobu využití poskytovaných dávek Úřad práce ČR

Činnosti obcí v přenesené působnosti 2012 Zajištění základního i specializovaného sociálního poradenství Zabezpečení zprostředkování sociální služby nebo kontaktu s poskytovateli sociálních služeb Zabezpečení odborného sociálního poradenství osobám, které se mohou ocitnout v konfliktu se společností (sociální kurátor) Zabezpečení poskytování služeb osobám, kterým je ukončena hospitalizace Zabezpečení poskytování služeb osobám, které jsou z důvodu neposkytnutí služby v ohrožení zdraví či života Podílí se na zajištění intervence v případech „domácího násilí“ Poskytnutí informací vedoucí k řešení hmotné nouze nebo k jejímu předcházení Zabezpečení depistážní činnosti zaměřené na vědomé, cílené a včasné vyhledávání jednotlivců, rodin a skupin v nepříznivé sociální situaci a na analýzu jejich sociálních potřeb v dané komunitě Zabezpečení sociální práce zaměřené na jednotlivce, rodiny a skupiny se zvýšeným rizikem sociálního vyloučení nebo vzniku problémů v osobním nebo sociálním vývoji Zabezpečení spolupráce mezi subjekty, které působí v oblasti ochrany před sociálním vyloučením (poskytovatelé sociálních služeb, další obce, kraje a další instituce a orgány veřejné správy) Sdílení Jednotného informačního systému Úřad práce ČR

 Jeden klient  Jedna veřejná správa  Společný zájem a cíl  Přirozené rozdělení kompetencí  Sdílené postupy Úřad práce ČR Státní správa Klient Územní veřejná správa

Personální zajištění výkonu agend nepojistných sociálních dávek ÚP ČR je po provedených strukturálních změnách připraven pojmout veškeré agendy týkající se prvoinstančního řízení ve věcech nepojistných sociálních dávek. V současné době ÚP vyjednává na základě dohody MPSV a SMO o převodu cca až systemizovaných míst z obecních úřadů. Úřad práce ČR

Příspěvek na výkon státní správy MF provedlo bilanci „Příspěvku“ dle všech vlivů Jedním z vlivů je dopad „Sociální reformy I“ ÚP/MPSV bude komunikovat s obcemi jednotlivé objemy snížení Příklad město X:  Odbor = 11 zaměstnanců (z toho 7 NSD)  Celkový příspěvek 2011 = 16,550 mil Kč  Celkový příspěvek 2012 = 14,830 mil Kč  Pokles z důvodu „SR I“ = 1,130 mil Kč  ÚP převezme max 3 zaměstnance Úřad práce ČR

Způsob přechodu zaměstnanců Přechod pracovníků z obcí na ÚP je upraven přechodnými ustanoveními novely zákona o úřadu práce. Tato ustanovení nejsou v rozporu s obecnou úpravou dle zákoníku práce. Organizační zajištění agend obcí a jejich personální zabezpečení od roku 2012 je výhradní kompetencí obcí. S ohledem na ponechání 196 mil. Kč v rozpočtu obcí nemusí obce propouštět. Tyto finanční prostředky postačují na cca 500 pracovníků. V debatě se zaměňují tabulková místa a počet pracovníků. Úřad práce ČR

