Hrozby a rizika dle Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR aplikace na lokální úrovni – Dobruška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Dopady klimatické změny na zemědělství
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Právní úprava ochrany vod
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
OPERAČNÍ PROGRAM Životní prostředí Pro období
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Chytré sítě Smart grids.
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Složky krajiny a životní prostředí
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
VLIV ZEMĚDĚLSTVÍ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
Mgr. Mark Rieder
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Odvodnění jezerní nádrže Ha!Ha! a následné geomorfologické dopady na dolním toku řeky Ha!Ha!, Quebec, Kanada G.R. Brooks, D. E. Lawrence.
Hodnocení životního prostředí ČR v kontextu The European Environment: State and Outlook 2015 Tereza Ponocná CENIA, česká informační agentura životního.
její znečištění a důsledky
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Mechanismy pro zvyšování infiltrace povrchových vod
MIKROKLIMA TERMOREGULAČNÍ MECHANISMY. ZEVNÍ PODMÍNKY TEPLOTA VZDUCHU VLHKOST VZDUCHU PROUDĚNÍ VZDUCHU.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Životní prostředí a jeho ochrana Úloha práva Filip Dienstbier.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
ADAPTACE NA DOPADY ZMĚNY KLIMATU V SÍDLECH: TYPY OPATŘENÍ A JEJICH PŘÍKLADY Adam Emmer, Marie Hubatová, David Vačkář Centrum výzkumu globální změny AV.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Adaptační strategie pro změnu klimatu pro Hrádek nad Nisou CI2, o.p.s. | | indikatory.ci2.co.cz | adaptace.ci2.co.cz | | Jeronýmova.
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Vodohospodářské aktuality
Adaptace na změnu klimatu a opatření v zemědělství
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
PŘEDNÁŠKY O PŮDĚ Zdeněk Máčka
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Environmentální problémy
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
JDE „JENOM“ O PŮDU?!!! KRAJINA – PŮDA A POZEMKOVÉ ÚPRAVY,
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
Důsledky globální změny klimatu
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Hrozby a rizika dle Strategie přizpůsobení se změně klimatu v podmínkách ČR aplikace na lokální úrovni – Dobruška

Národní strategie přizpůsobení změně klimatu Schválena Vládou ČR Prošla připomínkovým řízením mezi rezorty Má 10 hlavních kapitol, ale jen některé jsou relevantní na úrovni měst a obcí v celé ČR Vznikla na základě dlouhodobě připravovaných Evropských podkladů pro adaptaci v rámci EU Připravovalo ji a podrobilo posouzení z hlediska vlivů na ŽP Ministerstvo ŽP Následuje k ní Akční plán úkolů pro přizpůsobení se na změnu klimatu

VODNÍ REŽIM A SUCHO HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Pokles průtoků a odtoku povrchových vod o 15 – 20 %, resp. 25 – 40 % (opt. / pes. varianta) zejména v letním období  Snižování využitelných zdrojů vod  Eutrofizace  Zhoršení kvality povrchových vod  Nedostatek vody v nádržích  Nižší schopnost vyrovnávat a zabezpečovat odběry (od několika % až o 50 %) Znečištění vody (N, P), technologické parametry ČOV, odběry vod (limity, poplatky, režim) akumulační schopnost povodí Vysychající řeka Dědina - Opatření k infiltraci povrchových vod (propustné povrchy např. parkovišť, komunikací). Poklesy minimálních průtoků a minim odtoků podzemních vod, prodloužení období poklesu odtoků o měsíce  Nedostatek pitné vody - Realizace retenčních objektů - Realizace dalších prvků SES - Realizace pozemkových úprav pro zadržení vody v krajině Změna ročního rozložení srážek, změna ročních chodů odtoků, úbytek zásob vody ze sněhu, zvyšování územního výparu  Meteorologické sucho  Nedostatek vody v letních a podzimních měsících  Malý pokles srážek + oteplení = významný pokles zaručeného odběru vody - Realizace retenčních objektů Intenzivní srážkové epizody při setrvalých úhrnech  Četnější letní povodně  Vodní eroze Způsoby využití území a nakládání s půdou Přívalové srážky na malých tocích a přítocích Dědiny Přesycení ČOV a kanalizace - Aktualizace plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik. - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj. - Zohlednění rizika bleskových povodní při nové výstavbě. Spotřebování velké části srážek od jara do podzimu na územní výpar  Zemědělské sucho  Sociálně-ekonomické sucho Extrémně dlouhé sucho bez srážek - Opatření pro zajištění stability vodního režimu v krajině (přírodě blízká opatření - obnova přirozené retenční schopnosti a odtokových poměrů). Zkrácení zimního období stratifikace vody v nádržích, zvyšování letních povrchových teplot v nádržích  Ohrožení vodních ekosystémů  Zhoršení kvality vody v nádržích Velké nádrže méně citlivé na změny než menší, kde převažují sezónní cykly plnění a prázdnění - Realizace vodních nádrží v lokalitách chráněných pro akumulaci povrchových vod. Větší podíl zimních kapalných srážek, navýšení zimních odtoků  Zvýšený výskyt zimních povodní i jarních povodňových záplav - Aktualizace plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik. - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj.

