Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Advertisements

DPH Ekonomika podniku 2. ročník DPH - nepřímá univerzální daní, tvoří součást ceny výrobků a služeb - je vybírána postupně při každém prodeji (když lesník.
Daňová soustava ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Registrace poskytovatelů sociálních služeb v Jihomoravském kraji.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0701_HRUBÁ M. Téma: Pojem _HRUBÁ MZDA Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_62_INOVACE_6015 NázevMzda Téma hodinyMzdy PředmětZáklady finanční gramotnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 18 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: listopad 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Právo sociálního zabezpečení Pojistné na SZ Důchodové spoření Doplňkové penzijní spoření.
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název projektu: Moderní škola
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ I.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Malé a střední podnikání
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Mzda Autor: Pavla Lukešová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z kapitálového majetku
ODMĚŇOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ
Hospodářské výpočty 5 – PROCENTOVÝ POČET 2
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady  15
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Odměňování zaměstnanců
Hrubá a čistá mzda, pojištění, daně 1 – Hrubá a čistá mzda
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Správa sociálního zabezpečení
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
Zdroje financování majetku - PASIVA
Správa sociálního zabezpečení
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
VY_32_INOVACE_06_EKO_355_Jan
Změny v dokládání příjmů k
Právo sociálního zabezpečení
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Ekonomická část (oddělení nepřímých nákladů) Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 12. prosince 2018 Ing. Michaela.
SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ vypracovaly: Bc. Veronika Čížková, Mgr. Dana Alansari, Centrum fiktivních firem 2018.
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
TÉMA: Daňové přiznání Autor: Mgr. Marie Krajsová
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují? A teď?

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.2 Co už víme? Daň je povinná platba do veřejného rozpočtu. Je stanovena zákonem. Platí se pravidelně v určitých intervalech (měsíčně, půlročně, ročně) nebo při různých okolnostech (získání dědictví). Příjmy veřejných rozpočtů pocházejí především z těchto zdrojů: 1)daně – peníze, které firmy i lidé povinně odvádějí v různých situacích na účet finančních úřadů. 2)pojistné na veřejné zdravotní pojištění – peníze, které zaměstnanci a živnostníci povinně oddělují od svých pracovních příjmů a odvádějí do rozpočtů zdravotních pojišťoven (platí se z něho část nákladů na léky a zdravotní péči v případě onemocnění). 3)Pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti – peníze, které lidé povinně oddělují od svých pracovních příjmů a odvádějí do veřejných rozpočtů na účet České správy sociálního zabezpečení, platí se z nich dávky. důchodového pojištění, dávky nemocenského pojištění a dávky v nezaměstnanosti.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.3 Co si řekneme nového? jaký má význam slovo “daň“? jaký má význam slovo “daň“? popíšeme principiální rozdíl mezi přímými a nepřímými daněmi popíšeme principiální rozdíl mezi přímými a nepřímými daněmi uvedeme příklady přímých a nepřímých daní uvedeme příklady přímých a nepřímých daní vyplníme daňové přiznání vyplníme daňové přiznání rozložíme cenu na daň, zisk a náklady rozložíme cenu na daň, zisk a náklady

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.4 Přímé a nepřímé daně Přímé daně typ daněsazby příklad situace, kdy se daň platí Nepřímé daně typ daněsazby příklad situace, kdy se daň platí Z internetových stránek České daňové správy – - doplň níže uvedenou tabulku, tedy vypiš všechny daně, které jsou v ČR vybírány a doplň do tabulky konkrétní sazbu a příklad situace, kdy se daň platí. V rámci majetkových daní si zapiš sazbu jen u daně z převodu nemovitosti. U spotřební daně si zapiš jen jeden příklad sazby.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.5 Rozklad ceny na daň, zisk a náklady Vyber si jeden druh zboží, na který se vztahuje snížená sazba daně z přidané hodnoty (DPH), a jeden druh zboží, na který se vztahuje základní sazba této daně, a zapiš si je do prvního sloupce tabulky. V tebou vybraném obchodě nebo na internetu si zjisti a do druhého sloupce zapiš jejich ceny. V třetím sloupci tabulky spočítej, kolik korun musí obchodník poté, co zboží prodá, odevzdat do veřejných rozpočtů jako daň z přidané hodnoty. V posledním sloupci spočítej, jaký bude mít tento obchodník zisk (v Kč), jestliže náklady na pořízení daného zboží nebo služby činily dvě třetiny z ceny, za kterou dané zboží nebo službu prodává. druh zbožícena (v Kč) sazba DPH (v %) odevzdá na dani (v Kč)zisk (v Kč) např.auto 1mil x 0,21 = ( – 2/3 x ) – = – =

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.6 Přiznání k dani z příjmů fyzických osob Na níže uvedeném internetovém odkazu stránek Ministerstva financí si stáhni formulář přiznání k dani z příjmů fyzických osob (a také pokyny pro jeho vyplnění) a zkus ho ve skupině o max. počtu 3 žáků vyplnit. Jedná se o daňové přiznání Lukáše Nyklíčka……..  33 let, úředník  jeho hrubý měsíční příjem je Kč - odkaz na kalkulátor čisté mzdy je uveden níže.  příjem jeho manželky, která je na rodičovské dovolené činní 7100 Kč  má jedno dítě, na které uplatňuje slevu na dani  žádné vedlejší příjmy nemá Zjistěte jestli vám vyšel daňový přeplatek (pracovník zaplatil na měsíčních zálohách více, než měl) – tedy finanční úřad by měl pracovníkovi určitou částku vrátit. Nebo nedoplatek (pracovník by měl do veřejných rozpočtů ještě určitou částku prostřednictvím finančního úřadu doplatit), a v jaké výši.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.7 CLIL  tax - daň  direct/indirect tax - přímá/nepřímá daň  Ministry of Finance - ministerstvo financí  income tax - daň z příjmu  tax return - daňové přiznání  value added tax → daň z přidané hodnoty

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost 1.8 Reflexe Na základě již vyplněné tabulky (přímé x nepřímé daně), vytvoř formou myšlenkové mapy znázornění daňového systému v ČR.

Elektronické učební materiály - II. stupeň Finanční gramotnost    M. SKOŘEPA, E. SKOŘEPOVÁ, Finanční a ekonomická gramotnost pro základní školy a víceletá gymnázia, manuál pro učitele, 1. vyd.,Scienta, spol.s.r.o., 2008, ISBN Kapitola 6.1, str   ZDROJE