Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA"— Transkript prezentace:

1 Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Ing. Marian Piecha, Ph. D., LLM, náměstek ministryně průmyslu a obchodu 23. dubna 2019

2 Problematika sucha/vody
Národní koalice pro boj se suchem (NKBS) pravidelné jednání k tématu na úrovni ministrů vlády ČR za účasti premiéra; Pravidelná tematická jednání na úrovni ministryně průmyslu a obchodu spolupráce věcných sekcí s implementačními sekcemi Ministerstva průmyslu a obchodu a ostatními resorty spolupráce s hospodářskými partnery Ministerstva průmyslu a obchodu; Jednání na úrovni náměstků sekcí Ministerstva průmyslu a obchodu a ostatních resortů spolupráce v rámci Monitorovacích výborů OP PIK a ostatních OPů, jednání se zástupci podnikatelského sektoru.

3 Problematika sucha/vody – aktuální podpora
Program Expanze projekty optimalizace procesů nakládání s vodou a využití jejího potenciálu implementace již od úvěr 650 tis. Kč – 60 mil. Kč podpora až do výše 45 % uznatelných nákladů doba splatnosti až 10 let bezúročný úvěr jen MSP Program Nemovitosti budování retenčních nádrží dotace 1-40 mil. Kč míra podpory 45/35  

4 Problematika sucha/vody – aktuální podpora
Program Inovační vouchery výzva 12/2018 zvýšení míry podpory až na 85 % z prokázaných způsobilých výdajů Dotace ,999 tis. Kč Jen MSP Program Inovace úprava výběrových kritérií výzvy (bonifikace) – předpoklad projednání na jaře 2019 dotace 1-40 mil. Kč míra podpory 45/35/25 malé a střední podniky; velké podniky (kód intervence 065)

5 Problematika sucha/vody v období 2021+
Dle Obecného nařízení a nařízení EP a Rady EU o Evropském fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti je téma zařazeno do: Cíle politiky 2: „Zelenější, nízkouhlíková Evropa díky podpoře přechodu na čistou a spravedlivou energii, zelených a modrých investic, oběhového hospodářství, přizpůsobení se změnám klimatu a prevence a řízení rizik“ Čeho chceme dosáhnout na úrovni ČR: Trvale udržitelného hospodaření s vodou a optimalizace spotřeby vody v průmyslu a energetice. V sektoru průmyslu a výroby energie realizovat opatření s cílem úspory vody, snížení spotřeby a vytváření dostatečných zásob vody pro období jejího nedostatku (v době sucha vlivem změny klimatu). Dokumenty, které budou mít vliv na věcné zaměření podpory z OP K – sucho/voda: Finální podoba nařízení schválená Evropským parlamentem a Radou EU Národní strategické dokumenty a jejich aktualizace (resortní, nadresortní) Zpráva o ČR pro rok 2019, resp. Specifická doporučení Rady Národní koncepce realizace politiky soudržnosti po roce 2020 Analýza absorpční kapacity OP K

6 Podporované aktivity proces optimalizace spotřeby vody v rámci výrobního procesu – snížení či eliminace potřeby vody; přímá recyklace vody ve výrobních odvětvích s vysokou spotřebou vody (energetika, průmysl papírenský, chemický, textilní, zpracovatelský, recyklační, výroba oceli a další), instalace uzavřených cirkulačních okruhů; opětovné využívání znečištěné/využité provozní vody – technologie filtrační, pro chemické čištění; optimalizace využívání vody v obslužných provozech podniků – údržba, logistika, doprava; snižování ztrát vody v uzavřených okruzích nebo rozvodech vody; využívání potenciálu odpadní páry; optimalizace technologie chlazení (náhrada chladicích věží se skrápěním adiabatickým chlazením); jímání, akumulace a využívání dešťové vody; zlepšení infrastruktury, monitorování a odstraňování netěsností rozvodů vody; zvýšení spolehlivosti zásobování uživatelů vody posílením kapacity záložních zdrojů povrchové vody a zlepšením jakosti vody dodávané záložními zdroji; instalace systémů suchého čištění dopravních prostředků; nákup poradenských služeb pro MSP zacílených na zpracování plánu recyklace vody ve výrobních odvětvích.

7 Sucho/voda ve 2021+ … na koho cílíme
Hlavní cílová skupina: Podnikatelské subjekty Cílové území: Území České republiky (mimo území hl. města Prahy) Typy příjemců: Podnikatelské subjekty (MSP, příp. velké podniky)

8 Děkuji za pozornost.


Stáhnout ppt "Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA"

Podobné prezentace


Reklamy Google