ZEMĚDĚLSTVÍ HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Sucho  Pokles produkce o 5 – 10 % Extrémně nízké srážky - Opatření pro zajištění stability vodního režimu v krajině (přírodě blízká opatření - obnova přirozené retenční schopnosti a odtokových poměrů). - Optimalizace funkce stávajících nádrží a vodohospodářských soustav Zvýšená frekvence jarních přízemních mrazů  Poškození plodin Vyšší koncentrace CO 2  Rychlejší nárůst biomasy  efektivnější využití vody rostlinami Změny srážkového režimu a přívalové srážky  Vodní eroze půdy (již nyní > 50 % úrodné půdy, další zvýšení min. o 10 %) Způsoby nakládání s půdou Přívalové srážky na malých tocích a přítocích Dědiny, vodní eroze a odnos do sídla - Obnova malých vodních nádrží a zvyšování jejich spolehlivosti. - Realizace vodních nádrží v lokalitách chráněných pro akumulaci povrchových vod. Zvýšený výpar při stejném či nižším množství srážek  Pokles vláhových indexů a ohrožení nejproduktivnějších oblastí suchem  Vznik lokalit nevhodných pro zemědělskou produkci Zvýšení teploty vzduchu, prodloužení bezmrazového období o 20 – 30 dnů  Pěstování teplomilnějších odrůd  Prodlužování vegetační doby o 10 – 15 % (cca do 2050).  Uspíšení období zrání v nižších polohách o 10 – 14 dnů, ve vyšších o 15 – 20 dnů Množství vláhy Zvýšení produktivity zemědělství  Zavádění druhů, odrůd, kultivarů a plemen z teplejších oblastí, změna skladby rostlinné a živočišné produkce vč. doprovodné zeleně a dopad této změny na hospodaření na půdě Pokles produkce z rybářství a rybaření - Optimalizace funkce stávajících nádrží a vodohospodářských soustav.  Rozšíření chorob a škůdců typických pro teplejší oblasti

LESNÍ HOSPODAŘENÍ HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Extrémní jevy, epizody, výkyvy (nárazové větry, mokrý sníh, svahové sesuvy po dešti, lesní požáry atd.)  Lesní kalamity Druhová, věková a prostorová skladba (snížení ekologické stability a odolnosti) Lesní kalamity a polomy, silný bořivý vítr z jiných směrů - Optimalizace lesního hospodářství (např. způsob kácení) za účelem eliminace možných škod souvisejících s extrémním větrem. Zvýšení teplot a změny srážkového režimu  Snížení odolnosti vůči biotickým škodl. činitelů  Aktivizace patog. škůdců Zvyšování výparu a sucho  Zhoršení vodní bilance  Lesní požáry  Chřadnutí smrku  Výskyt chorob (houby, hniloba) Střídavý pokles vodní hladiny na vodou ovlivněných stanovištích Sucho v lesích v povodí Dědiny - Systémy hospodaření se srážkovými vodami a její opětovné využití. - Opatření pro zajištění stability vodního režimu v krajině (přírodě blízká opatření - obnova přirozené retenční schopnosti a odtokových poměrů). Zvýšená koncentrace CO 2  Zvýšená růstová aktivita porostůMnožství živin v půdě limituje růst na chudších stanovištích