Jmenný seznam Úřad práce ČR Jmenný seznam úředníků a dalších zaměstnanců územních samosprávných celků zařazených k výkonu práce do pověřených obecních úřadů, obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, úřadů městských částí hl. m. Prahy určených Statutem hl. m. Prahy, u nichž dojde dnem 1. ledna 2012 k přechodu práv a povinností z pracovně právních vztahů podle bodu 4, čl. VIII zákona č.../2011 Sb., na Úřad práce ČR. Obec/MČ: ……………………………………………………………….Krajská pobočka ÚP: …………………………………………………………… Poř. č.Jméno a příjmení, titul Datum narození Druh práce sjednaný v pracovní smlouvě Místo výkonu práce sjednané v pracovní smlouvě Druh práce, který bude vykonává n na Úřadu práce ČR Místo výkonu práce na Úřadu práce ČR Pracovní poměr Zástup ANO/NE* Potřeba dohody ANO/NE DenMěsícRok doba neurčitáurčitá do: * Pokud zapíšete zástup ANO, do dalšího řádku vyplníte celou identifikaci zaměstnance, který je zastupován. Řádek označíte stejným pořadovým číslem s označením např. 1a). MPSV, Úřad práce ČR a obec/Městská část se dohodly na tomto jmenném seznamu úředníků zařazených k výkonu práce podle bodu 4, čl. VIII zákona č.../2011 Sb., kteří ke dni 31. prosince 2011 plní úkoly v oblasti dávek pomoci v hmotné nouzi, dávek sociální péče pro těžce zdravotně postižené občany a příspěvku na péči. V …………….…….dne……………. …………………………………….. ……………………………………… za obec/MČza Úřad práce ČRza MPSV

Formy dohody Úřad práce ČR Zápis z jednání ve věci přechodu práv a povinností z pracovněprávního vztahu zaměstnance na základě ustanovení § … zákona č.73/2011 Sb., o Úřadu práce, ve znění zákona č. …/2011Sb., Došlo k dohodě bez změny podmínek Není zpracováván žádný dokument Došlo k dohodě se změnou podmínek V této souvislosti se zaměstnavatel a zaměstnanec zavazují, že do ……… uzavřou písemnou dohodu o změně sjednaných podmínek pracovního poměru zaměstnance tak, jak je výše uvedeno. Nedošlo k dohodě V daném případě je přechod práv a povinností z pracovněprávního vztahu zaměstnance vyloučen

Podmínky nad rámec jmenného seznamu Úřad práce ČR Kvalif. dle z. č. 108/2006 Sb Platová třída Platový stupeň § 5 NV č. 564/2006 Sb. § 6 NV č. 564/2006 Sb. Platový tarif v Kč Osobní příplatek v Kč Příplatek za vedení v Kč Zvláštní příplatek v Kč Celkem plat v Kč Plat při zkráceném úvazku v Kč Pracovní úvazek Plný Částečný Kolektivní smlouva Jiné závazky

Územní zajištění výkonu agend nepojistných sociálních dávek Veškeré úkony v I. stupni řízení o dávkách bude vykonávat ÚP, tj. krajské pobočky ÚP prostřednictvím kontaktních pracovišť v daném území. Kontaktní pracoviště ÚP pokrývají srovnatelnou územní spádovost jako správní obvody obcí s rozšířenou působností (obce III. typu) a částečně jsou také dislokovány v obcích s pověřeným obecním úřadem (obce II. typu). Struktura obcí v ČR (celkem 415 úřadů vyplácejících dávky): 388 obcí s rozšířenou působností nebo pověřených obcí (obce II a III) z toho 205 obcí III typu 5 vojenských újezdů (kompetence obce II) 22 městských částí Prahy (kompetence obcí II a III) Struktura pracovišť Státní sociální podpory ÚP (budoucí pracoviště nepojistných sociálních dávek): V obcích II a III – 309 pracovišť a z toho ve 198 obcích III a 111 obcích II Vojenské újezdy budou řešeny dle spádovosti k nejbližšímu KoP ÚP a budou obslouženy Praha – 8 KoP, která působí v 19 z 22 městských částí Celkem = 328 útvarů ÚP, které působí na 431 pracovištích Úřad práce ČR

Úřad práce ČR Struktura Krajské pobočky ÚP

Úřad práce ČR Struktura GŘ ÚP

Převod kompetencí KÚ na ÚP a MPSV Činnosti přímo související s převodem řízení o dávkách ve druhém stupni na MPSV zabezpečuje celkem 130 pracovníků v přepočtených úvazcích. V současné době vykonává agendu inspekcí sociálních služeb: na krajských úřadech 48 pracovníků (nejde o celé úvazky) na MPSV 2 pracovníci Dále je pro účely inspekcí využíváno nezávislých expertů. V současné době figuruje je využíváno cca 80 expertů. Úřad práce ČR

Děkuji za pozornost Úřad práce ČR