URBANIZOVANÁ KRAJINA HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Zvýšení průměrných teplot a změny srážkového režimu  Přehřívání povrchů  Rychlý odtok povrchových vod  Úbytek podzemních vod  Lokální povodně, bleskové povodně  Eroze koryt toků a sousední půdy  Smísení srážkové a splaškové vody  Nižší poptávka po energii k vytápění, vyšší po energii pro chlazení Charakter ploch Způsob odvodnění a nakládání se srážkovými vodami Nedostatek vody v Dědině, náchylnost města k bleskovým povodním, nedostatek podzemní vody Nepřítomnost recyklace vody Nedostatek zasakovacích ploch - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření s vodou. - Aktualizace plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik. - Zohlednění rizika bleskových povodní při nové výstavbě. - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj. - Opatření k infiltraci povrchových vod (propustné povrchy např. parkovišť, komunikací). - Realizace retenčních objektů Extrémní jevy, epizody, výkyvy  Rychlejší opotřebení či poškození staveb a konstrukcí  Nedostupnost pojištění staveb a konstrukcí v často postihovaných oblastech  Ztráta majetku, migrace Krupobití a silný vítr mírně ohrožují region Bleskové bouřky a silné bouře - Zvýšení podílu „zelených“ a „modrých“ ploch ve městě (např. zasakovací pásy, zelené střechy). - Zohlednění rizika extrémního větru při nové výstavbě. Výskyt tropických teplot  Zhoršování efektu tepelného ostrova  Zdravotní riziko pro obyvatele, přehřátí, vyčerpání, dehydratace  Dopad na obyvatele s žádným či nepřiměřeným bydlením Zvýšený výpar, sucho  Změna mikroklimatu  Prašnost  Snížená dostupnost a kvalita vody  Migrace obyvatel Nedostatek prostor k zasakování srážkové vody - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření s vodou.

OCHRANA ZDRAVÍ A HYGIENA HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Zvýšení průměrných teplot a změny srážkového režimu  Zvýšený výskyt komárů a jimi přenášených nákaz  Vyšší výskyt infekcí přenášených potravinami  Zavlečení přenašečů subtropických chorob, výskyt nových druhů zoonóz  Rozšíření infekcí přenášených původními domácími druhy členovců do vyšší nadmořské výšky - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření s vodou. Mírnější zimy a nižší výskyt mrazových a arktických dní  Snížení rizika nemocí a úmrtí v důsledku chladu  Možnost provádění prací ve venkovním prostředí Extrémní jevy, epizody, výkyvy  Úrazy a zranění  Stres, zhoršení zdravotního stavu, duševní onemocnění Zranění a nemocnost v extrémním počasí Zajištění bezpečných cest městem v případě extrémních jevů - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření s vodou. Výskyt tropických teplot  Přehřátí organismu, úpal, dehydratace  Zdravotní problémy, zvýšení úmrtnosti u rizikových skupin se zhoršenou termoregulací (staří, nemocní, děti) a na poruchy oběhu, ledvin, dýchání a metabolismu Zvýšení nemocnosti a úmrtnosti starších obyvatel Poptávka po chlazených prostorách Povodně  Závažné infekce šířené vodou Infekce šířené vodou - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj. Snížená dostupnost přírodních zdrojů  Migrace a související zdravotní rizika pro migrující i cílovou populaci  Zvýšená potřeba vyšší kapacity zdravotnictví a léčiv

DOPRAVNÍ SYSTÉMY HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Extrémní jevy, epizody, výkyvy  ohrožení silniční dopravy: snížená viditelnost, zhoršení provozních podmínek  nesjízdnost silnic a železnic, zaplavení, zničení, zatarasení komunikací Stav komunikací, prevence, údržba Existence náhradních tras Nedostatečná údržba komunikací při zhoršené sjízdnosti Nefunkčnost železnic při ledovkách a vichru Omezení průjezdnosti komunikací za větší regionální povodně - Realizace opatření proti větrné erozi (např. větrolamy). - Zohlednění rizika extrémního větru při nové výstavbě. - Zohlednění rizika bleskových povodní při nové výstavbě. Vysoké letní teploty  zvýšení nehodovosti v důsledku horší kondice řidičů  narušení povrchu silnic  zvýšené nároky na klimatizaci veřejné, osobní i nákladní dopravy Narušování provozu a Povrchu komunikací - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj. Sucho  Omezení pro říční dopravu

PRŮMYSL A ENERGETIKA HrozbaRizikaSouvisející faktoryDOBRUŠKAADAPTACE DOBRUŠKA Extrémně vysoké teploty  Dopad na chladící procesy tepelných elektráren  Riziko přetížení a rozpadu sítě Spotřeba elektřiny na chlazení a údržbové odstávky Zvýšená spotřeba elektřiny Přetížení sítě - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření Extrémní jevy, epizody, výkyvy  Narušení přenosových sítí, dezintegrace elektrizační soustavy, vyřazení výroben elektřiny  Narušení produktovodů, omezení či znemožnění zásobování po železnici i silnici  Omezení produkce biomasy pro energetické účely,  Omezení výroby a distribuce v průmyslových závodech  Možnost úniku nebezpečných látek Nedostatek energie v síti Zvýšení spotřeby energie vlivem tepla – ztráty v síti, chlazení, atp. Omezení výroby v průmyslových závodech - Zohlednění rizika extrémního větru při nové výstavbě - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj Změna distribuce srážek  Vzrůst výroby energie z vodních zdrojů v severní Evropě o > 5 %, pokles v jižní Evropě o > 27 % Nedostatek vody jako média pro místní průmysl - Racionalizace licenčního systému pro odběr vody. Sucho  Dopad na chladící procesy tepelných elektráren  Snížení zásoby akumulačních nádrží vodních elektráren => snížení disponibility zdrojů  Snížení produkce biomasy pro výrobu elektřiny a tepla  Omezení výroby sektorů náročných na vodu (např. papírny, chemické závody) - Racionalizace licenčního systému pro odběr vody. - Převody vody Námraza  Ohrožení přenosové a distribuční soustavy Ohrožení přívodu energie až po black out - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj

Závěr : Co Dobrušce hrozí? Dle místní komunity Přívalové srážky a lokální povodně Extrémně nízké srážky a sucho Extrémně silný vítr, tornádo Plošné (velké říční) povodně Extrémně vysoké teploty a UHI Bouřky (blesky) Dle expertů Přívalové srážky a lokální povodně Extrémně nízké srážky a sucho Plošné (velké říční) povodně Extrémně vysoké teploty a UHI

ADAPTAČNÍ OPATŘENÍ VODA: - Opatření k infiltraci povrchových vod (propustné povrchy např. parkovišť, komunikací). - Zvýšení podílu „zelených“ a „modrých“ ploch ve městě (např. zasakovací pásy, zelené střechy). - Realizace retenčních objektů. - Aktualizace plánů povodí a plánů pro zvládání povodňových rizik. - Zohlednění rizika bleskových povodní při nové výstavbě. - Vývoj účinnějších systémů včasného varování a jejich rozvoj. SUCHO: - Opatření pro zajištění stability vodního režimu v krajině (přírodě blízká opatření - obnova přirozené retenční schopnosti a odtokových poměrů). - Systémy hospodaření se srážkovými vodami a její opětovné využití. - Optimalizace funkce stávajících nádrží a vodohospodářských soustav. - Obnova malých vodních nádrží a zvyšování jejich spolehlivosti. - Racionalizace licenčního systému pro odběr vody. - Převody vody. - Realizace vodních nádrží v lokalitách chráněných pro akumulaci povrchových vod. - Informovanost obyvatelstva, stimulace šetrného hospodaření s vodou. VÍTR: - Optimalizace lesního hospodářsví (např. způsob kácení) za účelem eliminace možných škod souvisejících s extrémním větrem. - Realizace opatření proti větrné erozi (např. větrolamy). - Zohlednění rizika extrémního větru při nové výstavbě.

Děkujeme za pozornost! Projekt Adaptace sídel Podpořeno EEA grantem